VIJESTI / CRNA KRONIKA

SREDIŠTE MIGRANTSKE RUTE

Hrvatski zatvori se svakodnevno pune krijumčarima migranata i sad ih ima preko 650 - s predmetima je najzatrpaniji Općinski sud u Karlovcu

Hrvatski zatvori se svakodnevno pune krijumčarima migranata i sad ih ima preko 650 - s predmetima je najzatrpaniji Općinski sud u Karlovcu

Uhvaćeni krijumčari migranata zapnu u hrvatskom pravosudnom sustavu nekoliko godina - ovisno o dosuđenoj kazni, a uvijek im se, kažu suci, izriču zatvorska i sporedna novčana kazna.

Policija gotovo svakodnevno javlja o novim uhićenjima krijumčara migranta, a ponajviše ih ima na migrantskoj ruti koja prolazi kroz Karlovačku županiju. Po pisanju Večernjeg lista, u hrvatskim zatvorima trenutno se nalazi više od 650 krijumčara migranata a u postupanju je najzatrpaniji Općinski sud u Karlovcu.

Sudeći po izjavama koje su neki krijumčari dali pred hrvatskim sudovima, ispada da po krijumčarenoj osobi, ako ih dovedu do dogovorenog cilja, zarade do 2000 eura. Rade to iz koristoljublja, no pravdaju se sucima da samo žele popraviti svoju lošu materijalnu situaciju. Iako policija migrante i krijumčare ljudi hvata duž čitave granice, najviše posla ima uz granicu s BiH, pa je i Općinski sud u Karlovcu najzatrpaniji predmetima koji se odnose na krijumčarenje migranata, piše Večernji list.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Krijumčari dolaze iz svih dijelova svijeta, ima ih iz pedesetak zemalja pa čak i Kine, Moldavije, Indije. Ima Sirijaca, Marokanaca i vjerojatno onih osoba koji su prije par godina bili migranti te su se skrasili u nekoj od zemalja Europske unije s dozvolama za boravak. No ne bave se poštenim radom, nego su se bacili na posao krijumčarenja. Još uvijek je ponajviše krijumčara iz zemalja bivše Jugoslavije, prije svega susjedne Bosne i Hercegovine. I dok policija migrante nakon hvatanja popiše, oni zatraže azil i tako si po zakonu osiguraju “vizu” od sedam dana, tijekom kojih moraju napustiti Hrvatsku i izići iz EU. Pa onda to vrijeme iskoriste i za pronalazak druge rute za odlazak na zapad.

Uhvaćeni krijumčari migranata zapnu u hrvatskom pravosudnom sustavu nekoliko godina - ovisno o dosuđenoj kazni, a uvijek im se, kažu suci, izriču zatvorska i sporedna novčana kazna. Za to kazneno djelo propisana je kazna od jedne do osam godina zatvora, odnosno od tri do 12 godina zatvora u slučaju težeg oblika kaznenog djela, kada je ugrožena i sigurnost građana. A to se sve češće događa jer je u zadnje vrijeme po hrvatskim cestama bilo nekoliko policijskih potjera za krijumčarima ljudi.

Suci kažu da krijumčarima izriču kazne zatvora iznad zakonom pripisanog minimuma, piše Večernji list.

Izdvojeno


Reci što misliš!