VIJESTI / KARLOVAC

PROJEKT OD 670 MILIJUNA

Box barijere otišle u povijest, grade se nasipi uz Koranu i Mrežnicu, uskoro i na Kupi - Karlovac siguran od poplava 2023. godine

Box barijere otišle u povijest, grade se nasipi uz Koranu i Mrežnicu, uskoro i na Kupi - Karlovac siguran od poplava 2023. godine

Sustav obrane od poplava Karlovca sadrži osam mjera. Mjera 8 su Brodarci, "ključna, najzahtjevnija i najskuplja".

Sustav obrane od poplava u Karlovcu, vrijedan 670 milijuna kuna, bit će završen 2023., ali neki njegovi dijelovi dijelovi napokon se mogu vidjeti pa je tako dio box barijera zamijenjen nasipima, na red će uskoro kupski dio, a onda i Brodarci.

Cijeli sustav obrane od poplava u Karlovcu čini osam dijelova, tzv. mjera.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Korana i Mrežnica, mjera 2 i 4, idu svom kraju, box barijere počele su se uklanjati u dijelovima gdje su napravljeni pravi nasipi od poplava. Sad se na neki način dovodi u pitanje svrhovitost tih nasipa, gdje će ta voda... Ali, sustav obrane od poplava nije samo jedna mjera, mjera je 8 i tek kompletnim završetkom ćemo imati kontrolu nad poplavama, odnosno, visokim vodama i uvjeren sam da ćemo tako razmišljajući, razumjeti cijeli sustav. Nemojmo zaboraviti da su box barijere, takve kakve jesu, tri puta od 2018. spasile područje Male Švarče, Logorišta, Turnja i Mostanja, to bi područje triput bilo poplavljeno s minimalno pola metra vode u kućama da nije bilo box barijera, kazao je gradonačelnik Damir Mandić.

Nasip uz Kupu sljedeći je na redu. Radovi bi već bili počeli da nije bilo žalbi na odabir izvođača.

- Od početka to naglašavmo, a Hrvatske vode i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja razumiju, rješavajući područje oko Korane i Mrežnice, kupski dio postaje područje posebno izazovno. Od Selca do Rečice isprojektiran je nasip i zid, u šest faza je podijeljen i za tri je javna nabava za izvođenje radova provedena: za 1. i 3. uložene su žalbe, za 2. očekujemo potpisivanje ugovora, a 4., 5. i 6. idu u javnu nabavu, očekujem u siječnju, izjavio je Mandić.

Dijelovi sustava, odnosno, pojedine mjere bit će gotove i ranije, ali sve će biti završeno 2023. godine. Mjera 8 su Brodarci, "ključna, najzahtjevnija i najskuplja".

- Skoro tri godine je bio problem oko pokretanja javne nabave za projektiranje, odnosn, dokumentaciju za to; sad je pripremljena, žalbe koje su bile, više nisu aktualne i Hrvatske vode su u postupku nesmetanog projektiranja te mjere. Trenutno je pri završetku postupak izdavanja lokacijske dozvole. U Karlovcu je svima jasno da je to mjera koja na najkvalitetniji način rješava obranu od poplava, a onda će i svrha Kanala Kupa - Kupa biti u potpunosti ispunjena, naglasio je Mandić.

Iz Hrvatskih voda su nam ranije pojasnili da desnoobalni nasip Kupe od Brodaraca do Pivovare predviđa gradnju 4.615 m nasipa, 1.375 armiranobetonskog zaštitnog zida i 100 metara obaloutvrde, a izgradnja čvora Brodarci pregrade Brodarci, ustave Šišljavić, istočnog nasipa retencije Kupčina, rekonstrukciju kanala Kupa - Kupa, uspornih nasipa uz Kupu i Dobru uzvodno od Brodaraca, te nadvišenje nasipa za zaštitu ribnjaka Crna Mlaka.

Izdvojeno


Reci što misliš!