GRAD KARLOVAC

GRAD ZA MLADE

Poreč i Karlovac pohvaljeni na predstavljanju certifikata - Savjet mladih i Gradski program za mlade primjeri su dobre prakse

Poreč i Karlovac pohvaljeni na predstavljanju certifikata - Savjet mladih i Gradski program za mlade primjeri su dobre prakse

Certificiranju je cilj kvalitetniji način rada za mlade.

Poreč i Karlovac primjeri su dobre prakse koje treba slijediti, ne samo u Hrvatskoj već i na europskoj razini. Rečeno je to u Kući Europe u Zagrebu, na predstavljanju certifikata „Grad za mlade“ Udruge gradova u RH, a kojeg je povjerenica EK Dubravka Šuica ocijenila jedinstvenim.

- To sada treba podići na razinu kongresa, lokalnih regionalnih vlasti, Vijeća Europe jer oni se upravo time bave. Potom postoji udruga Eurocities, ima i udruga općina, dakle, jako puno instituta na razini EU za koje sam sigurna da nemaju ovako nešto. Možda slične, ali ovakve projekt ne, kazala je Šuica.
 
Certificiranju je cilj kvalitetniji način rada za mlade, a gradovi se ocjenjuju po 81 kriteriju u osam programskih područja. Od 128 gradova u zemlji, u posljednje dvije godine za certificiranje se prijavilo njih 47, a certifikat „Grad za mlade“ dobilo samo 12. Poreč i Karlovac na ovom predstavljanju bili su gradovi - primjeri.
 
Karlovac je prijavom za certificiranje želio vidjeti gdje je - godinama već provodi Gradski program za mlade, djeluje Savjet mladih, ali i potaknuti mlade na djelovanje u javnom prostoru.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Jako je važno da, nakon što uspijemo aktivirati mlade, da ih poslušamo kad nam nešto kažu, a ne samo slušamo. Kad nam nešto kažu, da vidimo koje su to relacije. Npr. Savjet mladih je napravio anketu kako bi grad trebao rješavati stambeno zbrinjavanje mladih ljudi  i ispostavilo se da bi oni najam, premda bismo mi da imaju prebivalište u Karlovcu, ne boravište. To, da ih poslušamo, a oni da imaju odgovornost, treba osvještavati u lokalnim politikama; na osiguranju radnih mjesta, odnosno, egzistencije svi moramo zajedno raditi, rekao je gradonačelnik Damir Mandić i zaključio da ne treba izmišljati toplu vodu.

 - Ako u Poreču rade nešto dobro, primjenimo to kod nas! Ako mi radimo nešto dobro, prenesimo dalje to znanje, dodao je.
 

Izdvojeno


Reci što misliš!