GDJE I KAD?

NOVA IZLOŽBA

Od srijede u Galeriji "Vjekoslav Karas" izložba skulptura zagrebačkog akademskog kipara Ivana Fijolića

Od srijede u Galeriji

U Galeriji „Vjekoslav Karas“ u srijedu, 15. ožujka, u 19 sati održat će se svečano otvaranje izložbe skulptura akademskog kipara Ivana Fijolića. Ovaj kipar, poznat po svom autentičnom subverzivnom izričaju utjelovljuje ideološke mitove, bilo da se radi o junacima pop kulture ili povijesnim likovima, koje umjetnik ne napušta, i koji djeluju humoristično u realnosti obilježenom tranzicijom i kriminalom. Kao njegov najpoznatiji rad ostaje brončani kip Brucea Leeja (Mostar, BiH, 2006.), koji je, do uništenja, a uništen je istoga dana kada je postavljen, stajao u mostarskom parku, i to kako bi pomirio dvije ideološki i politički razdijeljene polovice grada.

Bila je to prva javna skulptura posvećena Bruce Leeju na svijetu. I nakon uništenja rada umjetnik je napravio i camp ružičastu pop skulpturu Brucea Leeja koji djeluje poput mega plastične igračke, u tonu magenta korporacije Deutsche Telekom, korporacije koja vlada hrvatskim tržištem telekomunikacijskih i informacijskih usluga.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Autor predgovora kataloga izložbe i  likovni kritičar Feđa Gavrilović o Fijolićevoj izložbi u Galeriji „Vjekoslav Karas“:

„Čini mi se da se kiparski rad Ivana Fijolića odupire trendu debilizacije i spektakularizacije stvaralaštva, napose javne umjetnosti kakvo je kiparstvo. Možda to čini komentirajući naše doba iz perspektive povijesti vlastita zanata. Svaka beba, to jest svaki novi čovjek, borac je s ovim svijetom i napada ga svojim buntom, u skulpturi prikazanim u obliku šake stisnute u „figu“, sve dok ga taj svijet ne slomi i ne stisne u uvriježen kalup. Upravo nas ta skulptura Baby boom, dinamične i asertivne forme, podsjeća na trenutak pobune koji još traje u nekom paralelnom vremenu u nama. Skulpture su obličja kolektivnih duhova – duhova vremena ili civilizacija. Takvim licima se bavi ovaj kipar. Licima iz skrivene povijesti i iz kolektivnog nesvjesnog.“

Ivan Fijolić rođen je u Zagrebu. Završio je Školu primijenjene umjetnosti, stekavši titulu dizajner metala. 2004. godine na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, diplomirao je kiparstvo u klasi prof. Mire Vuce te metodiku povijesti likovne umjetnosti kod prof. Emila Roberta Tanaya, stekavši titulu profesor likovne kulture. 2008. godine upisuje Poslijediplomski doktorski umjetnički studij kiparstva koji 2016. završava. Akademijsko vijeće ALU u Zagrebu ga 2016. godine postavlja kao docenta za umjetničko područje, polje likovne umjetnosti, grana kiparstvo. Autor je preko 30 samostalnih izložbi, od toga 6 inozemnih. Sveukupno je sudjelovao na 63 zajedničke izložbe, od toga 14 u inozemstvu. Javnosti se predstavio i s 10 javnih skulptura. Višestruko je nagrađivan za svoj umjetnički rad.

Autorica izložbe je voditeljica Galerije „Vjekoslav Karas“ Aleksandra Goreta, a autor predgovora kataloga „Ivan Fijolić – skulpture“ povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović. Izložba se može razgledati u radnom vremenu Galerije, utorkom i četvrtkom od 8 do 16 sati, srijedom i petkom od 8 do 19 sati, subotom od 10 do 16 sati i nedjeljom od 10 do 12 sati.

Izložbu je financijski omogućio Grad Karlovac.

Izdvojeno


Reci što misliš!