VIJESTI / KARLOVAC

TRAŽE PREKID RADOVA

Građani Zvijezde i Gaze pisali predsjednici Europske komisije: Novcem poreznih obveznika EU financira se uništavanje europske kulturne i povijesne baštine

Građani Zvijezde i Gaze pisali predsjednici Europske komisije: Novcem poreznih obveznika EU financira se uništavanje europske kulturne i povijesne baštine

U dopisu vrhu EK, kojega, uz Medića, potpisuje i Matija Volner, stoji da je Karlovac postao primjer komunalne i infrastrukturne katastrofe bez presedana koja se financira novcem Europske unije.

Predstavnik građana Zvijezde i Gaze Milan Medić je obavijestio je sinoć da se inicijativa koju predvodi obratila za pomoć Europskoj komisiji "zbog katastrofalnih posljedica nestručnog provođenja radova obnove kanalizacijske mreže u sklopu projekta 'Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa'".

Njihova je molba adresirana na predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen, povjerenicu za koheziju i reforme Elisu Ferierri te povjerenicu za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariyu Gabriel, a dobili su je na uvid i zastupnici u Europskom parlamentu iz Hrvatske.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- S velikim žaljenjem i nemalom zabrinutošću smo primili vijest da je glavni nadzorni inženjer dopustio nastavak radova na projektu Aglomeracije u Zvijezdi i na Gazi. Ujedno, na zadnjem sastanku, koji su predstavnici građana održali u četvrtak 18. travnja 2024. s javnim poduzećem Vodovod i kanalizacija, obaviješteni smo da u potpunosti odbacuju zahtjeve građana u pogledu kriterija za odabir izvođača stručne i nezavisne revizije spornog projekta. To drugim riječima znači da će se revizija projekta, ako do nje uopće i dođe, provesti pod krajnje upitnim i nestručnim kriterijima, koji neće zajamčiti kvalitetan uvid u razloge zbog kojih je, na projektu Aglomeracije, došlo do ovako katastrofalnih razmjera oštećenja javnih i privatnih zgrada. Također, to znači da nositelj projekta neće niti pokušati otkloniti uzroke dosadašnjih oštećenja te da će se oštećenja nastaviti i u ulicama u kojima radovi tek trebaju započeti, naveo je Medić i dodao da zbog svega toga građanima Karlovca nije preostalo ništa drugo do obraćanje Europskoj komisiji za pomoć i zaštitu.

U dopisu vrhu EK, kojega, uz Medića, potpisuje i Matija Volner, stoji da je Karlovac postao primjer komunalne i infrastrukturne katastrofe bez presedana koja se financira novcem Europske unije. Nastavlja se da je zbog nestručnog provođenja projekta došlo do "nezapamćene i katastrofalne razine oštećenja javnih i privatnih zgrada", da je oštećeno 20 posto stambenog fonda u Zvijezdi i da postotak oštećenosti na ulicama iznosi i 90 posto. Navodi se i da su oštećene zgrade obnovljene novcem Europske unije. "Građani Karlovca su izgubili svoju imovinu i u očaju traže zaštitu Europske unije", stoji u dopisu Europskoj komisiji.

Pita se "kako je moguće da se novcem poreznih obveznika Europske unije financira uništavanje europske kulturne i povijesne baštine bez presedana". "Sve to izuzetno šteti ugledu EU i u potpunoj je suprotnosti s ciljevima kohezijske politike", napominje se. Poziva se europske institucije da ispitaju ima li u ovom projektu prevare te ukazuje na "krajnje lošu provedbu nadzora".

Traži se hitno zaustavljanje radova, izrada detaljne snimke pročelja objekata na trasi izvođenja radova, provedba neovisne stručne revizije projektne dokumentacije i načina dosadašnjeg izvođenja radova te javna objava rezultata revizije. Zaključno se traži "dosljedna provedba nadzora nad radovima kada ponovno započnu".

Izdvojeno


Reci što misliš!