VIJESTI / KARLOVAC

IMA LI INTERESA?

Javne zgrade u Zvijezdi uskoro će biti "k'o nove" što je s privatnim! Mandić: Razgovarao sam s predstavnicima Karlovačke banke, ali ne znam što planiraju

Javne zgrade u Zvijezdi uskoro će biti

Kako utjecati na privatne vlasnike da urede svoje vlasništvo i derutna povijesna zdanja privedu svrsi pitali smo karlovačkog gradonačelnika Damira Mandića.

Uz gradnju vodovoda i kanalizacije u karlovačkoj Zvijezdi obnavljaju se redom javne zgrade i to - javnim novcem.

Kad sve završi bit će "k'o nove" i evidentno je da će u novoumivenom povijesnom centru grada itekako "stršiti" neobnovljena zdanja u privatnom vlasništvu - prije svih nekadašnji hotel Central i Velika vojarna. Kako smo već pisali, Central se prodaje na Njuškalu i teško da će u skorijoj budućnosti dobiti novog vlasnika spremnog na značajna ulaganja, dok je Velika vojarna, vlasništvo Karlovačke banke, osim pod zubom vremena dodatno oštećena usred radova u Zvijezdi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako utjecati na privatne vlasnike da urede svoje vlasništvo i derutna povijesna zdanja privedu svrsi pitali smo karlovačkog gradonačelnika Damira Mandića. Rekao je da cijelo vrijeme pokušava poslati poruku nadajući se da će javna ulaganja pokrenuti i privatne vlasnike da krenu u obnovu svojih zgrada.

- Predstavnici banke su bili kod mene na sastanku vezano za oštećenja na Velikoj vojarni. Procedura je isto kao i kod građana. No od banke nisam dobio informaciju što planiraju i što bi radili po pitanju obnove, rekao je Mandić. 

Na naše pitanje je li postoji mogućnost da Grad Karlovac kupi takvu zgradu, rekao je da je prije bilo pregovora s Karlovačkom bankom no da iznosi koji su tada bili komunicirani nisu bili prihvatljivi.

- Karlovačka županija je preko županice također uspostavljala kontakte i tada je bio stav da bi bili spremni zajedno ući u tu priču, ali cijena je ono nešto što mora biti realno. Govorimo sa stanovišta Grada, ali  vjerujem da i Karlovačka županija tako računa i da treba uvažiti da objekt nije održavan i zahtijeva velika ulaganja, rekao je Mandić.

- Mislim da generalno puno tih prostora bi trebali privatni investitori staviti u funkciju i u smislu ulaganja a na koncu i profita odnosno zarade. Ovo je sve javni novac, sve što se radi i morat će se održavati javnim novcem, no izostaje nam jače ulaganje privatnika, kazao je još gradonačelnik.

Dodaje da se nada da će "sve ovo što se radi u Zvijezdi bez obzira na aktualne probleme biti inicijalni korak vlasnicima da tim objektima daju sadržaje od kojih će na koncu imati prihod ili biti stambena namjena". 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!