VIJESTI / KARLOVAC

ODLUKA NA SKUPŠTINI

Brisanje županijske Razvojne agencije s "liste srama" Porezne uprave platit će porezni obveznici - donosimo detaljnu kronologiju i okolnosti koje su do toga dovele

Brisanje županijske Razvojne agencije s

Kako stvari stoje, u Razvojnoj agenciji se i dalje nadaju povoljnom ishodu žalbenog postupka pred Visokim upravnim sudom u Rijeci, te u tom slučaju planiraju podnijeti zahtjev za povrat uplaćenog poreza.

Bio porezni dug bivše Razvojne agencije Karlovačke županije Karle d.o.o. legitiman ili ne, iznos od 1,4 milijuna kuna nepodmirenog PDV-a platit će se i prije pravomoćnosti presude Visokog upravnog suda u Rijeci. 

Naime, na za danas zakazanoj sjednici Županijske skupštine, na dnevnom redu je i donošenje odluke o davanju suglasnosti Javnoj ustanovi Regionalnoj razvojnoj agenciji Karlovačke županije (JURRA) o podmirenju dugovanja poreza na dodanu vrijednost Karle d.o.o. u likvidaciji. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Porezna "lista srama"

Podsjetimo, KAportal je pisao da se Karla našla na "listi srama" Porezne uprave temeljem pravomoćnog poreznog rješenja od 14. prosinca 2020., a kojim je utvrđeno nepodmireno plaćanje PDV-a i to za razdoblje od 1. siječnja 2017. do 31.prosinca 2017. godine, te 1.siječnja 2018. do 31. listopada 2018. godine, u iznosu 1.446.728,46 kuna. Prijedlog odluke o plaćanju poreznog duga i prije pravomoćnosti presude donijelo je Upravno vijeće JURRA-e, na svojoj sjednici 31. ožujka. Kako ustanova ne može bez suglasnosti osnivača, Karlovačke županije, opteretiti, stjecati ili otuđiti nekretninu ili imovinu veću od 200 tisuća kuna, prijedlog odluke mora amenovati Županijska skupština. 

Inače, zanimljivo da je 14. ožujka ove godine s pozicije predsjednika Upravnog vijeća Razvojne agencije županica razriješila Ivana Štedula koji je bio predsjednik Nadzornog odbora i bivše Karle d.o.o. u vrijeme kada je porezni dug nastao, a onda bio imenovan i za predsjednika Upravnog vijeća novoosnovane javne ustanove. 

Umjesto Štedula koji je, kako se navodi u odluci, razriješen "zbog isteka mandata", predsjednicom je imenovana Nataša Rahela Borovček, dok su članovi ostali isti - Željko Mažuran, Marina Škarjak i Bruno Bajac. Tu je i Sonja Šantić, ispred zaposlenika ustanove. Razrješenje Štedula s mjesta predsjednika Upravnog vijeća prethodilo je donošenju odluke o podmirenju duga, a koja je donesena odmah na prvoj konstituirajućoj sjednici Upravnog vijeća bez Štedula, točno dva tjedna nakon njegovog razrješenja. 

Država će kazniti samu sebe?

Kako stvari stoje, u Razvojnoj agenciji se i dalje nadaju povoljnom ishodu žalbenog postupka pred Visokim upravnim sudom u Rijeci, te u tom slučaju planiraju podnijeti zahtjev za povrat uplaćenog poreza. Kako je uopće došlo do nagomilavanja milijunskog duga županijske Razvojne agencije, odnosno zašto se on vodi kao porezni dug isto nije posve jasno. Za KAportal je, podsjetimo, o tome otvoreno govorio nekadašnji direktor Karle d.o.o. Viktor Šegrt te čak iznio podatke koji u cijelom slučaju kompromitiraju bivšeg župana Damira Jelića. Tadašnji župan je, tvrdi Šegrt, odbio ideju da Karla postane Agencija za ruralni razvoj, te od njega kao član HDZ-a dobio izričitu političku zabranu da se javi za natječaj za ravnatelja nove javne ustanove. 

- Dogodi li se ovdje da će Županija morati platiti porez jer je po tada nedorečenom Zakonu o regionalnom razvoju morala osnovati razvojnu agenciju te je financirati proračunskim  novcem kako bi agencija radila provedbu projekata za koju je ta ista Država dala novac toj agenciji preko svojih Ministarstava – Država će kazniti Državu za provedbu Europske kohezijske politike i apsorpcije novca iz EU fondova, rekao je Šegrt za KAportal

Kažnjeni zbog propusta u natječaju

Zanimljivo da nije samo porezni dug ugašene Razvojne agencije bio pod povećalom institucija već se Općinski sud u Karlovcu, odnosno njegov Prekršajni odjel bavio i Javnom ustanovom. Naime, presudom Suda utvrđena je prekršajna odgovornost JURRA-e Karlovačke županije kao pravne osobe i predsjednika Upravnog vijeća  Ivana Štedula kao odgovorne osobe u pravnoj osobi jer u raspisanom natječaju za ravnatelja ustanove nisu bile pozvane osobe da predoče dokaze koje po Zakonu o hrvatskim braniteljima mogu ostvariti pravo prednosti pri zapošljavanju, kao i što nije po propisu bila objavljena poveznica na internetskoj stranici Ministarstva hrvatskih branitelja.

Na kraju je izabran ravnatelj Vilko Klasan koji ima status branitelja, no presudom Suda je Razvojnoj agenciji izrečena kazna od šest tisuća kuna, a predsjedniku Upravnog vijeća Štedulu kao odgovornoj osobi novčana kazna od 1.200 kuna. Obje kazne plaćene su iz sredstava Regionalne razvojne agencije, što je zaintrigiralo i političkog aktivista Nikolu Badovinca koji je od Razvojne agencije tražio i dobio pojašnjenje cijele situacije. 

Na naš upit o ovom slučaju još nije stigao odgovor iz Karlovačke županije, dok je na upit od kraja ožujka Državnom inspektoratu - je li proveden ili se provodi inspekcijski nadzor u Javnoj ustanovi Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije odgovor bio vrlo kratak: "Nismo u mogućnosti dostaviti tražene informacije s obzirom na postupke koji su u tijeku u suradnji s drugim tijelima". 

Čini se da ovdje ima još otvorenih pitanja, a upućeni tvrde da bi slučaj naplate poreza prema bivšoj Karli moglo otvoriti i svojevrsnu "pandorinu kutiju" prema ostalim tvrtkama kojima je Županija osnivač, a koje navodno također odbijaju i koriste pretporez prema Karlovačkoj županiji, a ne izdaju račune i ne obračunavaju PDV. 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!