GASTRO / VIJESTI IZ LONCA

Čvarci, vrhunska delicija i tražena roba: Kako napraviti dobar čvarak i zašto je danska svinja bolja od hrvatske

Čvarci, vrhunska delicija i tražena roba: Kako napraviti dobar
čvarak i zašto je danska svinja bolja od hrvatske

Nekad su se bacali a danas se smatraju vrhunskom delicijom. Čvarci su postali želja svakog nepca i za taj se užitak skupo plaća. Zagrepčani ih kupuju po cijeni od 120 kuna po kili, a u Slavoniji su duplo jeftiniji.

Čvarci su posljednjih godina postali iznimno tražena roba. Zato su oni s poduzetničkim duhom pokrenuli dobar biznis. Momci s kojima smo razgovarali svakodnevno pripreme na stotine kila sala za topljenje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Prvo je bitno odstraniti višak mesa jer je meso prije gotovo u kotlovima nego salo i onda to stavljamo u stroj koji reže u male sitne kockice", objasnio je Marko Maglica.

Kockice se zatim sele u vruće kotlove. Da je ovo olimpijski sport pekači bi bili rekorderi. Njih dvojica istovremeno brinu o šest kotlova. Miješati se mora sat i pol na visokoj temperaturi. Za njihovu tamno zlatnu boju zaslužan je jedan važan sastojak.

"Dodaje se mlijeko i onda oni pocrvene. No ako se pretjera s mlijekom, onda su vam čvarci tamni i više nemaju tu čvrstoću", kaže Marko Nikl.

Kod miješanja je najbitnije da se čvarci ne ulove za dno posude, zbog čega ih treba stalno pravilno miješati. Neki ovaj dio posla nazivaju i slavonskom teretanom jer nakon napornog mješanja treba iscijediti čvarke. Hoće li biti tanji ili mesnatiji stvar je želje i iskustva.

Pakiraju se još dok su topli. A kakva im je cijena?

"Sve ovisi, kako kod koga. Kod nas je kila 80 kuna, kod ovih manje cijeđenih. Oni više cijeđeni koštaju 120. Tanji čvarci su u principu i bolji i stoga su skuplji", otkriva Mirjana Tušin.

A na glavnom zagrebačkom trgu reže se slavonska torta. Rijetko tko prođe, a da ne kupi čvarke kod Višnje.

"Kila je 110 kuna s tim da su čvarci vrući. Teži su kako koji, od nekih 5,5 do 6 kila. U jutarnjim satima dovoljno je pola sata da taj kolut nestane", kaže Višnja Gvozdanić.

U Slavoniji su čvarci duplo jeftiniji, većinom 60 kuna po kili. Nekad su bili i jeftiniji. Svinje su sad očito više sportski tip jer više nemaju toliko masnoće.

Izdvojeno


Reci što misliš!