VIJESTI / KARLOVAC

PODJELA KOMPOSTERA

Čistoća je do sada podijelila gotovo 1.800 kompostera, tko ga još uvijek nije dobio može ga preuzeti u prostorijama gradske tvrtke

Čistoća je do sada podijelila gotovo 1.800 kompostera, tko ga još uvijek nije dobio može ga preuzeti u prostorijama gradske tvrtke

Vrtne kompostere nabavio je Grad Karlovac u okviru Javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a njihova ukupna vrijednost iznosi 1.087.500,00 kn (s PDV-om).

Čistoća Karlovac je početkom tjedna organizirala podjelu vrtnih kompostera za građane s područja MO Mala Švarča. Građani koji tada nisu bili u mogućnosti preuzeti vrtni komposter, mogu ga preuzeti osobno radnim danom od 7 do 15 sati na adresi gradske tvrtke, u odjelu za korisnike.

Također, zainteresirani građani iz mjesnih odbora u kojima još nije bila organizirana podjela, a imaju kuće s okućnicom odnosno mogućnost za postavljanje vrtnih kompostera, također mogu osobno podići vrtni komposter u Čistoći.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Komposteri su izrađeni od PEHD materijala, zapremine 351 l, težine 13 kg, visine 840 mm. Pogodni su za kompostiranje otpada iz kuća i vrtova, a konstrukcija izrade omogućuje korištenje ljeti i zime. Otporni su na različite vremenske uvjete i vrlo su praktični, a budući su pakirani bez suvišne ambalaže te izrađeni od recikliranog materijala, prihvatljivi su i u segmentu zaštite okoliša, pojašnjavaju iz Čistoće. 

Do sad je podijeljeno blizu 1.800 vrtnih kompostera od njih ukupno 3.000. Vrtne kompostere nabavio je Grad Karlovac u okviru Javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a njihova ukupna vrijednost iznosi 1.087.500,00 kn (s PDV-om). Uz to, planira se nabava još 2.000 vrtnih kompostera te se očekuje da će njihovom podjelom biti pokrivene potrebe građana iz svih gradskih četvrti i mjesnih odbora.

- Podsjećamo da podjela vrtnih kompostera za obiteljske kuće, a prije toga i podjela smeđih spremnika za zgrade kolektivnog stanovanja (nabavljeno 1.100 komada u sklopu gradskog Projekta nabave spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada), predstavlja bitnu aktivnost u procesu stvaranja infrastrukturnih pretpostavki za odvajanje otpada „na kućnom pragu“. Napominjemo također kako su građanima podijeljene i biorazgradive vrećice za biootpad u količini dostatnoj za godinu dana, dodaju. 

Ujedno, iz Čistoće pozivaju građane da odvajaju biootpad jer on čini gotovo trećinu kućnog otpada. 

- Ističemo kako njegovim odvajanjem smanjujemo ukupnu količinu otpada koji odlažemo u spremnik za miješani komunalni otpad što može utjecati na manji broj odvoza miješanog komunalnog otpada, i u konačnici doprinijeti smanjenju varijabilnog dijela cijene.

Izdvojeno


Reci što misliš!