VIJESTI / KARLOVAC

U GRADSKOM VLASNIŠTVU

Radovi na izgradnji infrastrukture u Poslovnoj zoni Selce mogući već nagodinu, budući investitori moći će do svojih parcela na dva načina

Radovi na izgradnji infrastrukture u Poslovnoj zoni Selce mogući već nagodinu, budući investitori moći će do svojih parcela na dva načina
foto arhiva VL - PIXSELL

Veliki plus u privlačenju investitora bit će zasigurno spoj poslovne zone na autocestu koji je predviđen, no njegova realizacija ovisit će o završetku radova na državnoj autocesti A1

Nova poslovna zona na Selcu veliki je projekt karlovačke gradske vlasti. Osnovana je Odlukom Gradskog vijeća u ožujku 2021. godine, a upisana je u Registar poduzetničke infrastrukture Republike Hrvatske pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. 

Upis je ujedno, napominju u gradskoj upravi u razgovoru za KAportal, preduvjet za mogućnost konkuriranja i prijave na natječaje radi korištenja nacionalnih sredstava te onih iz EU fondova. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, pravi korak je riješiti imovinsko - pravne odnose odnosno otkup čestica, s obzirom da je obuhvat zone u privatnom vlasništvu. Radi se o 71,4 ha. Nakon toga stvorit će se uvjeti za izgradnju infrastrukture odnosno izgradnju pristupne prometnice. .  

Iz gradske uprave za KAportala kažu kako je riječ o 84 nekretnine za koje je potrebno imovinsko pravno riješiti.

- Riješeno je što zaključenim kupoprodajnim ugovorom, što rješenjima o izvlaštenju 56 nekretnina, a postupak izvlaštenja vodi se još za 28 nekretnina ispred nadležnog odjela Karlovačke županije, poručuju iz Grada. 

Cijenu formira ovlašteni sudski vještak za graditeljstvo koji radi pojedinačnu procjenu zemljišta. Doznajemo da se kreću od 14,10 eura/m2 do 18,50 eura/m2 ovisno o namjeni i kategoriji zemljišta.

- Za izgradnju prometnice u obuhvatu Urbanističkog plana uređenja Gospodarsko-servisnog predjela Selce s pratećom infrastrukturom izdana je lokacijska dozvola i u tijeku je izrada glavnog projekta. Nakon ishođenja građevinske dozvole i završetka postupka rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, planirano je započeti s radovima 2025. godine, najavljuju u Gradu. 

Spoj s autocestom A1

Nakon rješavanja komunalne infrastrukture i omogućenog pristupa česticama u zoni, iz Grada poručuju kako postoji više načina na koji će poduzetnici moći ući u zonu. Jedan od njih je da sami otkupljuju zemljište za svoje potrebe, a iz gradske uprave naglašavaju kako postoji i mogućnost da Grad krene u otkup čestica sam ili s nekom tvrtkom koja se bavi investicijama.

- Nakon što se otkupi zemljište, kreće njegovo uređenje i gradnja u skladu s dokumentima prostornog uređenja. Za Zonu Selce već je izrađen temeljni dokument, a to je Urbanistički plan uređenja Gospodarsko – servisni predio Selce, poručuju iz gradske uprave. 

Veliki plus u privlačenju investitora bit će zasigurno spoj poslovne zone na autocestu koji je predviđen, no njegova realizacija ovisit će o završetku radova na državnoj autocesti A1. 

Izdvojeno


Reci što misliš!