VIJESTI / KARLOVAC

MUKE PO PARKINGU

Kaos u Zvijezdi? Parkiranje na Jelačićevom i Strossmayerovom trgu dozvoljeno samo stanarima: Parkiraju svi, nitko ne kontrolira niti kažnjava!

Kaos u Zvijezdi? Parkiranje na Jelačićevom i Strossmayerovom trgu dozvoljeno samo stanarima: Parkiraju svi, nitko ne kontrolira niti kažnjava!
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

- U više navrata sam prošetao tim parkiralištima i išao brojati koliko od parkiranih vozila ima oznaku "Zvijezda". Oznake sam vidio tek sporadično, na svakom dvadesetom automobilu a ponekad na nijednom, rekao nam je ogorčeni stanar u Zvijezdi

Više stanovnika Zvijezde požalilo nam se na "parkirališni kaos" koji vlada u staroj gradskoj jezgri za vrijeme radova na izgradnji vodovoda i kanalizacije kroz projekt Aglomeracije.

Naime, iako su iz Grada Karlovca najavili da su dva parkirališta, ono uređeno na Strossmayerovom trgu kod gradske uprave i privremeno na Trgu bana J. Jelačića namijenjena isključivo stanarima koji na svojim automobilima imaju naljepnicu s oznakom Zvijezde, tamo parkiraju i ostali a to čini se nitko ne kontrolira.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Rečeno da će "Trg Josipa Jurja Strossmayera, kod Gradske uprave, te susjedni, Trg bana Josipa Jelačića, biti za parkiranje samo vozilima koja su označena naljepnicom „Zvijezda“ i onima s istaknutim važećim znakom pristupačnosti. Parkiranje im je na ovim trgovima besplatno, kao i na dijelu Radićeve ulice kod Tehničke škole", kaže nam čitatelj.

Svi parkiraju, nitko ne kontrolira?

Dodaje da je u međuvremenu ukinuta mogućnost parkiranja u Kukuljevićevoj ulici (pored Doma umirovljenika) za stanare koji su tvrtki Mladost platili stanarsku parkirnu kartu, jer je u toj ulici uveden dvosmjerni promet. Također je, kako je spomenuto u odluci od 17.3. parkiralište na dijelu Radićeve kod Tehničke škole omogućeno i onima koji nemaju stanarsku parkirnu kartu (nego navodno samo oznaku Zvijezda). U toj je ulici također uveden dvosmjerni promet, kaže nam. 

Nadalje, naknadno je parkiranje za one s oznakom Zvijezda omogućeno i na zelenoj površini uz Kukuljevićevu ulicu kao kompenzacija za ukidanje mogućnosti korištenja prethodno plaćenih parkirnih mjesta.

- Stvarno stanje je kaotično, odnosno takvo da parkirna mjesta na Jelačićevom i Strossmayerovom trgu, dijelu Radićeve i na zelenoj površini u Kukuljevićevoj koristi doslovno tko želi i da je stanarima, pogotovo u prvom dijelu dana dok je radno vrijeme, gotovo pa nemoguće doći do slobodnog mjesta. Osobno sam u više navrata prošetao tim parkiralištima i išao brojati koliko od parkiranih vozila ima oznaku "Zvijezda". Oznake sam vidio tek sporadično, na svakom dvadesetom automobilu a ponekad na nijednom, rekao nam je ogorčeni stanar u Zvijezdi.

Što kažu u Gradu?

Na ove navode zatražili smo komentar u gradskoj upravi, te nam je rečeno da je "ulazak u Zvijezdu dozvoljen je vozilima s važećim rješenjem izdanim od Grada Karlovca i naljepnicom u obliku Zvijezde. Na ulazima je iz prometnih znakova jasno vidljivo da je dozvoljen promet isključivo posebno označenim vozilima, što je regulirano člankom Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, kao i sankcije za njegovo kršenje. Postupanje je u isključivoj nadležnosti policije".

Dodaju da je zbog obimnih radova u Zvijezdi koji su otežali parkiranje, odlučeno da parkiranje na Trgu bana Jelačića i Strossmayerovom trgu bude dozvoljeno samo vozilima označenim naljepnicom „Zvijezda“ i onima s istaknutim važećim znakom pristupačnosti i to bez naplate, kao i da im bude besplatno na dijelu Radićeve ulice kod Tehničke škole.

- Kako bi se građani ne te promjene lakše prilagodili, ponajprije se radilo na njihovu informiranju, obavještavanju i upozoravanju, dok će u narednom vremenu prometno redarstvo djelovati i represivno, kažu u Gradu. Inače, objasnili su, prometno redarstvo obavlja poslove nadzora nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila, s ciljem učinkovitog rješavanja prometnih problema u gradu, a time i povećanja kvalitete života građana Karlovca.

Čekamo odgovor policije

- Aktivnosti prometnog redarstva uglavnom su usmjerene na sam centar grada s naglaskom na nadzor nad parkiranim vozilima na mjestima rezerviranim za vozila osoba s invaliditetom, na pješačkim prijelazima, pješačkim stazama, javnim prolazima, autobusnim stajalištima te na mjestima za vozila dostave, objasnili su svoj djelokrug posla kao i da Prometno redarstvo izdaje i nalog za premještanje nepropisno parkiranog vozila, što izvršava tvrtka Mladost d.o.o. koja upravlja Pauk službom.

- Prometni redari mogu izdavati prekršajni nalog, odnosno, naplaćivati novčanu kaznu u visini od 30 do 90 eura za nepropisno zaustavljeno i parkirano vozilo sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Od početka ove godine do 25. svibnja na području Grada Karlovca. prometno redarstvo je napisalo 855 kazni dok su prošloj godini napisane 2.022 kazne, u što ne ulaze prekršaji iz nadležnosti komunalnog redarstva, još su nam rekli.

Ostaje zaključak da je onda nadležna policija. PU karlovačkoj smo također poslali upit prije nekoliko dana, no odgovor do danas nismo dobili.

Izdvojeno


Reci što misliš!