VIJESTI / KARLOVAC

KORONA DONACIJA

Karlovačka bolnica akcijom rotarijanaca dobila termovizijsku kameru – otkriva povišenu temperaturu kod pacijenata

Karlovačka bolnica akcijom rotarijanaca dobila termovizijsku kameru – otkriva povišenu temperaturu kod pacijenata

Bolnicama u Hrvatskoj podijeljeno je 29 takvih kamera

- Koristit će nam za osobe koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu i to ne znaju, a dolaze iz ugroženog područja ili su bili u kontaktu s osobom koja je pozitivna. Pri samom ulasku tako ćemo moći detektirati, prepoznati povišenu temperaturu i odvesti je u ambulantu za povišenu temperaturu i ostala stanja gdje se može zbrinuti, a da ne ugrozi ostale pacijente i djelatnike, kazao je ravnatelj Opće bolnice Karlovac Ervin Jančić, za današnjeg službenog uručenja termovizijske kamere.

Karlovačka bolnica jedna je od 20-ak diljem Hrvatske koje su 29 termovizijskih kamera dobile zahvaljujući akciji rotary klubova, vrijednoj umalo tri milijuna kuna. Uslijedila je nakon onih kojima su, od početka koronakrize, bolnicama donirali vizire, zaštitne maske itd.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Ideja ove akcije je da preveniramo na ulazu u bolnice, kako bi se detektirale osobe s povišenom temperaturom, ne mora to nužno biti koronavirus, ali izvjesno je da to nije jedini nevidljivi neprijatelj s kojim smo suočeni; on je danas aktualan, ali ova donacija ima dugoročan učinak i pomoći će zdravstvenim ustanovama i u budućnosti u borbi protiv ovakvih izazova, izjavio je Danijel Jozić, guverner Rotary District 1913.

Akciju su, kao i brojne dosadašnje i u županiji i u zemlji, podržali Rotary klub Karlovac i Rotary Club Karlovac – Dubovac, a Ivan Ivičak, član Rotary kluba Karlovac, izliječen od koronavirusa, prisjetio se kako je i sam početak bolesti, 3-4 dana, proveo u karlovačkoj Bolnici. Ono što je uslijedilo potom potrajalo je 8 tjedana i od svih oboljelih iz Karlovačke županije, on je u KB Fran Mihaljević u Zagrebu ostao najduže.

- Bio sam dva tjedna na respiratoru, prije tri tjedna sam se vratio doma. Sad je sve OK. Bez ikakve lažne patetike, ističem vrhunsku profesionalnost ovdje u bolnici jer sam došao sa simptomima kao i svi drugi, ali se naglo pogoršavalo, praktično u jedan dan, pluća itd. Pod rotirkama su me vozili u Zagreb, tamo su me također dočekali vrhunski profesionalci, rekao bih i rutinirani, točno su znali što raditi. Kad je prošao taj respirator, a nije baš neko ugodno iskustvo, poslije toga je bilo u redu, samo da se pluća dovedu u funkciju. Kući sam sada, vratio 7 od 20-ak izgubljenih kilograma, a kad vratim 10, onda ćemo planirati daljnji oporavak. Sve drugo je u redu, prisjetio je Ivičak, ispričavši kako se ne vraća previše onome što je bilo jer prošlo je tako kako je.

Potvrdio je da nastoji pomoći u daljnjoj borbi protiv koronavirusa pa će biti u programu za daljnje ispitivanje „pa možda ubuduće nekima bude lakše”.

Izdvojeno


Reci što misliš!