GRAD KARLOVAC

ZELENI GRAD

SolariKa uskoro u punom pogonu! Potpisani ugovori za ugradnju fotonaponskih ćelija na 13 vrtića i škola

SolariKa uskoro u punom pogonu! Potpisani ugovori za ugradnju fotonaponskih ćelija na 13 vrtića i škola

Radi se o dječjim vrtićima Dubovac, Mahično, Turanj, Švarča, Gaza, Grabrik i Rakovac, te osnovnim školama Grabrik, Mahično, Švarča, Rečica, Dubovac i Turanj, a ukupna vrijednost ugovora je 289.999,33 eura

Karlovački dječji vrtići i škole, njih 13, najkasnije do kraja rujna imat će na krovovima ugrađene fotonaponske ćelije i proizvoditi električnu energiju za svoje potrebe. Dio je to projekta SolariKA - Solarizacija ustanova Grada Karlovca koji obuhvaća postavljanje 14 fotonaponskih elektrana na krovove javnih zgrada, većinom energetski obnovljenih objekata. 

Za njih 13 završen je postupak javne nabave i s tvrtkom Solaris Pons d.o.o. iz Vukovara potpisan ugovor o dobavi i ugradnji fotonaponskih ćelija, dok će za Hostel Karlovac postupak biti ponovljen.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Radi se o dječjim vrtićima Dubovac, Mahično, Turanj, Švarča, Gaza, Grabrik i Rakovac, te osnovnim školama Grabrik, Mahično, Švarča, Rečica, Dubovac i Turanj, a ukupna vrijednost ugovora je 289.999,33 eura.

- Planirano je da se dobava i ugradnja fotonaposnkih ćelija na ovih 13 objekata završi najkasnije u 3. kvartalu 2023. godine, kazao je Robert Vodopić, voditelj projekta i Odsjeka za pametni grad UO za razvoj grada i EU fondove.

Projekt Solarizacija ustanova Grada Karlovca financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem bespovratnih sredstava EGP-a za razdoblje 2014. do 2021. godine u okviru provedbe programa Energija I klimatske promjene.

Nositelj projekta je Grad Karlovac, a partner na projektu je Energy Farm International Foundation, EFIF iz Norveške. Ukupna vrijednost projekta je 447.437,86 EUR, udio bespovratnih sredstava 85%, a planirano trajanje projekta, započetog 24. svibnja 2022. godine, je 18 mjeseci. 

Bit će napravljene sunčane elektrane ukupne snage 0,45 megawata kako bi bilo povećano korištenja obnovljivih izvora energije, dok će ugljični otisak biti smanjen za 72,38 t/god.

- SolariKA je samo nastavak naših nastojanja da Karlovac bude i zeleni energetski grad. Ovo je i potvrda našeg opredjeljenja koje se vidi i u prostorno planskoj dokumentaciji, gdje zeleno i održivo ima svoje mjesto. Svi projekti koje provodi gradska uprava u skladu su sa smjerom zelenog, digitalnog i održivog. Istina, u sadašnjem trenutku sve nam to poprilično povećava troškove izvođenja, ali svjesni smo da je to ulaganje u budućnost, zaključio je gradonačelnik Damir Mandić.

Izdvojeno


Reci što misliš!