VIJESTI / KARLOVAC

POŽALILI SE NOVINARIMA

Nezadovoljstvo stanara i poduzetnika u Zvijezdi: Neka nam Grad da jamstvo da ćemo imati upotrebljive i zdrave kuće, pa neka se oni kasnije naplaćuju

Nezadovoljstvo stanara i poduzetnika u Zvijezdi: Neka nam Grad da jamstvo da ćemo imati upotrebljive i zdrave kuće, pa neka se oni kasnije naplaćuju

Dodaje da su prijavili slučaj inspektoratu, Državnom odvjetništvu, resornom ministarstvu, a prijavljivat će ih, kažu, i dalje tijelima Europske unije jer su nepravilnosti velike.

U karlovačkoj Zvijezdi ne jenjava nezadovoljstvo zbog oštećenja kuća uslijed radova na gradnji kanalizacijske mreže i vodovoda, a danas su se stanari i obrtnici koji posluju u staroj jezgri ponovo novinarima požalili na stanje i smatraju da karlovačka gradska uprava u pripremi radova nije odradila ono što je trebala. Kakvo je stanje na terenu objasnili su danas na tiskovnoj konferenciji.

- Grad Karlovac nije odradio ništa od onoga što je trebao. Nismo politički motivirani. Ne želimo nikoga rušiti s vlasti, nego samo ostvariti svoja prava, kazala je Blanka Benković koja je u Šimunićevoj ulici obrtnica već 18 godina godina. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Po riječima Maria Tomca iz Kraševe ulice, u studenom prošle godine je došlo do narušavanja zgrade uslijed postavljanja talpama. 

- Nakon toga smo obaviješteni da je nastupila zabrana radova. Unatoč tome, nastavilo se raditi. Statičar je izašao na teren ali do danas, unatoč našoj molbi, nismo od njega dobili mišljenje je li sigurno obitavati u toj zgradi. Loptica se prebacuje, mada znamo da je ured statičara u istoj zgradi gdje je Vodovod i kanalizacija. Želimo i napismeno da je baš izvođač radova napravio tu štetu. S policom osiguranja nećemo moći ništa napraviti jer je šteta veća, priča Tomac.

Dodaje da je procjenitelj pogledao  prostore, a svakim danom se pukotine šire. 

- Statiku su narušile talpe i previše je invazivna ta metoda. Još veće štete su napravljene nakon vađenja talpi. Naša zgrada je propala pet centimetara i nastavlja propadati nakon vađenja talpi. Izvođač ne radi kako bi trebao, kaže novinarima.

Obrtnik Darko Šporčić već je istupao u medijima a sada kaže da je puno pogrešnih tumačenja potpora, a nije ostala "neokrznuta" ni oporba za koju pita gdje je bila zadnjih godinu dana.

- Na tematskoj sjednici Gradskog vijeća Karlovca je potpredsjednica tog predstavničkog tijela postavila pitanje o potporama iz kojega je razvidno da se govori bez da se ima pojma o čemu se tu zapravo radi. Spomenula je pravilnik o de minimis potporama po kojemu nijedan obrtnik nema pravo dobiti više od dvije stotine tisuća eura potpora u tri godine, pa se ona zabrinula da nećemo imati pravo na najavljene potpore. Unazad četiri godine nisam dobio nikakvu potporu, kao niti većina obrtnika i poduzetnika u Zvijezdi. Novi pravilnik o dodjeli potpora je dogovoren godinu i pol od početka radova, priča Šporčić.

Potpore su se, dodaje, dijelile za 2023., a većinu su dobili obrtnici i poduzetnici izvan zone radova. Od 219.000 eura, u Zvijezdi je podijeljeno 25.000 eura, a ostali oni van zone radova. 

- Najfrekventije mjesto u Karlovcu je na Trgu hrvatskih branitelja. Natječaj je raspisan početkom svibnja, a zatvoren krajem tog mjeseca – u roku dva i pol tjedna su se utrošila sredstva. Prijavili su se oni s novcem, a mi iz Zvijezde nismo se mogli prijaviti jer zbog pada prometa nismo mogli platiti račune, pa da nam Grad to dijelom refundira. Onaj tko je imao novac, mogao je priložit račune i dobit nazad novac, a mi koji nismo imali novac nismo se stigli niti prijaviti, rekao te podsjeća da je "gradonačelnik rekao da su obrtnici i poduzetnici u Zvijezdi pozitivno diskriminirani", no s time se baš i ne slaže.

- Vrlo rado ću se zamijeniti s bilo kime izvan zone radova tko smatra da smo pozitivno diskriminirani. Ove godine potpore samo za nas u Zvijezdi i poduzetnike-početnike. Direktorica Vodovoda i kanalizacije je "apelirala" da đaci ne prolaze ovuda, nego koriste druge koridore. Apelira li ona to da malobrojne mušterije koje ovuda prolaze više ne dolaze u naše radnje? Zašto nije apelirala da izvođač kolektivni godišnji koji se odradio usred ljeta, kad su đaci na dopustu, nije odradio u nekom drugom razdoblju, kaže još Šporčić.

