AKTUALNO / VIJESTI

SIGURNO I UČINKOVITO

Slovenija ukida ograničenje za cijepljenje AstraZenecom: Cijepit će se svi, osim kroničnih bolesnika

Slovenija ukida ograničenje za cijepljenje AstraZenecom: Cijepit će se svi, osim kroničnih bolesnika
Dubravka Petric/PIXSELL

Slovenija je zadnjih tjedana cjepivo britansko-švedske tvrtke koristila za imunizaciju populacije u dobi od 60 do 65 godina.

Slovenija će ukinuti ograničenje za cijepljenje cjepivom AstraZenece, pa će se njime ubuduće moći cijepiti svi, bez obzira na dob i spol, osim ako se radi o posebno osjetljivim skupinama kroničnih bolesnika, prema prijedlogu koji su vladi u ponedjeljak dali stručnjaci iz njenog znanstvenog savjeta za covid-19.

Kako je prenijela Slovenske televizija, oni su taj prijedlog poduprli stajalištem Europske agencije za lijekove (EMA) koja je prošli tjedan nakon analize ponovo ustvrdila da je to cjepivo sigurno i učinkovito, da koristi cijepljenja daleko nadmašuju moguće rizike i da se primjena tog cjepiva može nastaviti unatoč pojavi rijetke vrste krvnih ugrušaka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pojedine su članice EU-a i nakon takvog stajalište europskog regulatora zadržale ili uvele određena ograničenja za skupine populacije koje će se cijepiti, dok je Slovenija zadnjih tjedana cjepivo britansko-švedske tvrtke koristila za imunizaciju populacije u dobi od 60 do 65 godina.

Ubuduće će se cjepivo AstraZenece u Sloveniji  moći koristiti za sve skupine osim rizičnih kroničnih bolesnika, a oni koji odbiju da se njime cijepe kad na njih dođe red morat će duže čekati, odnosno stati "na kraj reda", javljaju slovenski mediji.

Izdvojeno


Reci što misliš!