VIJESTI / CRNA KRONIKA

UTAJA POREZA, KRIVOTVORENJE...

Karlovačka policija dovršila istragu za gospodarski kriminal! Dvojac "muljao" s PDV-om kod uvoza automobila, sumnjiči ih se za još kaznenih djela

Karlovačka policija dovršila istragu za gospodarski kriminal! Dvojac
foto ilustracija - arhiva KAportala

Na navedeni način za državni proračun pričinjena je materijalna šteta od najmanje 268.000 eura.

Karlovačka policija završila je kriminalističko istraživanje nad 31-godišnjim hrvatskim državljaninom i 57-godišnjim državljaninom Bosne i Hercegovine, a predmet istrage bilo je više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminala. 

- Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je 31-godišnjak kao odgovorna osoba trgovačkog društva s područja Karlovačke županije u  razdoblju od 5. rujna 2018. do 31. ožujka 2019. prikazujući krivotvorene ulazne račune slovenskog i njemačkih trgovačkih društava davao netočne i nepotpune podatke Poreznoj upravi, kažu nam u policiji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tako je, sumnja se, "umanjio obvezu poreza na dodanu vrijednost neovlaštenom primjenom odnosno zlouporabom posebnog postupka oporezivanja marže, te neprijavljivanjem i neplaćanjem poreza na dodanu vrijednost na stjecanje prilikom stjecanja osobnih automobila iz zemalja članica Europske unije, a što je utjecalo na smanjenje iskazanih uplaćenih poreza".

- Ujedno, osumnjičenog 57-godišnjaka sumnjiči se da je kao odgovorna osoba istog trgovačkog društva u razdoblju od 18. srpnja 2019. do 30. studenog 2019. s ciljem izbjegavanja prijave i plaćanja poreza na dodanu vrijednost, nadležnom poreznom tijelu dao netočne podatke o činjenicama koje su od utjecaja na iznos porezne obveze i stjecanja dobara unutar Europske unije, a u kojem vremenu je bio u ulozi odgovorne osobe prethodno spomenutog trgovačkog društva, izvijestila je PU karlovačka.

Na navedeni način za državni proračun pričinjena je materijalna šteta od najmanje 268.000 eura.   

Nadalje, osumnjičene muškarce se osim navedenog tereti i da nisu vodili poslovne knjige koje su bili dužni voditi prema odredbama članka 8. i 9. Zakona o računovodstvu, a radi utvrđivanja podataka koji su od utjecaja na utvrđivanje poreznih obveza te na zahtjev nadležnog poreznog tijela nisu dostavili poslovne knjige čime je bio otežan odnosno onemogućen pregled poslovanja navedenog trgovačkog društva.

No to nije sve. Naime,  57-godišnjaka se tereti da je kao odgovorna osoba istog trgovačkog društva postupao suprotno odredbama Zakona o trgovačkim društvima i propustio zatražiti pokretanje stečajnog postupka iako je znao da je predmetno trgovačko društvo nesposobno za plaćanje.

- Zbog sumnje da je 31-godišnjak počinio kaznena djela Utaja poreza ili carine, Krivotvorenje službene ili poslovne isprave te Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, a 57-godišnjak Utaja poreza ili carine, Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i Povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje iz Zakona o trgovačkim društvima, protiv njih je Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu proslijeđeno posebno izvješće.

Izdvojeno


Reci što misliš!