GDJE I KAD?

NOĆ MUZEJA 2022

U petak tradicionalna "Noć muzeja" - programi potvrđeni na pet lokacija u Karlovcu, dvije u Ogulinu te jednoj u Ozlju i Generalskom Stolu

U petak tradicionalna

Unatoč još uvijek strogim mjerama u borbi protiv pandemije koronavirusa, ovog petka održat će se tradicionalna Noć muzeja, u kojoj prema zasad raspoloživim informacijama sudjeluju tri karlovačke ustanove (na pet lokacija), dvije ogulinske te po jedna iz Ozlja i Generalskog Stola, dok nažalost i dalje nema sudjelovanja Slunja i Duge Rese.

Novonastala ustanova Muzeji grada Karlovca imat će programe na sve svoje tri lokacije - u Gradskom muzeju posjetitelje očekuje stalan postav uz stručno vođenje, ali i nova izložba "Vrata Zvijezde", koja prikazuje nova saznanja o prošlosti našeg grada. U Muzeju Domovinskog rata na Turnju također se može razgledati stalan postav, ali i vrlo zanimljiva izložba fotografija Dinka Neskusila koji je potražio Karlovčane s fotografija iz 1991. godine i ponovno ih usnimio u istom ambijentu 30 godina kasnije. Napokon, u Galeriji Vjekoslav Karas posjetitelje očekuje vrijedna izložba Etnografskog muzeja posvećena braći Seljan, uz koju će tijekom večeri moći uživati i uz južnoameričku glazbu benda BraziuFlor. Na sve tri lokacije programi traju od 17 do 23 sata.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Aquatika ima besplatan ulaz povodom Noći muzeja od 17 sati do ponoći (sukladno odlukama Stožera nužne su COVID potvrde!), posjetitelji će moći razgledati i zanimljivu izložbu "Plankton - divovi u kapljici vode", a očekuje ih i posebna prigodna ponuda u suvenirnici. Aquatika je pripremila i bogat virtualni sadržaj pa će svi zainteresirani moći online proći virtualnu šetnju cijelim akvarijem, pogledati livestream najvećeg akvarija, video "Iza scene akvarija" te poslušati audio prezentaciju vođenja kroz akvarij. Na stranicama Aquatike, pak, očekuje vas prigodan kviz s lijepim nagradama.

U Noć muzeja u Karlovcu uključila se i Etno kuća Vučjak, gdje posjetitelje čeka vrijedna etnografska zbirka, kao i narodne nošnje i frizure te albumi fotografija s vjenčanja mještana Vučjaka kroz povijest.

U Ogulinu su program pripremili Zavičajni muzej te Ivanina kuća bajke. U Zavičajnom muzeju bit će otvorena izložba fotografija pokojnog Jakoba Jaše Luića, ogulinskog majstora fotografa, koja nosi naziv „Grad i ljudi“. Zbog COVID mjera na nju mogu samo osobe s pozivnicom, dok je ostali mogu razgledati online, a na internetu ih čeka i prigodni kviz. Ivanina kuća bajke pripremila je program posvećen čarobnim predmetima pa tako u 17 sati počinje radionica izrade čarobnih predmeta, a od 17:30 može se razgledati izložba čarobnih predmeta iz raznih poznatih svjetskih bajki. Tu su i dva virtualna programa o čarobnim predmetima - jedan o onima iz svjetskih bajki, a drugi posvećen onima iz priča Ivane Brlić Mažuranić.

Zavičajni muzej Ozalj nudi stručno vodstvo stalnim postavom muzeja od 18 do 23 sata. U 18 sati održat će se predavanje o povijesti školstva u ozaljskom kraju, a u 20 sati mogu se pogledati videozapisi iz Domovinskog rata na karlovačkom području.

Napokon, kao i svake godine u Generalskom Stolu program za Noć muzeja priprema udruga Kovan. Ove godine u 18 sati održat će se predstavljanje kalendara pod nazivom "Kraljevstvo prirode - svijet mira, sklada i bratstva sa svim stvorenjima".

 

Izdvojeno


Reci što misliš!