AKTUALNO / VIJESTI

unatoč koronakrizi

Hrvati u godinu dana povećali štednju za 11 milijardi kuna: Pogledajte gdje se najviše štedi

U trenutku globalne nesigurnosti građani su se okrenuli sigurnom i novac još više pohranjivali u banke

Sutra je Svjetski dan štednje! Dan je posvećen jačanju svijesti i važnosti štednje za svakoga pojedinca i ekonomiju.

A kakva je svijest i koliko štede Hrvati, u RTL-u Danas otkrio je Boris Mišević.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovo je jedina stvar na koju je korona valjda pozitivno utjecala jer se štednja Hrvata povećala za više od 11 milijardi kuna u godinu dana. U trenutku globalne nesigurnosti građani su se okrenuli sigurnom i novac još više pohranjivali u banke.

Depoziti kućanstava u kolovozu su dosegli 214 milijarde kuna. Za vrijeme lockdowna u srpnju i travnja je recimo položeno samo 3 milijarde kuna u banke a to je inače razdoblje kada se depoziti troše. Kažu stručnjaci da su glavni razlozi povlačenje novca iz investicijskih fondova zbog nesigurnosti i prebacivanje u štednju.

Vezana vijest
Boris Vujčić
koronakriza u hrvatskoj Vujčić: 'Naše gospodarstvo sigurno može preživjeti čak i da dođe do potpunog lockdowna'

Najviše se štedi u Gradu Zagrebu, onda idu sve priobalne županije koje zbog kumulativne zarade od turizma su uvijek na vrhu. Inače i preko ljeta je položeno 4 milijarde kuna u depozitima.

Što se tiče štednje po glavi stanovnika, tu je prva Istarska županija koja je čak ispred grada Zagreba. Prosječan stanovnik Istre ima u banci 78 000 kuna, a zanimljivo je za reći da mladi isto sve više štede jer imaju mogućnosti da manje iznose uplaćuju na već oročenu štednju.

Više pogledajte u videu.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!