AKTUALNO / VIJESTI

PLAĆANJE U KEŠU?

Promet nekretninama u Hrvatskoj raste kao i cijene po kvadratu, no u Karlovačkoj županiji zabilježen značajan pad prodaje obiteljskih kuća - zbog potresa?

Promet nekretninama u Hrvatskoj raste kao i cijene po kvadratu, no u Karlovačkoj županiji zabilježen značajan pad prodaje obiteljskih kuća - zbog potresa?
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Medijalna cijena stana po kvadratu u Karlovačkoj županiji iznosila je 6.608 kuna, a u gradu Karlovcu 6.948 kuna

Zadnje izvješće Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Ekonomskog instituta Zagreb o prometu nekretninama u Hrvatskoj otkriva neke nevjerojatne podatke.

Promet nekretninama lani je iznosio 60 milijardi kuna što je 20 milijardi više nego 2020. Broj kupoprodaja također je bio veći za 30 posto. Najveću cijenu po četvornom metru – više od dvije tisuće eura – ostvarili su prodavači u Dubrovniku, Rovinju, Splitu i Opatiji, dok je u Zagrebu ta cijena u prosjeku iznosila 1600 eura po četvornom metru.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

'Moguće da je riječ o nekom postotku pranja novca'

A gotovo polovina nekretnina kupljena je gotovinom. Ekonomski analitičar Luka Barić sa Sveučilišta Libertas za HRT je rekao da ljudi, pogotovo u nemirnim, nesigurnim vremenima, pokušavaju sa svojom imovinom pobjeći u sigurnije luke, a jedna od njih definitivno su nekretnine.

- Moguće je ići u malo spekulativnije vode i reći da veliki dio koji se kupuje gotovinom ima i spekulativne karakteristike i atribucije, odnosno da je moguće riječ o nekom postotku pranja novca, rekao je Brkić.

Brkić je rekao i da procjene nekih domaći i međunarodnih istraživanja pokazuju da bi siva ekonomija u Hrvatskoj mogla biti nešto manje od 30 posto BDP-a.

- To je nešto što definitivno predstavlja problem. Je li to sad trećina ili ne, ali definitivno je previsoko.

Prodaja stanova u Karlovačkoj županiji raste

Iako nije nekretnina s kojom se najviše trgovala u prošloj godini, Karlovačka županija bilježi dvoznamenkastu stopu rasta kupoprodaje stanova, a 83,7 posto ukupnog prometa ostvareno je u Karlovcu.

Medijalna cijena stana po kvadratu u Karlovačkoj županiji iznosila je 6.608 kuna, a u gradu Karlovcu 6.948 kuna. Cijene su prosječno rasle 9 posto u odnosu na godinu ranije. Medijalna veličina stana iznosila je 57 kvadrata. 

S druge strane, na području Karlovačke županije zabilježen je snažan pad medijalne cijene obiteljskih kuća u prošloj godini, a isto se pripisuje posljedicama razornog potresa.

Medijalna cijena iznosila je 325 kuna po kvadratu, dok je u samom Karlovcu 1.009 kuna, što je prosječno 18 posto manje u odnosu na godinu ranije. Kupoprodajnih transakcija bilo je ukupno 421.  

Kao i većini županija u Hrvatskoj, u Karlovačkoj županiji prevladava kupoprodaja poljoprivrednih zemljišta, čija je medijalna cijena u prošloj godini iznosila 1,6 kuna po kvadratu. Zaključeno je 2.070 ugovora , 

Izdvojeno


Reci što misliš!