Blagdanske cijene
Koliko će nas koštati odojak ove blagdanske sezone? 'Teško da ćete naći hrvatski, u Europi je jeftino da ne može jeftinije'
Mesa na policama neće nedostajati. Samo je pitanje kojega i po kojim cijenama
Što pripremiti za obiteljski ručak ili večeru i koliko nam je novca za to potrebno? Pitanja su to koja se u blagdanskom mjesecu prosincu ne mogu izbjeći.
Uz puricu i ribu, pečeni odojak najčešći je specijalitet, osobito za Silvestrovo. U mesnicama se već stvaraju gužve. Za blagdansku trpezu, odvojit će se kuna više.
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
-
Po prvim informacijama iznenada mu je pozlilo i nažalost unatoč brzoj intervenciji Hitne službe nisu mu uspjeli pomoći.
-
Plakete dodijeljene Ivanu Kolencu – Loptici, Nikici Spudiću, Ženskoj udruzi Katarine Josipdol, KUD "Rečica" i Udruzi vinogradara, vinara i voćara Ozalj, a Nagrada za životno djelo generalu Petru Stipetiću posthumno
No na tom stolu, zna se, odojak nosi titulu kralja. I to pripremljenog na razne načine.
"Naravno, bez odojka nigdje. On ide naprijed", kaže Ivana i dodaje kako ga pripremaju pod folijom, dva, tri sata.
"Mi uzmemo komad carskog i francusku", kaže Vera iz Osijeka.
"Ja je sam u pac metnem. Nasolim. Jedan dan nek stoji i onda je u mrežu zamotam kao štrudlu i peče se u pećnici", kaže Drago iz Osijeka i dodaje kako su cijene negdje skuplje: "Zato mesnica puno ima pa biraj."
No gdje god birali. Teško ćete naići na hrvatsku svinju. Mali uzgajivači zatvaraju svoje farme. Troškovi su preskupi, a za vrijeme koronakrize dodatno ih uništava uvoz jeftinog mesa koji se pojavio kao višak na tržištu jer veliki potrošači poput Kine više ne uvoze svinjsko meso.
"Mislim da neće puno biti hrvatskih odojaka na policama trgovačkih centara ili kod malih mesara. Razlog je taj što je cijena hrane preskupa i ljudi su jednostavno odustali. Nažalost u Europi je to toliko jeftino da ne može biti jeftinije. Ja sam sam isto prije par dana uvezao odojke po 10 i pol kuna bez PDV-a došli su 'franko' dovožene u Hrvatsku iz Danske", kaže uzgajivač tovnih svinja Mirko Kolić.
Našu svinju kupuju samo oni koji ciljano traže hrvatsko meso.
"Ima ljudi koji su htjeli to domaće. Malo masnije, kvalitetnije, bolje. Tu je cijena bila oko 14, 15 kuna. Nažalost takvih više nema. Jako malo. I, što dalje, bit će ih sve manje", napominje Kolić.
A oni koji imaju dvorišta izvan gradova, uzgojit će ih sami. Mesa na policama neće nedostajati. Samo je pitanje kojega i po kojim cijenama.
Izdvojeno
-
Radovi na projektu odvijaju se sukladno postavljenim ugovorenim obvezama te ih provodi stručni tim, a naručitelj je upoznat sa svim situacijama
-
Cijeli mjesec kanalizacija iz velikog oštećenja, koje je vidljivo na slikama, se slobodno prelijeva u zemlju. Uprava Vodovoda i kanalizacije zna za problem i ne rješava ga!
-
Osumnjičeni muškarac jučer je predan pritvorskom nadzorniku dok je posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave podnesena nadležnom državnom odvjetništvu.
-
Po prvim informacijama iznenada mu je pozlilo i nažalost unatoč brzoj intervenciji Hitne službe nisu mu uspjeli pomoći.
Reci što misliš!