GDJE I KAD? / DOGAĐAJI

U Galeriji Vjekoslav Karas u srijedu otvaranje samostalne izložbe Alfreda Freddy Krupe "Moderno slikarstvo tušem"

U Galeriji Vjekoslav Karas u srijedu otvaranje samostalne izložbe
Alfreda Freddy Krupe

U Galeriji Vjekoslav Karasa ove srijede u 19 sati održat će se svečano otvaranje samostalne izložbe karlovačkog akademskog slikara Alfreda Freddy Krupe pod nazivom "Moderno slikarstvo tušem". Bit će izložena 53 djela ovog slikara iz razdoblja od 2012. do 2019. godine. Upravo je u tom periodu umjetnik doživio međunarodnu afirmaciju i priznanje za dugogodišnji pionirski rad u sklopu danas jednog od najaktualnijih i sudeći po rezultatima na svjetskim aukcijama jednog od investicijski najinteresantnijih slikarskih pokreta - New Ink Art.

Krupino pismo namjere vladi Japana iz 1996. godine (gdje odlazi 1998.) danas se smatra Manifestom pokreta New Ink Art. Krupa je predstavljen sa širokim spektrom radova, od onih malog, intimnog formata preko tradicionalnih, izduljenih iz role tankog dudovog/rižinog papira pa sve do velikog "galerijskog" tuša na sirovom slikarskom platnu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Radovi su inspirirani japanskim drvorezima, introspekcijom, trenutnim društvenim ozračjem, aktovima/figurama, a bave se i motivima krajolika, veduta i animalistikom. Najintrigantniji je upravo likovni pristup koji na potpuno osoban i autentičan način reinterpretira tipično zapadnjački modernitet i suvremenost kroz materijale i formalnu redukciju istoka.

Krupini tuševi mogu se naći u značajnim muzejskim zbirkama poput one Moderne galerije u Zagrebu, HAZU-Kabineta grafike, TATE Britain u Londonu, Orange Regional Art Gallery u Orange-u NSW-Australia, Šleskom muzeju u Katowicama u Poljskoj i drugdje. Radovi su mu bili predstavljani i nagrađivani na 6 kontinenata, a o njima su pisali razni domaći i međunarodni mediji (od SAD-a do Kine), uključujući i velike magazine poput britanske Aesthetice i čileanskog Arte Al Limite.

Autorica izložbe je voditeljica Galerije „Vjekoslav Karas“ i akademska slikarica Aleksandra Goreta, a za izložbu je pripremljen dvojezični katalog u kojem je autor predgovora likovni kritičar, povjesničar umjetnosti i arheolog Ante Vranković.

KAportal.hr

 


Reci što misliš!