VIJESTI / CRNA KRONIKA

NOVČANA KAZNA

Muškarac osuđen jer je u automobilu držao preklopni nož i "skakavac": Nisam znao da je to opasno hladno oružje, mislio sam ga koristiti u kuhinji

Muškarac osuđen jer je u automobilu držao preklopni nož i
Pixabay.com

Sud je od okrivljenika oduzeo oružje radi zaštite opće sigurnosti, navodi se u presudi.

Općinski sud u Gračacu kaznom od 500 kuna osudio je nepravomoćno muškarca u dobi od 53 godine zbog prilično neuobičajenog prekršaja - "posjedovanja hladnog oružja na javnom mjestu, a kojemu je osnovna namjena napad ili nanošenje ozljeda".

Njega su, naime, 28. prosinca prošle godine oko 10.05 sati na graničnom prijelazu Užljebić pregledavali djelatnici granične policije, te su mu u pretincu vozačevih vrata pronašli dva noža, jedan dužine 22 cm, tzv." skakavac", a drugi na rasklapanje iste dužine. Okolnosti nošenja, smatra sud, "ukazuju da se oni nose kako bi bili upotrijebljeni za napad ili nanošenje ozljeda".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sud mu je za kaznu odredio da mora platiti 500 kuna. Okrivljenik je ispitan zamolbeno na drugom sudu te je iskazao da se osjeća krivim za prekršaj za koji ga terete.

- Točno je da je dana 28.12.2021. u 10:05 sati u mjestu Donji Lapac, Nebljusi, SGPMPP "Užljebić" upravljao osobnim automobilom marke "Audi A8", gospićkih oznaka. Prilikom pregleda vozila u pretincu vozačevih vrata u njegovom autu pronađena su dva noža, jedan dužine 22 cm "skakavac", a drugi na rasklapanje dužine 22 cm, a koje okolnosti nošenja ukazuju da se nose kako bi bili uporabljeni za napad ili nanošenje ozljeda. Te noževe je nosio iz Bihaća prema Kosovu gdje mu žive roditelji, a mislio ih je upotrijebiti u kuhinji prilikom spremanja jela. Nije znao da se to ne smije raditi. Moli sud za blagost prilikom donošenja odluke o kazni - iskazao je okrivljenik, a prenosi se u sudskom zapisniku.

- Naime, nesporno je okrivljenik posjedovao hladno oružje na javnom mjestu, a kojemu je osnovna namjena napad ili nanošenje ozljeda, čime je počinio prekršaj kažnjiv po članku 70. stavku 1. točki 7.  Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, kojom kažnjivom odredbom citiranog Zakona je za ovaj prekršaj propisana novčana kazna za fizičku osobu u iznosu od 1.000,00 do 5.000,00 kuna. No, umjesto propisane kazne sud je prema okrivljeniku primjenio institut ublažavanja i izrekao mu kaznu ispod propisanog najmanjeg iznosa za ovaj prekršaj, cijeneći kao olakotne okolnosti iskreno priznanje djela prekršaja, iskreno kajanje, okolnosti u kojima je prekršaj počinio, pa  stoga sud smatra da će se i ovako ublaženom kaznom, uzevši u obzir i njegovo imovno stanje, postići svrha kažnjavanja a ta je da se izrazi društveni prijekor zbog počinjenog prekršaja, utječe na počinitelja i sve ostale da ubuduće ne čine prekršaje, a primjenom kazne utječe na svijest okrivljenika o povredi javnog poretka, društvene discipline i drugih društvenih vrijednosti, te pravednosti kažnjavanja - navodi se u obrazloženju.

Sud je od okrivljenika oduzeo oružje radi zaštite opće sigurnosti, navodi se u presudi.

Izdvojeno


Reci što misliš!