AKTUALNO / VIJESTI

IPAK SE KREĆE

Karlovac za svaku pohvalu! Prijavljeno najviše zgrada za energetsku obnovu, Petračić-projekt uredit će 18, a Inkasator 12

Karlovac za svaku pohvalu! Prijavljeno najviše zgrada za energetsku obnovu, Petračić-projekt uredit će 18, a Inkasator 12

Karlovac ima oko 1,3% stanovništva Hrvatske, a uspješno je prijavio 13% od ukupnog broja projekata.

Karlovac je zaista odlično iskoristio natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada i nesumnjivo je u samom hrvatskom vrhu bez i da znamo točne podatke o ostalim projektima. 

Naime, PETRAČIĆ-projekt d.o.o. u manje od 20-ak minuta koliko je trajao natječaj do "bezeciranja" svih raspoloživih EU sredstava uspješno je prijavio čak 18 zgrada, a gradska tvrtka Inkasator uspjela je prijaviti 12, što znači da je ukupan karlovački rezultat fenomenalan.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- To znači da je Karlovac prijavio 30 zgrada od ukupno 236, što je gotovo 13%. Kako u broju stanovnika predstavljamo oko 1,3% Hrvatske, to znači da smo 10 puta bolji od očekivanog prosjeka prijava, zadovoljno ističe Davor Petračić. 

 

Pošto je zaprimljeno prijava u vrijednosti 600 milijuna kuna, dakle dvostruko više od planiranog u tih 236 zgrada, znači da slijedi bodovanje gdje će otpasti još oko polovice uspješno prijavljenih zgrada, odnosno oko 120 zgrada, jer će u igri ostati zgrade sa najviše bodova. Za nadati se da će među njima biti i većina karlovačkih. 

- Treba i javnosti poslati poruku da je energetska obnova višestambenih zgrada idealan način da se podigne gospodarstvo, brzo potroši EU novac i pri tome uštedi značajna energija jer kućanstva troše oko 45% ukupne energije. Ušteda energije trebala bi se tretirati kao proizvodnja energije i to ona najekološkija, najzelenija i najobnovljivija što sada očito nije slučaj pa je potreban hitan zaokret u tom razmišljanju i to na državnom nivou, naglašava Petračić, ali i dodaje da je nevjerojatna činjenica da je od silnih milijardi EU novca namjenjenih za oporavak, za rak ranu hrvatske koju čini masa energetski jako loših zgrada namijenjeno gotovo simboličnih 300 milijuna kuna.

- Zbog svega navedenog i zbog više od pet puta više iskazanog interesa od raspoloživih sredstava (a puno ih je i odustalo zbog sustava najbržeg prsta) treba se nadati da će RH napraviti dodatnu preraspodjelu sredstava unutar dodjeljenih sredstava EU i usmjeriti ih u „specifičnu proizvodnju energije“ i razvoj graditeljskog sektora koji je pokretač cjelokupnog razvoja industrije i društva, zaključuje Petračić.

Možemo reći i da se u Karlovcu, pogotovo u novijim dijelovima grada, ali i na stambenim zgradama u nekim starijim dijelovima (kao što je neboder kod podvožnjaka Grabrik-Rakovac) u posljednje vrijeme zaista može vidjeti uspješnost i učinkovitost energetske obnove, pogotovo u Novom centru u kojem je obnovljen velik broj zgrada koje su godinama pa i desetljećima nosile prilično ružno i dotrajalo "ruho".

(foto: petracic-projekt.hr)

Izdvojeno


Reci što misliš!