VIJESTI / KARLOVAC

HDZ-OVA VEĆINA ODLUČILA

Građani će platiti 1,4 milijuna kuna poreznog duga Razvojne, Klasan se branio pred oporbom koju zanima ima li novih neotkrivenih poreznih dugova?

Građani će platiti 1,4 milijuna kuna poreznog duga Razvojne, Klasan se branio pred oporbom koju zanima ima li novih neotkrivenih poreznih dugova?
KAportal/PIXSELL

Uzavrela atmosfera u vijećnici nastavila i na točki dnevnog reda davanja suglasnosti za podmirenje duga Karle d.o.o. Uvodno je ravnatelj Klasan obrazložio kako u vrijeme kada je taj porezni dug nastao, on je bio u Beču u privatnoj tvrtki.

Ravnatelj Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije Vilko Klasan morao je podosta toga pojasniti vijećnicima na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštini. Osim točke o podmirenju duga bivše Razvojne agencije Karle d.o.o. o kojem je KAportal već pisao, na dnevnom redu bilo je godišnje izvješće o radu sadašnje razvojne agencije, na koje je reagirao vijećnik Dubravko Golubić (Možemo!) te je rekao kako mu tu mnogo toga nije jasno.  

Kako je kazao, u izvješću stoji da Razvojna agencija ima 24 zaposlena i organizirana je u tri odjela, ima ravnatelja, savjetnika ravnatelja i zamjenika ravnatelja.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Je li baš potrebno imati savjetnika i zamjenika ravnatelja? Bit ću zločest pa ću reći, evo neki govore da vam je potreban i zamjenik i savjetnik jer vas ima vrlo rijetko na poslu.  

Golubić je u nastavku komentirao kako je u izvješću navedeno da su projekti u provedbi teški 337 milijuna kuna. 

- Na prvi pogled odlično, ali ako pogledate malo bolje dođete do nedoumice koliko je vaše učešće u tom poslu. Na primjer, RCK Panonika po vašem izvješću vrijedi 47 milijuna kuna. Ja mislim da se u konkretnom slučaju radi o nabavci jednog plastenika u Prirodoslovnoj školi u Karlovcu koji vrijedi 1,4 milijuna kuna. Ostatak se odnosi na partnere i nositelje na ovom projektu izvan Karlovačke županije, a to nije Razvojna agencija. Mislim da je ovo vaše izvješće nerealno, da ne kažem smiješno. Govorite o 337 milijuna kuna, no udio Razvojne agencije u ovim projektima je vrlo vrlo mali, poručio je Golubić.  

Ravnatelj Klasan u prvom dijelu se složio s Golubićem, no dodao kako se vrijednost projekata tako prikazuju. U svom obrazloženju odgovorio je i na prozivke o svojim dolascima na posao.  

- Oni koji vas dezinformiraju neka dođu da vide koliko sam ja na poslu, kazao je.   

Uzavrela atmosfera u vijećnici nastavila se i na točki dnevnog reda davanja suglasnosti za podmirenje duga Karle d.o.o. Uvodno je ravnatelj Klasan obrazložio kako u vrijeme kada je taj porezni dug nastao, on je bio u Beču u privatnoj tvrtki.  

- S tim dugom nemam apsolutno ništa. Niti sam znao da on postoji do 23. 3. ove godine. Toliko o povezivanju vašeg kolege.  

U komentaru ga je prekinuo predsjednik Županijske skupštine Vlado Jelkovac. 

- Hajdemo osobne odnose ostaviti, neće nas nigdje to dovesti. Molim vas da se držimo točke dnevnog reda. Idemo to raspraviti. Oporba uvijek ima pravo misliti svoje, pozicija svoje. To ostavljamo za politička prepucavanja i rasprave. Predlažem držimo se točke dnevnog reda.  

Ravnatelj Klasan je dodao: 

- Ja se potpuno slažem, ali kako djeca kažu, on je prvi počeo. Gospodin je krenuo ad hominem da je ne dolazim na posao. To se ne radi gospodine Golubiću.  

Predsjednik Skupštine opet je reagirao: 

- Ja vas molim. 

Na što je Klasan rekao: 

- Evo neću više.  

