AKTUALNO / VIJESTI

VELIKI SKOK

Iznenadit ćete se kad vidite koji je trgovački lanac po plaćama prestigao dm: Njegovi djelatnici imaju prosječnu plaću od 1534 eura

Iznenadit ćete se kad vidite koji je trgovački lanac po plaćama prestigao dm: Njegovi djelatnici imaju prosječnu plaću od 1534 eura
Davorin Visnjic/PIXSELL

U Lidlu je lani prosječna plaća skočila 20,3 posto, osjetno nadmašivši stopu inflacije, dok je dm-ovim djelatnicima prosjek porastao 5,9 posto, na 1481 euro

Domaći trgovački lanci, u godini u kojoj je dominirala inflacija, postigli su solidne poslovne rezultate, a prihodi su nabujali pod utjecajem rasta cijena.

Među 12 vodećih trgovačkih lanaca najveći skok prihoda (33,1 posto - ukupan prihod 3,1 milijardu kuna) zabilježio je Studenac te već godinama najbrže raste zahvaljujući seriji preuzimanja manjih trgovačkih lanaca, piše 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Konzum plus zadržao je solidnu prednost nad konkurencijom (12 milijardi kn), uz rast prihoda od 13,8 posto, tek nešto viši od inflacije. Od trećeg do šestog mjesta poredali su se Spar, Plodine, Kaufland i Tommy s umjerenim rastom prihoda.

Pevex neprikosnoveno drži vodeću poziciju u trgovini proizvodima za izgradnju, opremanje te uređenje doma i vrta (2,9 milijardi kn).

Plaća u trgovini 832 eura

U sektoru trgovine na malo lani je prosječna neto plaća iznosila 6269 kuna (832 eura), a većina vodećih trgovačkih lanaca držala se iznad prosjeka. Na prvo mjesto izbio je Lidl s prosječnom plaćom od 11.557 kuna (1534 eura) potisnuvši dugogodišnjeg lidera dm. U Lidlu je lani prosječna plaća skočila 20,3 posto, osjetno nadmašivši stopu inflacije, dok je dm-ovim djelatnicima prosjek porastao 5,9 posto, na 11.157 kuna (1481 euro), navodi Tportal.

Natprosječan rast bilježe i diskonter Metro Cash &Carry, kojemu je prihod skočio 29,2 posto, na 2,33 milijarde kuna, te Lidl, glavni konkurent vodećeg Konzuma, s povećanjem prihoda od 20,2 posto, na 7,89 milijardi kuna.

Relativno visokim plaćama ističu se Kaufland, Metro i Müller, ali kao ni dm, ni ovi trgovci nisu uskladili plaće s rastom inflacije te su primanja njihovih radnika realno pala. Pritom je najveći realni pad zabilježio Müller, u kojem je prosječna plaća nominalno porasla samo 3,5 posto.

Prosječna plaća najviše je skočila radnicima Studenca, gotovo 22 posto, na 6563 kunu (871 euro), čime se ovaj trgovački lanac izdigao iznad prosjeka. U tom rangu su i Plodine s rastom prosječne plaće od 11,5 posto.

Najslabije su plaćeni radnici Tiska, kojima je prosječna plaća iznosila 5304 kune ili 704 eura, a tek nešto viša je prosječna plaća u Konzumu - 744 eura, tj. 5607 kuna.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!