VIJESTI / KARLOVAC

ŽIDOVI U KARLOVCU

Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta - otvorena restaurirana mrtvačnica na Židovskom groblju u Karlovcu

Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta - otvorena restaurirana mrtvačnica na Židovskom groblju u Karlovcu

Predsjednica Udruge za očuvanje židovske baštine i kulture "Židovi u Karlovcu" Tena Korkut je istaknula da obnova mrtvačnice malobrojnim potomcima nekadašnje židovske zajednice u Karlovcu puno znači

"Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca se nastojimo podsjetiti na vrijeme u kojemu su mnogi izgubili ljudsko dostojanstvo na zvjerski i neljudski način i da im vratimo barem dio tog dostojanstva. Vrijedi to ponavljati svake godine ispočetka jer cijeli svijet živi vrijeme u kojemu je iz vida izgubljeno ljudsko dostojanstvo. Sve što nas čini različitima je nebitno u odnosu na to da smo svi ljudi", poručio je u subotu u obnovljenoj mrtvačnici na Židovskom groblju u Karlovcu na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta gradonačelnik Damir Mandić.

Nastavio je da je posebno ponosan i zadovoljan zbog obnove mrtvačnice. "Odrađen je posao baš kako treba. Ovo je i odavanje priznanja židovskoj zajednici koja je učinila puno toga dobroga u Karlovcu i za puno toga što baštinimo možemo zahvaliti njima. Ovo je prostor koji će postati prepoznatljiv i kao točka na turističkim rutama, a bit će otvoren za kulturna i umjetnička ostvarenja", dodao je Mandić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pročelnica Upravnog odjela za gradnju i zaštitu okoliša Grada Karlovca Ana Hranilović Trubić je objasnila da je mrtvačnica izgrađena 1892. godine i da je bila van funkcije i u lošem stanju, pa su se Grad Karlovac i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske angažirali na njezinoj obnovi. "Napravljene su 2016. snimke izvedenog stanja i kompletna dokumentacija, a potom se svake godine izvelo nešto od radova – prvo je napravljena statička sanacija, zatim je obnovljena oborinska odvodnja, napravljena je izolacija, obnovljena je i zamijenjena sva stolarija, uređen je interijer mrtvačnice, izvedeni su električni i ostali obrtnički radovi, a lani su restaurirani izvorni oslici. Ukupno je uloženo 230.000 eura, a Ministarstvo kulture i medija je sufinanciralo s 93.000 eura", pojasnila je A. Hranilović Trubić.

Pročelnica Konzervatorskog odjela u Karlovcu Sonja Kočevar je navela da je restauratorske radove izvela tvrtka Josipa Vuksana iz Velike Gorice. "Oslici su bili u jako lošem stanju. Žbuka je padala i bilo je malo vjerojatno da će se moći spasiti izvorni oslik. Otkrivena su tri sloja. Prvi je bio geometrijska podjela stropa u bež boji. Drugi sloj je ponovio geometrijsku podjelu, ali i dodaje brojne dekorativne geometrijsko-vegetativne motive u sivoj podlozi s detaljima u karbon crvenoj i plavoj boji. Treći sloj je bio bijelo-sivi premaz na kojem je bio prezentiran tekst iz Starog zavjeta", objasnila je S. Kočevar.

Nastavila je da je za rekonstrukcije odlučeno predstaviti najkvalitetniji sloj i dodati mu te tekstove. "Zidovi su dio prve faze i nisu se mijenjali, što znači da su predstavljeni u izvornom obliku. Stihove je teško bilo rekonstruirati, a pomogao nam je rabin Židovske općine Zagreb Luciano Moše Prelević. Na hebrejskom je jeziku stih iz Knjige o Jobu: 'On reče, gol izađoh iz krila svoje majke, gol se opet onamo vraćam'. S druge strane je stih iz Knjige Propovjednikove: 'I prah se vrati u zemlju, onako kako je i bio. I duh se vrati Bogu, koji ga je dao'. Preostaje prezentacija lapidarija – kad smo započeli obnovu zatekli smo kamene spomenike koji su 1980-ih izvađeni iz prvog i drugog reda groblja", rekla je S. Kočevar i dodala da je u završnoj fazi priprema upisa Židovskog groblja Karlovac u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Predsjednica Udruge za očuvanje židovske baštine i kulture "Židovi u Karlovcu" Tena Korkut je istaknula da obnova mrtvačnice malobrojnim potomcima nekadašnje židovske zajednice u Karlovcu puno znači. "Kulturocidom iz razdoblja nakon Drugog svjetskog rata nemamo sinagogu više u Karlovcu, ali imamo mrtvačnicu. S obzirom da nećemo imati prilike poslužiti se mrtvačnicom u skladu s njezinom izvornom funkcijom, možda bismo tu održavali koncert ozbiljne glazbe. Na ljeto ćemo tu održati koncert glazbe koja se izvodila u našoj sinagogi. Za to smo dobili pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske", najavila je T. Korkut.

Profesorica na Ekonomsko-turističkoj školi Karlovac Tatjana Protulipac je navela da se od 2007. radi na edukaciji od Holokaustu i općeljudskim vrijednostima te podsjetila na značaj obitelji Reiner. "Karlovcu su Židovi uvelike doprinijeli razvoju. Naši učenici su vrlo svestrani. Jako su lijepo proveli projekt kojega smo predstavljali na konferencijama i seminarima. Obitelj Reiner je bitna jer je Zorin dom nastao na njihovu inicijativu i uz njihovu pomoć. Glazbena škola Karlovac je smještena u palači te obitelji. Sinagoga je nastala na inicijativu Filipa Reinera. Brojna kulturna društva su nastala na njihovu inicijativu. Planiramo sljedeće godine provesti projekt o pravednicima među narodima, a Karlovac ih ima četvoro", kazala je T. Protulipac.

Izdvojeno


Reci što misliš!