Jelkovac je nastavio, pa i izazvao smijeh u vijećnici: 

- Ako vam mogu sugerirati, što će te vi više dokazivati da ste na poslu, to će on biti uvjereniji da niste. 

U nastavku je ravnatelj Klasan pojasnio je kako je u odluci riječ o zakonskoj obvezi naplate duga.  

- Ja sam Karlu preuzeo 3. studenog 2018. Jedino što nam je dužno u ovoj državi držati se zakona te to moramo platiti. Kako će to dalje biti riješeno na sudu, vidjet ćemo, kazao je, pa dodao: 

- Oni koji postavljaju pitanje izbora ravnatelja i oni koji vas informiraju, na svim sudovima su izgubili.  

Vijećnik Golubić komentirao je kako su ovu materiju do krajnjih granica zakomplicirali ljudi koji su 2018. godine vodili Karlu i Županiju.  

- Smatram i da način na koji sada rješavate problem također nije ispravan kao ni cijeli postupak preoblikovanja Karle u ustanovu. Stara razvojna agencija Karla bila je obveznik PDV i poreza na dobit pa je po mom mišljenju i nova Razvojna agencija preuzimanjem gospodarske cjeline automatski morala nastaviti kontinuitet. U nekim budućim vremenima osim sadašnjih 1,4 milijuna kuna može biti teških posljedica za Karlovačku županiju, i to u obliku novih poreznih dugova koji još nisu otkriveni.  

Golubić ističe kako se u ovom slučaju postavlja i pitanje odgovornosti za krive poteze stare Karle d.o.o. koja je tek nakon početka postupka likvidacije saznala da je obveznik PDV-a te da je prema državi napravila dug.  

- Mislim da preko toga samo tako ne bi trebalo prijeći. Mislim da tu postoji i osobna odgovornost u cijelom ovom postupku, dodao je. 

Vijećnica Ivana Šumonja Salopek (SDP) tražila je pojašnjenje, nakon što je županica Martina Furdek Hajdin obznanila da je donesena presuda Upravnog suda u ovom predmetu na koji je uložena žalba. 

- Ako imamo presudu Upravnog suda na koju je uložena žalba, ona nije pravomoćna. Zašto onda plaćamo dug ako nemamo pravomoćnu presudu?

Golubić je nastavio s pitanjima. 

- Kakva je presuda Upravnog suda? Mi vidimo iz zapisnika rješenje porezne uprave temeljem kojeg je Razvojna agencija dužna 1,4 milijuna kuna i nalog preuzimatelju gospodarske cjeline da mora preuzeti taj dug. No kakva je prvostupanjska presuda Upravnog suda. 

Županica Martina Furdek Hajdin pojasnila je da je Porezna uprava dostavila rješenje o obvezi plaćanja poreznog duga, na to rješenje se uložila žalba odnosno tužba.  

- Upravni sud je donio presudu i mi smo po pravnom lijeku na nju izjavili žalbu. Ona je sada na Visokom upravnom sudu. No uložena žalba ne odgađa njezino izvršenje. Tražili smo odgodu izvršenja no bili smo odbijeni i porezna uprava je dostavila nalog za naplatu potraživanja. Ukoliko ne postupamo u skladu s tim, porezna uprava dužna je pokrenuti ovršnu naplatu potraživanja, pojasnila je županica.  

Vijećnik Golubić ponovio je pitanje.  

- Kakva je prvostupanjska presuda Upravnog suda? Jasan mi je cijeli slijed što se tu dešava, ali ja bi volio da čujemo kakva je presuda, da li je sud potvrdio nalaz Porezne uprave ili nije.  

Županica mu je odgovorila: 

- Je li ja to moram s hrvatskog na hrvatski prevesti? Ako moram hoću. Presuda Upravnog suda je potvrdila rješenje porezne uprave.  

U konačnici, za odluku o davanju suglasnosti Javnoj ustanovi Regionalnoj razvojnoj agenciji Karlovačke županije o podmirenju poreznog duga Karle d.o.o. glasalo je 19 vijećnika, protiv ih je bilo 8, suzdržano 3.  

Izdvojeno


Reci što misliš!