GDJE I KAD?

ZAVRŠENI FESTIVALI

Grand Prix Four River Film Festivala odlazi u Francusku, nagrada publike mladom Splićaninu, a "Žuta zastava" ide u Ukrajinu

Grand Prix Four River Film Festivala odlazi u Francusku, nagrada publike mladom Splićaninu, a

Prijavljeno je čak 1447 filmova, što najbolje potvrđuje važnost i kredibilitet ovih manifestacija među mladim filmašima diljem svijeta.

Svečanom dodjelom nagrada zatvorena su ovogodišnja izdanja Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac te u suorganizaciji novootvorenog Kina Edison. Najznačajniju nagradu, Grand Prix festivala osvojio je igrani film "Bestijarij" (r. Paul Van der Stegen) iz Francuske, dok je ukrajinski film "Nisam kao oni" (r. Mika Nechyporenko) osvojio nagradu Žuta zastava koja se dodjeljuje za film koji svojim temama i pričama najuspješnije i najuvjerljivije osuđuje nasilje. Nagradu publike dobio je, pak, igrani film "Slog" mladog Splićanina Dražena Bošnjaka.

O najboljim filmovima odlučivao je ocjenjivački sud u sastavu: Zdenka Gold, producentica i osnivačica produkcijske kuće Spiritus movens, redatelj i multimedijski umjetnik Tomaž Pavkovič te redatelj i producent Ljubo Zdjelarević.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najboljim filmovima 28. Filmske revije mladeži žiri je proglasio: u kategoriji animiranog filma "Prijateljstvo dvaju bića" grupe autora pod vodstvom mentora Sandra Totha iz Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar, u kategoriji dokumentarnog filma nagrađen je film "Bez veze" Video skupine Učeničkog doma Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, najboljim igranim filmom proglašen je već spomenuti "Slog" Dražena Bošnjaka iz Splita, dok je u kategoriji slobodnog stila najboljim proglašen "Koji je tvoj način?" u režiji Jakova Benčića, mladog autora iz Zagreba. 

Najbolja ostvarenja 16. Four River Film Festivala su: u kategoriji animiranog filma irski film "Izdajničko srce" (r. Max Hendrickson), nagradu za najbolji dokumentarni osvojio je film "Oyum" (r. Aidai Askarova) iz Kirgistana, u kategoriji igranog filma nagrađen je ukrajinski film "Nisam kao oni", dok je u kategoriji slobodnog stila nagrađen film "Lucid" (r. Enis Prijić) iz Bosne i Hercegovine.

Žiri mladih koji je ove godine uključivao filmoljupce iz Hrvatske, Katra i Italije dodijelio je sljedeće nagrade: nagradu za najboljeg glumca dobiva Dražen Bošnjak za ulogu Mirka u filmu "Slog", najboljom glumicom proglašena je Julie Nicola za ulogu Julie u filmu "Bestijarij", nagradu za najbolju režiju osvojio je film "Izdajničko srce", nagrada za najbolji scenarij također je pripala filmu "Slog", ona za najboljeg snimatelja dodijeljena je filmu "Nisam kao oni" (r. Mika Nechyporenko, Ukrajina), a nagradu za najbolju montažu osvojio je film "Ciklus sjemena" (r. Francesca Antounette Rodriguez Reyes, Peru).

Na ovogodišnju Filmsku reviju mladeži i Four River Film Festival prijavljeno je čak 1447 filmova, od čega su u natjecateljski program uvrštena 63 naslova. Broj prijava potvrđuje važnost i kredibilitet ovih manifestacija među mladim filmašima diljem svijeta

Filmovi iz natjecateljskih programa oba festivala mogu se pogledati online na https://frff.com.hr/screening-schedule/ do nedjelje, 17. rujna.

Reviju i festival financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Zaklada “Kultura nova”, Grad Karlovac, Karlovačka županija, Turistička zajednica grada Karlovca, Hrvatska turistička zajednica, Zajednica tehničke kulture karlovačke županije i Grada Karlovca i Turbing d.o.o.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!