Hladetina (žuljica) - seljačko jelo za kraljevsku gozbu koje se u restoranima ne može naručiti
Hadna svinjska juha ili hladetina, a neki je zovu i žuljicom (negdje kažu aspik ili parča) se ili obožava ili se ne može podnijeti, sredine nema. Poput mnogih starih običaja izumire i ovaj način spravljanje hrane koji je usko vezan uz svinjokolju ili kolinje. U restoranime ju je nemoguće naći, pa se zato Gastro Špijun odlučio ovoga puta prezentirati deliciju iz vlastite kuhinje.
Može se hladetina spravljati od svih vrsta mesa, čak i od
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
No tu je napomena - stan je u najmu i posjedu treće osobe. Istaknuta cijena je bila 69.944,92 eura.
-
-
'Daljnji pad temperature očekujemo tijekom petka. Mogla bi temperatura biti niža za desetak stupnjeva u odnosu na četvrtak te će biti prohladno osobito na kontinentu', poručuje
ribe, a može se kombinirati s povrćem. No, pravi ljubitelji ove domaće poslastice neće pristati ni na što ako to ne uključuje svinjske uši, nogice, njuškicu i repić, eventualno da se može dodati i pokoja koža. Pravi sladokusci prasetine znaju da žuljica nije žuljica ako se na tanjuru ne spoje repić i njuškica.
Prije stavljanja u lonac važno je meso odimiti i osušiti, ali u pravoj mjeri, dovoljno je nekoliko "dimova", kako bi koža kasnija bila što mekša. Svi sastojicu u loncu moraju biti u vodi, kada na laganoj vatrici zavrije potrebno je skidati pjenu s površine. Kada se ona sva ukloni može se dodati povrće, peršin, celer, lovor, mrkva te papar.
Na laganoj vatri trebalo bi je kuhati više od tri sata, odnosno do trenutka kada će se meso početi odvajati od kosti. Sve skupa ostavlja se na hladnom kako bi se juha ohladila i napravila želatina. Najbolje ju je skuhati planirano kako bi se poslužila sutradan. Na vrhu će se sabrati masnoća, koja se može odstraniti odmah ili neposredno prije jela.
Može se hladiti u zajedničkoj posudi, ali možda je praktičnije složiti je odmah po porcijama u tanjure. Za ljepši dojam na dno tanjura možete staviti jaje, oko njega povrće, pa red mesa, a onda sve zaliti juhom. Dobar tek.
KAportal.hr
Izdvojeno
-
Žuto upozorenje na grmljavinsko nevrijeme u regijama Gospić, Karlovac, Knin i Osijek: lokalno izraženi pljuskovi i grmljavina uz moguće olujne udare vjetra.
-
Predan je pritvorskom nadzorniku Policijske uprave karlovačke, a kaznena prijava je podnesena nadležnom državnom odvjetništvu.
-
Na novinarski upit hoće li članovima nešto sugerirati, Ivka je rekao da neće jer " svatko ima pravo na svoje mišljenje"
-
Do sada je bespovratna sredstva ostvarilo 50-ak obitelji, a ove godine interes je najveći na području Slunja, Rakovice, Netretića, Draganića i Ozlja.
Reci što misliš!