GRAD KARLOVAC

DOBRO ĆE DOĆI

Grad Karlovac je pripremio novi paket potpora, pročelnica Daniela Peris: 133.000 eura ide za poduzetnike i 132.000 za poljoprivrednike

Grad Karlovac je pripremio novi paket potpora, pročelnica Daniela Peris: 133.000 eura ide za poduzetnike i 132.000 za poljoprivrednike

U gradskoj upravi su zadovoljni razvojem turizma, što pripisuju programima kao što je "Zeleni cvijet", ali i manifestacijama kao što su Ivanjski krijes, Zvjezdano ljeto i Advent u Karlovcu.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Grada Karlovca Daniela Peris rekla je kako su lani u rekordnom roku potrošena financijska sredstva iz natječaja za dodjelu potpora male vrijednosti poduzetnicima – njih 114 je ostvarilo više od 1,1 milijun kuna potpora, što je pomoglo njihovim ulaganjima koja su ukupno iznosila tri i pol milijuna kuna.

- Dakle, Grad s trećinom sredstava prati ulaganja naših poduzetnika, naglasila je pročelnica u rekapitulaciji učinjenog prošle i najavi za ovu godinu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dodala je da je lani bilo sedam mjera po kojima se pomagalo poduzetnike, a ove godine su objedinjene u jednu te su dodane još dvije.

- U pripremi je novi pravilnik za dodjelu potpora, kojih je u ukupnom iznosu ove godine 133.000 eura. U veljači počinje javno savjetovanje i bit će otvoreno 30 dana. Pozivam poduzetnike da se uključe jer su nam izuzetno važni njihovi komentari, a u travnju najkasnije bi javni poziv za potporu male vrijednosti za mikro-poduzetnike i male poduzetnike bio raspisan. U mjeri koja se odnosi na jačanje konkurentnosti obuhvaćene su sve mjere iz prošle godine – poduzetnici-početnici, nabava opreme, festivali, sajmovi, edukacije, digitalizacija poslovanja... Druga mjera se odnosi na sufinanciranje zakupa privatnih prostora, a sljedeća se odnosi na sufinanciranje troškova energenata, objasnila je Peris. Dodaje da je cilj zadržavanje postojećeg broja radnih mjesta, odnosno uvećavanje.

U Karlovcu je 14 poslovnih zona sa 750 hektara na raspolaganju i da su uglavnom zauzete, da se radi ponajprije o proizvodnim i prerađivačkim zonama.

- Poduzetničke zone koristi četrdesetak tvrtki. