Hladetina (žuljica) - seljačko jelo za kraljevsku gozbu koje se u restoranima ne može naručiti
Hadna svinjska juha ili hladetina, a neki je zovu i žuljicom (negdje kažu aspik ili parča) se ili obožava ili se ne može podnijeti, sredine nema. Poput mnogih starih običaja izumire i ovaj način spravljanje hrane koji je usko vezan uz svinjokolju ili kolinje. U restoranime ju je nemoguće naći, pa se zato Gastro Špijun odlučio ovoga puta prezentirati deliciju iz vlastite kuhinje.
Može se hladetina spravljati od svih vrsta mesa, čak i od
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
Dobra vijest za održivost mirovinskog sustava je da je u ovoj godini nastavljen rast broja osiguranika, a broj korisnika mirovina je u blagom padu
-
Vlasnici su štetu procijenili na po 200 eura, a policija traga za počiniteljima
-
ribe, a može se kombinirati s povrćem. No, pravi ljubitelji ove domaće poslastice neće pristati ni na što ako to ne uključuje svinjske uši, nogice, njuškicu i repić, eventualno da se može dodati i pokoja koža. Pravi sladokusci prasetine znaju da žuljica nije žuljica ako se na tanjuru ne spoje repić i njuškica.
Prije stavljanja u lonac važno je meso odimiti i osušiti, ali u pravoj mjeri, dovoljno je nekoliko "dimova", kako bi koža kasnija bila što mekša. Svi sastojicu u loncu moraju biti u vodi, kada na laganoj vatrici zavrije potrebno je skidati pjenu s površine. Kada se ona sva ukloni može se dodati povrće, peršin, celer, lovor, mrkva te papar.
Na laganoj vatri trebalo bi je kuhati više od tri sata, odnosno do trenutka kada će se meso početi odvajati od kosti. Sve skupa ostavlja se na hladnom kako bi se juha ohladila i napravila želatina. Najbolje ju je skuhati planirano kako bi se poslužila sutradan. Na vrhu će se sabrati masnoća, koja se može odstraniti odmah ili neposredno prije jela.
Može se hladiti u zajedničkoj posudi, ali možda je praktičnije složiti je odmah po porcijama u tanjure. Za ljepši dojam na dno tanjura možete staviti jaje, oko njega povrće, pa red mesa, a onda sve zaliti juhom. Dobar tek.
KAportal.hr
Izdvojeno
-
Sljedeći korak dalje kompletno uređenje šetnica, rasvjete pa čak i stare fontane u parku, tako da će park imati posve novo, umiveno ruho.
-
Od trenutka prometne nesreće do 3.05 sati bio je zatvoren željeznički promet, dok je promet Riječkom ulicom bio zatvoren do 4 sata. Nadležnom državnom odvjetništvu biti će proslijeđeno izvješće.
-
Više pogledajte u prilogu Gorana Latkovića
-
Kako su ondje završile i o kome je riječ istražila je RTL-ova reporterka Kristina Čirjak.
Reci što misliš!