AKTUALNO / VIJESTI

STARI ZA MLADE?

Predizborno sučeljavanje iz očiju mladog promatrača: Ovo je bio ogledni primjer nepoštivanja mladih!

Predizborno sučeljavanje iz očiju mladog promatrača: Ovo je bio ogledni primjer nepoštivanja mladih!

Jedan naš mladi čitatelj poslao nam je svoj osvrt, odnosno kritiku predizbornog sučeljavanja koje je trebalo biti namijenjeno mladima, a koje je, po njegovom mišljenju bilo o svemu, a najmanje baš o njima, štoviše na neki način je pokazalo i potpuno nepoštivanje mladih pa je svoje pismo/ogled naslovio "Karlovac grad susramlja: Ogledni primjerak nepoštivanja mladih". Zamolio nas je da bude anoniman, a osvrt prenosimo u cijelosti: 

Predstavljanje kandidata za gradonačelnika odnosno gradonačelnicu Karlovca u organizaciji Centra za mlade Grabrik i Savjeta mladih, održano u srijedu 5. svibnja, prenošeno putem YouTube-a, svakim je svojim segmentom pokazalo ništa nego „disrespect“ (u prijevodu: nepoštivanje) prema mladim Karlovčanima. Poslužilo je kao ništa drugo nego dokaz da se mladi mahom i dalje koriste samo kao instrument u beskrajnim i besmislenim politikantskim raspravama. Sasvim je zdravorazumski zaključiti da je mladim gledateljima i slušateljima ovog događaja, želja za izlaskom na izbore srozana na minimum. Na kraju krajeva, čak je i entuzijastičnom autoru ovih redaka bilo smrtno dosadno, a kako li je tek onda bilo nekom mlađem. Zaista, pitam vas.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Govorilo se, istini za volju, o velevažnim temama

Bez namjere za zadiranjem u aspekte organizacije ovog događanja, obrazložit ćemo što je to točno moglo biti bolje, barem u očima mladih promatrača. Prema informacijama dostupnim na Facebook događaju, „cilj ovog predstavljanja (bio) je predstaviti kandidate, čuti kako u naredne 4 godine planiraju uključiti i pozicionirati mlade te mlade potaknuti na izlazak na izbore“. Međutim, prva navedena stavka - „predstaviti kandidate“ uzela je, nažalost, najveći dio pozornosti. Govorilo se, istini za volju, o velevažnim temama – nepotizmu, neistinama, stranačju, proračunima… Sve redom teme o kojima se bruji u školskim hodnicima gdje učenici glasno i demokratski izražavaju svoja mišljenja i stavove, na autobusnim stanicama dok se čeka ta jedna od dvije linije koja u danu vozi doma ili u sobama obiteljskih kuća gdje se mlade obitelji kriju jer za vlastiti smještaj nemaju. Gotovo svi prisutni kandidati, čast iznimkama, u svojim su izlaganjima posve bezobzirno, a pomalo i bezobrazno, ispustili upravo mlade. Neki jednostavno nisu znali što da kažu, dok su drugima daleko važniji bili vlastita taština i ego.

Njihova je mladost davno prošla

Tome u korist, nanizalo se situacija u kojima se moderatorica nije snašla i nije uspijevala zaustaviti valove digresija i komentara koji više nisu imali veze s početnim pitanjima. U prilog ne ide ni činjenica da moderatorica, bez obzira na iskustvo i vještine, jednostavno nije mlada osoba. To je rezultiralo time da su kandidatima i kandidatkinji, bez obzira na anketu koja je navodno polučila brojnim pitanjima mladih, postavljena ona koja ni najmanje ne djeluju kao pitanja mladih osoba. Prvo takvo postavljeno, navodno izravno iz ankete, jest: „Koja su po vama tri najveća potencijala koja grad ima za mlade?“. Možda je to autorov (pre)subjektivni sud, ali kako je to, pokraj svega navedenog (od kina do karting staze) izabrano kao najrelevantnije pitanje? Vrlo jednostavno, pitanja su prilagodile odrasle osobe. No zašto, čemu? Zašto imamo konstantnu potrebu preoblikovati mlade i njihove upite te ih prilagođavati nama poznatim i itekako zastarjelim standardima? Osvrnimo se na još jedno od postavljenih pitanja – zar zaista mislimo da mladi pucaju od znatiželje ne bi li saznali što bi nekom kandidatu ili kandidatkinji bilo važno da je taj isti opet mlad. Njihova je mladost davno prošla, pitajmo napokon one čija trenutno traje!

O tome već „tweetaju“ i labudovi s Korane

Dodajmo ovome da je cjelokupni događaj prenošen tek na jednom mediju – YouTube kanalu Centra za mlade Grabrik, a promoviran (koliko je autoru poznato) tek na Facebook-u. Istina je da je informiranje mladih težak zadatak, ali tražimo li previše ako upitamo – zašto taj isti prijenos nije pušten i na sam Facebook? Budimo realni, ni do tog linka nije bilo lako doći. Mnogi su propustili početak i uvodne riječi čekajući spomenutu objavu prijenosa na Facebooku ili jednostavno tražeći link na kanal u opisu dokumenta. Isto im je oduzelo vrijeme jer nijedno od potonjeg nije bilo tamo. Link se krio u objavama događaja, u sekciji „Rasprava“ te na stranici Centra za mlade. No, ovdje zaista nema potrebe za cjepidlačenjem. Mladi danas ionako više ni ne koriste Facebook. O tome već naveliko „tweetaju“ i labudovi s Korane.

„Šuti tamo dok se priča o politici“

Da sumiramo, ovo predstavljanje kandidata za gradonačelnika odnosno gradonačelnicu grada Karlovca, bilo je figurativni šamar svim mladim Karlovčanima. Između redaka moglo se čuti - „šuti tamo dok se priča o politici“. K'o za vraga, još je i komentiranje prijenosa bilo zabranjeno. Kako uz sve to očekivati da mladi uzbuđeno dočekuju ovakva događanja i izlazak na izbore. Dokle god ih se tretira isključivo kao objekte, pasivne promatrače, instrumente u raspravi, mlade neće zanimati ni politika ni ikakvo sudjelovanje u društvu. Ovo je dobronamjerno upozorenje našim lokalnim političarima - trenutnim i budućim, da spomenutim načinom djelovanja mlade neće privući već samo još snažnije odbiti i produbiti tu polarizaciju i međugeneracijski jaz.

Razjasnimo za kraj još nešto. Ovaj tekst nema za namjeru umanjiti vrijednost dotičnog predstavljanja i sličnih događaja, naprotiv, cilj je promocija i razgovor o istima, uz kritički osvrt i prijedlog uključivanja dodatnih vrijednosti kako bi budući događaji bili kvalitetniji. Živimo u demokratskom društvu gdje je glas zajamčen svakoj punoljetnoj osobi te se od istih očekuje i građanska participacija, što treba na taj način mladima i poručiti. Nažalost, to je iz ovog dugog, suhoparnog i zaista dosadnog predstavljanja, odnosno prepucavanja, bilo zaista slabo razvidno.

Izdvojeno


Reci što misliš!