AKTUALNO / VIJESTI

ŽENE - STOP!

Duga Resa i Slunj i dalje na neslavnoj listi gradova bez ijedne ženske ulice - Karlovac ih ima pet, ali propušta još popraviti tu sliku

Duga Resa i Slunj i dalje na neslavnoj listi gradova bez ijedne ženske ulice - Karlovac ih ima pet, ali propušta još popraviti tu sliku

Samo 11 od 128 hrvatskih gradova nema niti jednu ulicu ili trg nazvanu po ženama, među njima su čak dva iz Karlovačke županije.

Nakon što je prije nekoliko godina veliko istraživanje pokazalo da je izuzetno mali broj ulica u Hrvatskoj nazvan po ženama - promijenilo se nije praktički ništa. Tek tu i tamo pojedina je ulica nazvana ženskim imenom, ali u ukupnoj slici i dalje jedva oko 2% hrvatskih ulica nosi žensko ime, a taj bi postotak bio i daleko manji da nije svetica i ponekog odvojka povijesnih prometnica nazvanih po ženskim osobama.

U Karlovačkoj županiji posebno odskaču Duga Resa i Slunj - naime, iako je situacija u cijeloj Hrvatskoj jako loša, od 128 gradova ipak većina ima barem neku "žensku" ulicu, dok Duga Resa i Slunj spadaju u samo 11 gradova koji nemaju niti jednu jedinu! Duga Resa je, nažalost, i aktualno imala prigodu da se oduži svojoj velikoj sugrađanki Ireni Lukšić, no to nije učinjeno niti u imenu neke gradske lokacije pa niti u promjeni imena gradske knjižnice, iako je takav prijedlog na Gradskom vijeću istaknut još prije dvije godine, no do danas se nije promijenilo ništa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tek neznatno bolja je situacija u Ozlju i Ogulinu. Oba grada imaju po jednu ulicu svojih slavnih sugrađanki, kao i druge ustanove i manifestacije vezane uz njih - u Ozlju je to Slava Raškaj, a u Ogulinu Ivana Brlić Mažuranić, dok bi se, iako je riječ o legendi, Ogulinu mogla pribrojiti i Zulejkina ulica.

Karlovac ima pet ulica nazvanih po ženama, ali nažalost u posljednjim odlukama pokazuje da također nema razumijevanja za važnost postavljanja ravnopravnijih kriterija. Trenutačno u Karlovcu svoje ulice imaju Dragojla Jarnević, Slava Raškaj i Herta Turza, kao i dvije svetice - sveta Doroteja i sveta Margareta. No, iako su iz gradske uprave na riječima blagonaklono reagirali na inicijativu mladih Karlovčana u okviru projekta "Karlovačka pozitiva" da se poveća broj ženskih imena na spisku gradskih ulica i trgova, kao i na izravan prijedlog da jedno od njih bude ono prof. Marije Vrbetić, do danas se nije promijenilo ništa. 

Dakako, nije promjena ulica uvijek ni laka, pogotovo kada sa sobom donosi potrebu mijenjanja dokumenata onih koji u toj ulici žive, ali to nije opravdanje, jer imenovanja je bilo. I ove godine tako su svoje ulice ili odvojke u gradu dobili dobrovoljni davatelji krvi, proslavljeni motorist Leno Šoštarić i Karlovačka građanska garda. Dok za prve dvije lokacije nema ni najmanjeg prigovora (što ne umanjuje činjenicu da se i dalje ignorira neravnopravnost u ulicama, jer može se naći još podosta muških imena za koje isto objektivno nema prigovora, ali i ženskih no ona nikada ne dolaze na red), pomalo je čudno rješenje o imenovanju Šetališta Karlovačke građanske garde, jednostavno zato jer je riječ o suvremenoj protokolarnoj postrojbi, koja nema niti ratne zasluge niti povijesnu dugotrajnost, već je pokrenuta 1996. godine. To ne znači da njen doprinos gradskom životu ne postoji, naprotiv, ali imenovanje ulica ili šetališta po takvim subjektima jednostavno nigdje nije praksa i identično je kao da svoje ulice u gradu dobiju Gradska knjižnica, Gimnazija ili Zajednica tehničke kulture. To su postojeći i aktivni subjekti, kojima se priznanje ako su ga zaslužili odaje na druge načine - jednom od gradskih nagrada. 

Dakako, ništa strašno u svemu tome, greške se događaju, ali jest simptomatično da vrijedna i značajna ženska imena i dalje ne dolaze na red, što je jednako kritika i gradskoj vlasti i oporbi koja danas u svojim redovima ima nekoliko glasnih i kvalitetnih političarki.

Izdvojeno


Reci što misliš!