Podsjeća da su u ovim radovima već godinu i pol.

- Teško je razumijeti što to znači. Nas nekoliko jedini prihod ostvarujemo ovdje. Meni nitko ne radi u nekoj drugoj tvrtki, pa da imamo još jednu plaću iz drugog izvora, dodaje.

Mirna Hauswirth iz Haulikove pak navodi da je prvi put 11. rujna prošle godine upozorila Vodovod i kanalizaciju da nešto nije u redu s kanalizacijom, dok na staru kanalizaciju iz vremena Austro-Ugarske nisu postavili novu plastičnu. 

- Naša stara kanalizacija je na dubini od šest metara, a oni su postavili plastične cijevi na pet. Iz tog razloga se kanalizacija vraća u podrume. Do danas nisam dobila nikakav odgovor. Jučer sam obavijestila gradonačelnika o situaciji i danas su me po povratku s posla dočekala gospoda iz ViK-a "da ustanove problem". Rekli su da su možda plastične "spljoštile" stare cijevi, no da to još moraju ustanoviti, priča Hauswirth.

Kanalizacija je u podrumu, dodaje, vlaga se skuplja u poslovnom prostoru, podstanari su otkazali najam. 

- Šteta je ogromna. Vodovod i kanalizacija me uputila da prijavim slučaj policiji, a onda s policijskim zapisnikom podnesem zahtjev Croatia osiguranju za odštetu. No, za ovu štetu bih trebala dobiti pet stotina eura?! Tko će to sanirati?! Tko je odgovoran za ovo i za devastaciju cijele jezgre, pita se.

Renata Dupin Rumora kaže da je vlasnica kuće stare tri stotine godina te da njezina obitelj kontinuirano živi u Zvijezdi dva stoljeća.

- U studenom je izvođač izvan projekta bagerom radi toga da si osigura mogućnost postavljanja odvoda oborinskih izvukao s temeljne kamene blokove ispod zida koji drže kuću. Znate da stare kuće nemaju temeljnu deku. U studenom su se postavile cijevi, samo se zatrpalo šoderom i pijeskom. Kuća na ta dijela u dužini 60 centimetara sa svake strane visi u zraku, počele su cigle padati, a puknuća su već nastala. U studenom su došli statičar i nadzorni inženjer. Utvrdili su da se kameni blokovi nisu smjeli izvlačiti. Statičar mi je rekao napismeno dati svoje mišljenje i objasnio mi je da će se oštećenja sanirati nakon božićnih i novogodišnjih blagdana jer se moraju postaviti novi temelji da učvrste kuću. Ona do danas nije sanirana niti učvršćena i temelj nije napravljen. Nitko mi se od tada nitko nije javio i nitko ne vodi brigu o tome. Samo sam upućena da prijavim policiji radi zahtjeva osiguravajućoj kući. Puknuće se širi. Nitko nije sretniji od nas da se projekt provede. Zahvalna sam svima koji su se odlučili za ovaj potez. No, za koga se taj projekt provodi ako je toliko oštećenih, rekla je Dupin Rumora.

- Na potezu od zatvora do Hotela Central je postavljena teška plastična kanalizacija na staru betonsku, koju je zdrobila. Fekalije cure u podzemlje. U Domu za starije osobe "Sveti Antun" voda nije za piće. Konzumira se voda u Zvijezdi, a pitam se kakvu. Ne znam koliko možemo potonuti više. Ako je netko postavio takvu kanalizaciju na pet metara, umjesto na šest, radio mimo projekta, gdje je bio nadzor? Što bi nadzor trebao reći na sve ovo, priča Matija Volner.

Dodaje da su prijavili slučaj inspektoratu, Državnom odvjetništvu, resornom ministarstvu, a prijavljivat će ih, kažu, i dalje tijelima Europske unije jer su nepravilnosti velike. 

FOTO GALERIJA...

- Smatramo da je to potrebno za dobrobit ovog grada. Ne zanima nas novac, nego da se nekretnine vrate u prvobitno stanje. Moja se može vratiti jedino ponovnom izgradnjom. Rok završetka je u svibnju sljedeće godine. Sada nema više od dvadeset radnika. Kako se misli s tako malim brojem radnika završiti ovaj projekt u roku? Prije Domovinskog rata je u Zvijezdi bilo dvije tisuće stanovnika i djelatnika, a sada nas je ostalo tri stotine. Koliko će nas ostati, pita Volner.

Doda je da od Grada očekuju jamstvo za slučaj da se neće moći naplatiti od Croatia osiguranja jer je, koliko im je poznato, na polici dva milijuna eura. 

- Uništeni su silni kvadratni metri. Veleučilište u Karlovcu je oštećeno. Neka nam Grad jamči da ćemo imati na kraju neoštećene, upotrebljive i zdrave kuće, a neka se oni, ako žele, kasnije naplaćuju od GIP Pionira, kaže još Volner.

Damiru Gjumiću iz Frankopanske su pak popucali zidovi stana i statika je narušena.

- Rekli su da će doći pregledati, a ne dolaze. Želimo da se zaustavi propadanje, zavapio je.

Izdvojeno


Reci što misliš!