VIJESTI / KARLOVAC

RADNA SNAGA

Tržište rada u Hrvatskoj! Traži se radnik više i u Karlovačkoj županiji, otvoreno više od 200 oglasa za zapošljavanje, a ovo su najtraženija zanimanja

Tržište rada u Hrvatskoj! Traži se radnik više i u Karlovačkoj županiji, otvoreno više od 200 oglasa za zapošljavanje, a ovo su najtraženija zanimanja
foto ilustracija - Pixabay.com

U Karlovačkoj županiji trenutno je otvoreno 205 oglasa za zapošljavanje, najviše, kao i u ostatku Hrvatske, u uslužnim i ugostiteljskim zanimanjima.

Indeks slobodnih radnih mjesta – OVI indeks – ukazuje kako je i u rujnu ove godine potražnja za radom bila snažna, a najtraženija zanimanja bila su prodavač konobar, učitelj, skladištar i knjigovođa, objavio je u ponedjeljak Ekonomski institut Zagreb (EIZ).

- U skladu s kretanjima na tržištu rada zadnjih godinu i pol dana, OVI indeks ukazuje kako je i u rujnu ove godine potražnja za radom bila snažna. U usporedbi s rujnom 2021. godine te rujnom pretpandemijske 2019. godine, ovogodišnji rujanski OVI pokazuje za 13,7 i 26,6 posto snažniju potražnju za radom, navodi se u objavi na internet stranicama EIZ-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Slično se, dodaju, može zaključiti i iz tromjesečnih podataka – u trećem kvartalu 2022. godine tražilo se 9,9 i 31,2 posto više radnika no u trećem kvartalu 2021. i 2019. godine.

Najtraženija zanimanja u rujnu ove godine bila su prodavač, konobar, učitelj, skladištar i knjigovođa, dok je 48,5 posto oglasa za posao nudilo ugovor na određeno, a 42 posto ugovor na neodređeno, ističu iz EIZ-a.

Primjećuje se i rast oglasa za posao koji spominju mogućnost rada od doma, s 1,7 posto u rujnu 2021. godine na 2,5 posto u rujnu ove godine.

Sličan trend rasta vidljiv je i s oglasima za poslove usmjerene na umirovljenike, kojih je u rujnu ove godine bilo 3 posto, a u rujnu prošle godine 2,5 posto, navodi se u objavi Instituta.

Prema podacima Zavoda za zpošljavanje, u Karlovačkoj županiji trenutno je otvoreno 205 oglasa za zapošljavanje, najviše, kao i u ostatku Hrvatske, u uslužnim i ugostiteljskim zanimanjima. Značajna potražanja u našoj županije je i za zdravstvenim, prirodoslovnim i biotehničkim stručnjacima, a što se najvećim dijelom odnosi na medicinsko osoblje. 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!