VIJESTI / CRNA KRONIKA

NADZOR MJERA ZAŠTITE

Načelnik PU karlovačke o skorašnjim zakonskim izmjenama, kontrolama i kaznama: Policija neće ulaziti u domove i pregledavati ormare

Načelnik PU karlovačke o skorašnjim zakonskim izmjenama, kontrolama i kaznama: Policija neće ulaziti u domove i pregledavati ormare
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Načelnik PU karlovačke pojasnio je da izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti policija ne dobiva nove ovlasti

Policija neće ulaziti u domove, pregledavati ormare i ne znam što sve, to se neće događati; nadzirat ćemo provođenje mjera otprilike kao korištenje pojasa u automobilu!

Poručio je to načelnik PU karlovačke Darko Bratić, osvrćući se na skorašnje izmjene i dopune Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i priče o policijskom ulaženju u domove i kontroli provođenja mjera zaštite.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Policija izmjenama tog zakona ne dobiva nikakve nove ovlasti; ono čime policija raspolaže za obavljanje svojih poslova temelji se na zakonima o policijskim poslovima i ovlastima, prekršajnom i kaznenom, gdje policija pod određenim uvjetima može ući u tuđi dom sa i bez naloga, ali pod određenim zakonskim uvjetima. Ti uvjeti nisu definirani unutar Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i tu će policija gotovo nadzirati provođenje mjera, svakodnevno nošenje maski i slično, kao da kontrolira korištenje pojasa u osobnom automobilu i na taj način će postupati. Sve ostale situacije, ukoliko do njih dođe, postupat će se sukladno zakonu, ali neće biti drastične. Apeliram na građane da poštuju mjere Stožera i neće biti potrebe za postupanjem policije niti drastičnim situacijama u toj interakciji policije s građanima, pozvao je Bratić.

Pojasnio je da nadzor nad provedbom mjera Stožera civilne zaštite provodi Ravnateljstvo policije i Civilna zaštita.

- I jedni i drugi imaju mogućnost kažnjavanje; kolike će biti kazne, još ne znamo, za petak je najavljeno donošenje izmjena i dopuna Zakona. Ono što se problematizira kroz medije je utvrđivanje identiteta osoba koj ne poštuju mjere Stožera: u pravilu, policija jedina ima ovlasti zadržati osobu i utvrditi identitet. Ali, apeliramo na ljude da koriste maske gdje propisano, moramo vjerovati onima koji su te odluke donijeli na temelju znanstvenih spoznaja, ne na temelju dojma ili nečega drugoga, rekao je Bratić.

Stanje sigurnosti u Karlovačkoj županiji ocijenio je dobrim obzirom na doba godine.

- Inače smo u prosincu imali nešto više posla policijskog, ali, i zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata, ne očekujemo da će se nešto dramatično događati. Očekujemo da će ostati stanje ovako dobro, izjavio je Bratić na pressici Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.

Izdvojeno


Reci što misliš!