AKTUALNO / VIJESTI

GOLEME ŠTETE

Stiglo nevrijeme! Udari orkanskog juga, nezapamćene plime i potopljene rive. Jadran pogodila najjača nevera

Stiglo nevrijeme! Udari orkanskog juga, nezapamćene plime i potopljene rive. Jadran pogodila najjača nevera
PIXSELL

Mnogobrojne katamaranske i brodske linije u prekidu su, u Gorskom kotaru i Lici snijeg, a mjestimice i magla. Ograničenja vožnje na brojnim prometnicama

Na karlovačkom području pada kiša no situacija je pod kontrolom. Vodostaji rijeka su na visinama koji ne prijete izlijevanjem na prometnicama, te nema bujica i poplava iz kanalizacijskih ispusta i oborinske odvodnje.

Međutim, najavljena ciklona uzrokovala je danas brojne probleme duž Jadrana. U kombinaciji kiše i plime, potopljene su rive od Istre do dalmatinskog juga.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U poslijepodnevnik satima stablo je palo na automobil u Ulici Slavka Krtzeka u Rijeci. Na sreću, nema ozlijeđenih. Tijekom dana u tom gradu poplavila je i tržnica, a more se prelilo i preko rive u luci.

Poplavili su i gradovi Istre, more se prelilo u središte Rovinja, poplavile su ulice oko gradske tržnice, kako donosi Novi list.

Visima mora u Puli je i 60 centimetara viša od uobičajene, a more se i tamo prelijevalo na prometnice, u kombinaciji s kišom u jednu trenutku dosegnulo je prve kafiće. Jak vjetar, na mahove orkanski, trgao je i stabla pa hitne službe raščišćavaju prometnice i odčepljuju odvode voda.

Zbog vode na kolniku prekinut promet na državnoj cesti DC75 Novigrad-Poreč kod Antenala.

Olujno nevrijeme praćeno jugom nije poštedjelo ni Dalmaciju gdje su također mnoge rive potopljene, a more se prelijeva i na mnoge lokalne prometnice.

Iza podneva naglo se podiglo more i redom potopilo Šibenik, Tisno, Trogir, Kaštela, lopudska obala...

Duž Jadrana skoro nije bilo priobalnog mjesta u kojem se more nije podiglo zbog visoke plime i potopilo rive, a mještani u mnogim mjestima cijeli dan ispumpavaju vodu iz nižih dijelova kuća i štite svoju imovinu.

Kako donose 24sata, na mareografskoj postaji u Bakru u 7:18 zabilježen je vodostaj koji za 103,4 cm premašuje srednju morsku razinu. To je jedan od najvećih vodostaja zabilježenih od 1929. godine, kad je utemeljena postaja u Bakru.

Brojne brodske i katamaranske linije u prekidu su, a smirivanje vremena očekuje se do kraja dana.

Veliki dio naplavina koje plove rijekom Kupom ciji je vodostaj u porastu zaustavi se izmedju kupske obale i broda Biokovo.

No jako nevrijeme donijelo je probleme i u unutrašnjosti. Kako donosi HAK u Gorskom kotaru i Lici mjestimice pada snijeg. Ponegdje u unutrašnjosti ima i magle. Mogući su odroni na cestama u gorju te duž Jadranske (DC8) i Ličke magistrale (DC1). "Vozačima savjetujemo da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama i održavaju sigurnosni razmak između vozila", navode iz HAK-a.

Zbog vjetra je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica otvorena samo za osobna vozila.

Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika, Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene, državnoj cesti DC1 Udbina-Gračac i državnoj cesti DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina vozila), a na državnoj cesti DC99 čvor Križišće-(A7)-Križišće(DC501), lokalnoj cesti LC58107 Kraljevica (DC8)-čvor Križišće(A7) i Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za I. i II. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, autobusi na kat i autobusi i drugi).

 

Izdvojeno


Reci što misliš!