VIJESTI / KARLOVAC

PRIOPĆENJE

Treba li Karlovac odati počast Boljkovcu? Karlovački HSP izrazi neslaganje s izjavom gradonačelnika: HDZ danas pere ruke od Boljkovca kao i od mnogih drugih utemeljitelja

Treba li Karlovac odati počast Boljkovcu? Karlovački HSP izrazi neslaganje s izjavom gradonačelnika: HDZ danas pere ruke od Boljkovca kao i od mnogih drugih utemeljitelja
foto Kristina Štedul Fabac/Igor Kralj - Pixsell

Dokazi glede Boljkovčeve djelatnosti stavljene su pod tepih, jednim dijelom i zaslugom HDZ-a, te smatramo kako će isti kad tad ugledati svjetlo dana, mišljenja su u karlovačkom HSP-u

U svezi inicijative skupine građana da se u Karlovcu jedna ulica ili trg imenuje po osnivaču HDZ-a u Karlovcu, Josipu Boljkovcu, čija djelatnost je na Karlovačkom području bila predmetom Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih zločina RH, koju je osnovao Sabor RH i djelovala je u razdoblju od 1991. – 2002, godine, svoje mišljenje izrazio je i HSP grada Karlovca.

Predsjednik HSP-a grada Karlovac Marinko Radočaj medijima je uputio dopis u kojem ističe kako prije samog stavljanja prijedloga u zakonsku proceduru, trebalo bi pribaviti mišljenje spomenute Komisije, povjesničara koji se bave ratnom i poratnom prošlošću Karlovca, npr. Lidije Bencetić, Branimira Kovačevića, Josipa Jurčevića itd. Kao i udruga Hrvatski domobran iz Karlovca i Duge Rese, koje se bave ili su se bavile karlovačkim poraćem, pa tako likom i djelom Josipa Boljkovca.      

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

HSP se ne slaže sa izjavom gradonačelnika Karlovca i predsjednika HDZ-a Karlovac, Damira Mandića, kako nema dovoljno informacija glede ratnog i poratnog djelovanja Josipa Boljkovca.

- HDZ danas od Josipa Boljkovca kao i od mnogih drugih svojih utemeljitelja pere ruke. Dokazi glede Boljkovčeve djelatnosti stavljene su pod tepih. Jednim dijelom i zaslugom HDZ-a, te smatramo kako će isti kad tad ugledati svjetlo dana, poručio je Radočaj. 

HSP još jednom koristi prigodu da sukladno Europskoj deklaraciji osudi sve totalitarne režime i njihove nosioce, kako nacističke, fašističke tako i komunističke, te inzistira, da se odgovorni za brojne počinjene zločine na Karlovačkom području (Rečica, Bosiljevo, Duga Resa, Belaj, Švarča, Karlovac, Mahično, Stative, Ozalj, Generalski Stol itd.)  istraže i sukladno hrvatskim pozitivnim propisima osude i kazne.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!