GASTRO / VIJESTI IZ LONCA

Hladetina (žuljica) - seljačko jelo za kraljevsku gozbu koje se u restoranima ne može naručiti

Hladetina (žuljica) - seljačko jelo za kraljevsku gozbu koje se u
restoranima ne može naručiti

Hadna svinjska juha ili hladetina, a neki je zovu i žuljicom (negdje kažu aspik ili parča) se ili obožava ili se ne može podnijeti, sredine nema. Poput mnogih starih običaja izumire i ovaj način spravljanje hrane koji je usko vezan uz svinjokolju ili kolinje. U restoranime ju je nemoguće naći, pa se zato Gastro Špijun odlučio ovoga puta prezentirati deliciju iz vlastite kuhinje.

Može se hladetina spravljati od svih vrsta mesa, čak i od

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

ribe, a može se kombinirati s povrćem. No, pravi ljubitelji ove domaće poslastice neće pristati ni na što ako to ne uključuje svinjske uši, nogice, njuškicu i repić, eventualno da se može dodati i pokoja koža. Pravi sladokusci prasetine znaju da žuljica nije žuljica ako se na tanjuru ne spoje repić i njuškica.

Prije stavljanja u lonac važno je meso odimiti i osušiti, ali u pravoj mjeri, dovoljno je nekoliko "dimova", kako bi koža kasnija bila što mekša. Svi sastojicu u loncu moraju biti u vodi, kada na laganoj vatrici zavrije potrebno je skidati pjenu s površine. Kada se ona sva ukloni može se dodati povrće, peršin, celer, lovor, mrkva te papar.

Na laganoj vatri trebalo bi je kuhati više od tri sata, odnosno do trenutka kada će se meso početi odvajati od kosti. Sve skupa ostavlja se na hladnom kako bi se juha ohladila i napravila želatina. Najbolje ju je skuhati planirano kako bi se poslužila sutradan. Na vrhu će se sabrati masnoća, koja se može odstraniti odmah ili neposredno prije jela.

Može se hladiti u zajedničkoj posudi, ali možda je praktičnije složiti je odmah po porcijama u tanjure. Za ljepši dojam na dno tanjura možete staviti jaje, oko njega povrće, pa red mesa, a onda sve zaliti juhom. Dobar tek.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!