AKTUALNO / VIJESTI

SVAKI GLAS NE VRIJEDI ISTO

Promjena izbornih jedinica donosi pitanje svih pitanja - kako ćemo glasati na sljedećim izborima? Hoće li Karlovačka županija postati zasebna izborna jedinica?

Promjena izbornih jedinica donosi pitanje svih pitanja - kako ćemo glasati na sljedećim izborima? Hoće li Karlovačka županija postati zasebna izborna jedinica?
Ilustracija, Patrik Macek/PIXSELL

Izborni prag nije isti u izbornoj jedinici kojoj pripada Karlovačka županija i slavonskim županijama. Za mandat puno manji broj glasova treba osvojiti u IV nego u VII izbornoj jedinici

Ustavni sud jučer je ukinuo Zakon o izbornim jedinicama koji prestaje važiti 1. listopada ove godine do kada bi Hrvatski sabor trebao osigurati provedbu ustavnog jamstva jednakog biračkog prava.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović kazao je da je Ustavni sud još 2010. upozorio na potrebu izmjene propisa jer su neke izborne jedinice već tada kršile zakonski uvjet da broj birača ne smije odstupati od prosjeka za više od pet posto. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Posljednji popis stanovništva pokazao je da su ta odstupanja još i veća te se granice izbornih jedinica trebaju što više podudarati s administrativnim granicama upravno teritorijalnih jedinicama uz uvažavanje prirodnih granica, komentirao je Šeparović.

Problematična VII izborna jedinica

Hrvatska je podijeljena na deset izbornih jedinica, XI čini dijaspora s tri ograničena mandata te XII nacionalne manjine s osam ograničenih mandata. Tek četiri izborne jedinice (I., III., V., VI.) nalaze se u zakonski dopuštenom odnosu do +/- 5 posto odstupanja. 

Karlovačka županija nalazi se u sedmoj izbornoj jedinici koja obuhvaća i jugozapadni dio Zagrebačke županije, istočni dio Primorsko-goranske županije i južni dio grada Zagreba.

Prema zadnjem registru birača za parlamentarne izbore 2020. godine, druga je po brojnosti s 410.584 upisanih birača. S druge strane IV, prema broju birača najmanja je izborna jedinica, točnije ima ih sto tisuća manje od VII izborne jedinice, a obuhvaća Virovitičko-podravsku i Osječku-baranjsku županiju. 

Upravo taj nesrazmjer i vrlo visoka odstupanja prelazi svaku razinu razumijevanja.  Ustavni sud ističe kako se urušavanje vrijednosti biračkog prava prvenstveno ogleda u činjenici da je prema ovim podacima težina biračkog prava umanjena za preko 30 posto u dvije izborne jedinice u odnosu na neku drugu izbornu jedinicu. 

- U VII. izbornoj jedinici biračko pravo glasa nosi 31.36 posto manju težinu u odnosu na isto pravo u IV. izbornoj jedinici, u kojoj biračko pravo glasa ima najveću vrijednost, pojasnio je Šeparović

Pojednostavljeno rečeno, izborni prag od pet posto nije isti u izbornoj jedinici kojoj pripada Karlovačka županija i izbornoj jedinici slavonskih županija. Samim time, puno manji broj glasova zastupnik ili lista mora osvojiti, u konkretnom slučaju u IV izbornoj jedinici nego u VII, da bi osvojili mandat. Naravno, izuzev, naknadnih političkih premještanja. 

Kako ćemo ubuduće glasati? 

Pitanje svih pitanja je kako ćemo glasati na parlamentarnim izborima u prvoj polovici sljedeće godine. Hoćemo li birati više saborskih zastupnika ili će se mijenjati granice izbornih jedinica još uvijek se ne zna.

Dok je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, ponovimo, poručio kako bi se granice izbornih jedinica trebale što više podudarati s administrativnim jedinicama, ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica nije precizirao u kojem smjeru Vlada planira ići.

Inače, na pitanje što će se dogoditi ako se prije 1. listopada novi Zakon ne donese, a budu raspisani izbori, predsjednik Ustavnog suda odgovorio je da bi se izbori formalno mogli provesti po aktualnom zakonu. No, ostaje pitanje što bi se dogodilo u žalbenom postupku, ako bi do njega dođe.

Parlamentarni izbori 2020.

Trenutno iz VII izborne jedinice u Hrvatskom saboru sjedi 14 zastupnika, od toga četiri zastupnice iz Karlovačke županije. Na zadnjim parlamentarnim izborima najviše glasova osvojio je HDZ 68.401, SPD 46.722, Možemo! 19.949, pa Domovinski pokret 18.086...

Najviše broj preferencijalnih glasova osvojio je Tomo Medved (HDZ) 19.820, na čije mjesto je u Saboru ušla Marija Jelkovac s osvojenim 815 glasova. 

Drugi po broju osvojenih preferencijalnih glasova bio je Zlatko Komadina (SDP) 10.151, koji dužnosti župana ipak nije zamijenio onim saborskog zastupnika, već ga na tom mjestu mijenja Irena Šimunić, danas nezavisna zastupnica, s osvojenim 635 preferencijalnih glasova. 

HDZ-ova zastupnica Maja Grba-Bujević također je u Hrvatski sabor ušla kao zamjena za državnog tajnika Josipa Salapića te iako se na listi našla na zadnjem mjestu, od svih zastupnica iz Karlovačke županije osvojila je najveći broj preferencijalnih glasova, 3.618. 

Prva žena županijskog HDZ, Nada Murganić, jedina je pak osvojila zastupnički mandat. Iako je osvojila tek 792 preferencijalnih glasova, visoka pozicija na listi, odnosno treće mjesto, osiguralo joj je mandat.

Izdvojeno


Reci što misliš!