AKTUALNO / VIJESTI

RTL NA TERENU

Kupa kod Ozlja opet poplavila više naselja! Traži se pomoć Hrvatskih voda. 'Odsječeni smo, ne možemo nikuda...

Kupa kod Ozlja opet poplavila više naselja! Traži se pomoć Hrvatskih voda. 'Odsječeni smo, ne možemo nikuda...
RTL

Box barijere koje se pune vodom prošli put nisu izdržale zbog pogrešne procjene vodostaja, ovaj put išlo se na sigurno, punile su se pijeskom

Vodostaj rijeke Kupe kod Karlovca je na vrhuncu, ali iz Hrvatskih voda poručuju da je opasnost prošla. Jer ovoga puta u okolnim područjima uvjeti su znatno bolji nego prije dva tjedna. Ipak, neke prometnice su poplavljene, a naselje Levkušje još jednom je ostalo odsječeno.

Drugi put u dva tjedna. Mjesto Levkušje opet je pod vodom i odsječeno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Sve nam je oko kuće poplavljeno. Došla je voda do pola dvorišta, nismo spavali cijelu noć i što ćemo", kazala je Stanka Alavanja.

"Odsječeni smo, ne možemo nikuda, ali u kuće za sada nije ušla. Hrvatske vode bi mogle očistiti kanale, zapušteni su i ne čiste se, to traje već duže godina", poručuje Jasmina Krapac Vida.

Poplavile su ceste i dvorišta, a voda je ušla i u podrume. Iza mještana je neprospavana noć, a još se nisu oporavili ni od prošlog puta.

"Prije dva tjedna je bilo jako kritično, voda je bila na deset centimetara od ulaska u kuću, sada je još i dobro", tvrdi Ivan Novosel.

"Dežurali smo cijelu noć jer nismo znali što će biti, troje male djece u kući. Ne znaš što će i kako će, prošli put je bilo tako da je sve plivalo pod vodom. To je sve posljedica ne kopanja kanala, od kad smo mi tu, 12 godina, kanal nije čišćen", kazala je Valentina Kostelac.

Od Hrvatskih voda traže rješenje.

"Hrvatske vode moraju izaći na teren, nije svugdje rješenje iskopati kanal, negdje je i obrnuta situacija. Ni stariji mještani se ne sjećaju da je ovako bilo, sigurno je ali prije puno puno godina", izjavila je Lidija Bošnjak (NEZ.), gradonačelnica Ozlja.

Cijelu noć i dan na terenu su vatrogasci, najvažnije je bilo zaštiti kuće.

"Razvozili smo vreće s pijeskom, folije, gradili zečje nasipe. Danas smo prevozili najosnovnije namirnice kome je trebalo, kruh i tako dalje", poručuje Vlatko Pevačer, zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Ozlja.

Box barijere koje se pune vodom prošli put nisu izdržale zbog pogrešne procjene vodostaja, ovaj put išlo se na sigurno, punile su se pijeskom.

"Vodostaj ne bi trebao prijeći 730 centimetara tako da je puno bolja situacija nego prošli put. Odrađene su i pripremne radnje kako bi reducirali mogućnost poplavljivanja. Što se tiče Karlovca i Karlovačke županije opasnost je prošla", izjavio je Mišo Čičak, voditelj Službe zaštite od štetnog djelovanja voda u Hrvatskim vodama.

Barem neka utjeha za mještane koji sada moraju početi zbrajati štetu.

Izdvojeno


Reci što misliš!