AKTUALNO / VIJESTI

JAVNI POZIVI U TIJEKU

Karlovačka županija raspisala javne pozive za unapređenje turizma, poticanje ravnomjernog razvoja i potpore civilnom sektoru - ukupan fond iznosi 320 tisuća eura

Karlovačka županija raspisala javne pozive za unapređenje turizma, poticanje ravnomjernog razvoja  i potpore civilnom sektoru - ukupan fond iznosi 320 tisuća eura
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Financiraju se djelatnosti s područja turizma, poduzetništva, zaštite potrošača, poljoprivrede, zaštite i zbrinjavanja životinja i ravnomjernog razvitka

Do 19. travnja su raspisana tri javna poziva Karlovačke županije na koje se može prijaviti isključivo elektronskim putem, a kojima je cilj financirati aktivnosti s niza područja – svaki prijavitelj može aplicirati s jednim projektom.

Javne pozive su predstavili u Karlovcu u petak privremena pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Karlovačke županije Branka Šeketa Karlović, savjetnica za gospodarstvo i investicije u Odsjeku za održivi razvoj UO za gospodarstvo Karlovačke županije Marija Sertić, te iz istog odsjeka viši stručni suradnik za turizam Tomislav Lokmer.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U sklopu Javnog poziva za prijavu projekata za sufinanciranje temeljem Programa poticanja ravnomjernog razvitka Karlovačke županije u 2023. osigurano je ukupno dvije stotine tisuća eura. Taj poziv, na koji se mogu prijaviti jedinice lokalne samouprave s područja Karlovačke županije, ima četiri osnovne mjere.

- Prva se odnosi na izradu studijske i/ili projektno-tehničke dokumentacije za kapitalne gospodarske projekte u sektoru poljoprivrede, turizma i poduzetništva, koji se planiraju prijaviti na dostupne mehanizme financiranja. Druga mjera se odnosi na unapređenje prometne infrastrukture i podrazumijeva mogućnost prijave projekata za izgradnju, rekonstrukciju, obnovu i modernizaciju nerazvrstanih cesta, pješačko-biciklističkih staza uz nerazvrstane, državne, županijske i lokalne ceste te ostale objekte na nerazvrstanim cestama, a prihvatljive aktivnosti su izrada dokumentacije, radovi te druge usluge kao što je stručni nadzor.

- Treća mjera se odnosi na unapređenje infrastrukture javnog prijevoza putnika, a odnosi se na izgradnju, opremanje i unapređenje autobusnih stajališta, a prihvatljivi su radovi usluge, nabave opreme i nadzora. Četvrta mjera je uvedena ove godine, odnosi se na vodno-komunalnu infrastrukturu, a podrazumijeva ulaganja u vodoopskrbni sustav, sustav odvodnje i pročišćavanje za projekte kojima su nositelji javni isporučitelji vodne usluge – jedinice lokalne samouprave najčešće u takve projekte ulažu vlastita sredstva, a mi ćemo im to u nekoj mjeri refundirati, navela je privremena pročelnica Šeketa Karlović i dodala da su prihvatljivi troškovi do sto posto investicije, a da se najviše može ostvariti potpora od 20.000 eura.

Lokmer je otkrio da je za Javni poziv za prijavu projekata za sufinanciranje temeljem programa unapređenja turizma Karlovačke županije u ovoj godini izdvojeno 80.000 eura, nešto manje nego lani, pa će se primijeniti stroži kriteriji ocjenjivanja.

- Prva mjera u ovom pozivu se odnosi na unapređenje javne turističke infrastrukture aktivnog turizma s obzirom da se Karlovačka županija strateški opredijelila kao destinacija aktivnog odmora, a mogu se prijaviti jedinice lokalne samouprave i turističke zajednice. Druga mjera se odnosi na potpore turističkim manifestacijama na području Karlovačke županije – mogu se prijaviti i trgovačka društva izvan javnog sektora te obrtnici koji se bave organizacijom manifestacija i ugostiteljstvom u turizmu. Za prvu mjeru je najveći mogući iznos potpore osam tisuća eura, a za drugu četiri tisuće, rekao je Lokmer.

Osigurano je ukupno 40 tisuća eura za raspodjelu po Javnom pozivu za financiranje projekata organizacija civilnog društva od interesa za poduzetništvo, zaštitu potrošača, poljoprivredu, turizam te zaštitu i zbrinjavanje životinja.

- Na ovaj javni poziv se mogu javiti udruge. Dodjeljuju se potpore od tisuću do dvije i pol tisuće eura. Pojedina udruga može zatražiti do sto posto iznosa financiranja projekta. Lani je minimalni iznos potpore iznosio pet tisuća kuna, a maksimalni 15 tisuća kuna, navela je Sertić.

Izdvojeno


Reci što misliš!