GDJE I KAD?

FESTIVAL TOLERANCIJE

Stari grad Dubovac kao velika pozornica - video instalacijom "Mi" obilježen 20. lipnja, Svjetski dan izbjeglica

Stari grad Dubovac kao velika pozornica - video instalacijom

Jučer je, u povodu Svjetskog dana izbjeglica, Festival tolerancije u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom i Gradskim muzejem Karlovac te pod pokroviteljstvom i u suradnji s UNHCR-om na Starom gradu Dubovcu u Karlovcu prikazana video instalacija redatelja i producenta Jure Pavlovića pod nazivom Mi.

Osnovna premisa video instalacije potječe od toga da se problem izbjeglica u današnjem globaliziranom svijetu tiče svih nas – jer u konačnici svi “mi” se možemo naći u sličnom problemu. Tome svjedoči i naša ne toliko daleka prošlost, stoga izbjeglice trebamo promatrati na isti način kako promatramo sami sebe. Ideja je aktualni moment u Hrvatskoj i svijetu povezati s dugom tradicijom izbjeglištva u Hrvatskoj kroz intimna iskustva više osoba koje su u određenoj fazi svog života bile izbjeglice. Od Drugog svjetskog rata do Domovinskog, gotovo svaka generacija u Hrvatskoj nosi vrlo živa sjećanja vezana za izbjeglištvo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sam redateljski koncept temelji se na svjedočanstvu više ljudi koje predstavljaju izbjeglice iz različitih perioda povijesti. Prva priča evocira iskustvo života u izbjeglištvu tijekom Drugog svjetskog rata u kampu El Shatt u Egiptu. Ovo je svjedočanstvo vrlo važno jer živimo u svijetu u kojem veći broj izbjeglica danas dolazi s Bliskog istoka te su arapskog podrijetla. Dobro se podsjetiti da su nekad izbjeglički valovi išli u posve drugom smjeru. Druga priča evocira iskustvo izbjeglištva iz Domovinskog rata. Treća i četvrta priča evociraju iskustva puta u Hrvatsku: te priče predstavljaju ljude iz drugih zemalja koji su prošli izbjeglištvo, ali sada žive u Hrvatskoj i dobro su se integrirali u društvo kojem danas pripadaju i aktivno pridonose.

Izdvojeno


Reci što misliš!