AKTUALNO / VIJESTI

karlovac na rtl-u

Skidali križ s karlovačke crkve, a ispod njega pronašli tajanstveni svitak iz 1794.: "U njemu možda ima i novca"

Svitak je bio u bakrenoj posudi, hermetički zatvoren, s restauratorima će biti otvoren i pročitan

Na Trgu Josipa bana Jelačića u Karlovcu od jutros su započele pripreme za uklanjanje križa i jabuke sa zvonika crkve Presvetog Trojstva oštećene u nedavnim potresima.

Skidanje križa  visokog oko 3,5 metara, širokog 2,8 metara, koji je bio na visini od 57 metara obavljalo se uz pomoć dizalice nosivosti 60 i 180 tona, a akciju je koordinirala je karlovačka Javna vatrogasna postrojba.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

A samo skidanje križa i jabuke pokazalo se da je na kraju oduševio stručnjake kao i građane Karlovca. Naime, pronađen je svitak iz 1794. godine koji se nalazio u jabuci ispod križa zvonika. On je pronađen tijekom rezanja stupa.

U njemu se nalaze povijesni zapisi o izgradnji, graditeljima te stanju u gradu kada se je križ ugrađivao na kupolu zvonika.

Svitak je bio u bakrenoj posudi, hermetički zatvoren, s restauratorima će biti otvoren i pročitan, a očekuju se da na svitku piše tko je radio, tko je bio kralj, poglavar Crkve...

"Sada u trenutku skidanja križa osjećam i žalost i nadu, svakako da nije lako, pitanje je kada će se sve to moći vratiti nazad. Sad je potrebna opsežna obnova i tornja i same kape, bit će puno posla i kad se sve napravi i obnovi tada će se moći novi obnovljeni križ zajedno s jabukom staviti gore. Skidanje je išlo po planu, a nadam se da ćemo ga uskoro vratiti nazad. Ovaj križ je postavljen 9. srpnja 1794. godine, ono što smo i očekivali tako je i bilo podno jabuke nalazio se svitak koji je unutar bakrene posude, omotan u papir i sam svitak zapečaćen je u staklenoj posudi, radi o spisu pisanom kaligrafijom što točno piše još ne znamo, jer on će biti otvoren u posebnim uvjetima. Ali vjerujem da piše stanje  u Austro-ugarskoj, tko je bio car, tko je primjerice bio gradonačelnik, papa i biskup, tko su majstori koji su radili na izgradnji samog tornja kao i svi oni koji su sudjelovali u izgradnji darovima i novčanim sredstvima. Možda svašta piše, možda ima i novca unutra, vidjet ćemo", rekao je fra Mate Bašić.  

Izdvojeno


Reci što misliš!