AKTUALNO / VIJESTI

RTL Danas donosi

Kako dio poslodavaca želi rušiti rad nedjeljom i koji su razlozi onih za neradne nedjelje?

Kako dio poslodavaca želi rušiti rad nedjeljom i koji su razlozi onih za neradne nedjelje?
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Od Nove godine nedjelje bi trebale biti dani zatvorenih vrata u trgovinama. Oni koji bi radili, bili bi plaćeni 50% više. Neki ipak misle da to neće proći

 

Nedjeljom su i dalje trgovine pune, no pitanje je dokad? Ako se pita Vladu – do Nove godine. Od tada, samo bi ih 16 bilo radnih od 52 u godini. Za poslodavce nema dileme – ako Sabor donese zakon, kreću u pravnu borbu na Ustavni sud. Očekivano, jer zabranu rada nedjeljom rušili su već tri puta.

Od Nove godine nedjelje bi trebale postati dani zatvorenih vrata u hrvatskim trgovinama. Za poduzetnike nema dileme, ako zakon prođe, i ovoga puta tražit će od suda ocjenu ustavnosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Naravno da će pasti, zbog toga što je protuustavan. Sloboda poduzetništva je definirana Ustavom, i ovakva odredba gdje ti ograničavaš slobodu poduzetništva je direktno protuustavna", kazao je član Upravnog odbora udruge Glas poduzetnika Dražen Oreščanin.

Bivše Vlade već su tri puta uvodile zabranu rada nedjeljom u trgovinama, da bi nedugo nakon donošenja takav zakon rušio Ustavni sud zbog zadiranja u poduzetničke slobode trgovaca. Niti ovaj put, neće biti drugačije smatraju stručnjaci.

"Ja bih bila jako iznenađena ukoliko bi taj Zakon prošao, jer sam pogledala tekst prijedloga zakona i ne vidim nikakve promjene koje bi ovoga puta dovele do uspjeha. Vlada ne može dokazati legitiman cilj. Zaštita prava radnika nije legitiman cilj za ovakvu izmjenu Zakona o trgovini, zato što ne štiti prava radnika", kazala je izvanredna profesorica s Katedre za ustavno pravo Pravnoga fakulteta u Zagrebu Ana Horvat Vuković.

Rad nedjeljom pokušali su zabraniti i Račan i Sanader – a sada i Plenković koji planira ispuniti jedno od svojih najpoznatijih predizbornih obećanja.

"Uzeli smo u obzir sve elemente, razumjeli koliko je važno pronaći balans između privatnoga i poslovnoga života, koliko je važno da damo jedan impuls za jačanje obitelji, za okupljanje nedjeljom koja je važan dan u našoj kulturi i tradiciji", govori predsjednik Vlade Andrej Plenković.

"Ako si poduzetnik i ne želiš raditi nedjeljom – nemoj raditi nedjeljom. Ako si zaposlenik i ne želiš raditi nedjeljom – daj otkaz, i odeš u drugu firmu koja ne radi nedjeljom", dodaje Oreščanin.

Po ocjeni ustavnih stručnjaka sva tri puta zakoni su pali jer su bili loše napisani - ostavljali su previše mogućnosti za izigravanje zakona na štetu radnika, a tako će biti, smatraju i sada.

"Nema nikakvih dodatnih elemenata koji nisu već do sada bili prisutni u prethodnim inicijativama o zabrani rada nedjeljom, eventualno su preformulirani i pokušani su biti prikriveni kako se ne bi utvrdilo da je to opet interakcija ono što je već prethodno bilo spominjano i pokušavano", dodaje izvanredna profesorica Vuković.

Ideju o neradnim nedjeljama treba potvrditi Sabor, a i tamo su mišljenja različita.

"Ne vidim niti jedan razlog da se takvo rješenje osporava pred Ustavnim sudom, a Ustavni sud je i u svom pravorijeku rekao da država ima pravo regulirati pitanje radnog vremena", kazala je saborska zastupnica Marijana Petir.

"Treba vidjeti kakva će biti formulacija, u te detalje ne bih ulazio dok zakon ne bude donesen", prokomentirao je SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk.

"Po savjesti ćemo glasovati, tu nema apsolutne istine – ima dobrih argumenata za i protiv", kazao je saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stephen Nikola Bartulica.

Onima kojima budu radne, nedjelje bi trebale biti i 50 posto isplativije.

 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!