VIJESTI / CRNA KRONIKA

podignuta optužnica

Ogulinski umirovljenik optužen zbog prijetnji branitelju: "Ja sam četnik, a ti siromašni ustaša - "Oluja" je zločinačka, drugi puta bih te mogao izbosti"

Ogulinski umirovljenik optužen zbog prijetnji branitelju:
foto ilustracija - arhiva KAportala

"Ja sam teški vojni invalid iz Domovinskog rata bolesnik s 14 operacija tumora, ovo me je jako povrijedilo", rekao je branitelj.

Umirovljenik u Ogulinu u dobi od 79 godina je potaknut nacionalnom netrpeljivošću hrvatskom branitelju zaprijetio da će ga ubiti, te je to dijelo počinio iz mržnje - zaključilo je tako Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu, koje je protiv osumnjičenoga podiglo optužnicu.

Terete ga da je 9. kolovoza prošle godine oko 12.20 sati Ogulincu kojega je inače poznavao kazao prijetećim glasom: "Ja se ne sramim što sam četnik, Oluja je zločinačka organizacija, ti si sirotinjski ustaša, a drugi puta bih mogao donijeti nešto sa sobom da te izbodem".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tužiteljstvo za njega traži uvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od osam mjeseci.

Okrivljeni je u svojoj obrani porekao kazneno djelo koje mu se stavlja na teret. Rekao je da pravoslavac, ali da nije četnik niti ekstrem, te da je u braku s Hrvaticom već 51 godinu.

- Hodam s dva štapa, prestar sam da se bavim mržnjom. Ja nisam započeo nikakve ratove - iskazao je na ispitivanju.

Sve to se navodno događalo na ogulinskoj tržnici. Žrtva opisuje kako dugi niz godina poznaje okrivljenoga te ga je priupitao zašto govori da je Oluja zločinačka organizacija. Navodi kako otprije zna da tako kako govori ovaj doista i misli. Nakon toga je, navodi, došlo do manje prepirke u kojoj ga je ovaj nazvao "siromašnim ustašom, da se on ne srami što je ponosni četnik, kao i da su i dalje sudionici VRO Oluja zločinci".

- Potom mi je rekao da je šteta da kod sebe nema ništa, ali da bi drugi puta mogao ponijeti i izbosti me. Ja sam mu predložio da pozovemo policiju, pa da njima sve to ponovi, a on se nakon toga udaljio do svojega vozila, te sam ja zapisao registraciju i pozvao policiju - izjavio je Ogulinac.

To je kod njega, budući da je teški vojni invalid iz Domovinskog rata te bolesnik s 14 operacija tumora, "izazvalo traumu i povrijeđenost, zbog čega se danima nije mogao oporaviti". Kaže da mu ne može vjerovati da ga neće napasti na ulici.

Iako je optuženik porekao prijetnje, tužiteljstvo smatra da iz "detaljnog, jasnog i uvjerljivog iskaza žrtve proizlazi da mu je okrivljeni kritičnoga dana uputio prijetnje te da je to učinio potaknut nacionalnom netrpeljivošću". Nema trećih svjedoka ove rasprave, pa će se tužiteljstvo, ako sud potvrdi optužnicu, tijekom postupka moći osloniti na "riječ protiv riječi".

Protiv njega su na snazi mjere zabrane prilaženja i kontaktiranja žrtve.

Izdvojeno


Reci što misliš!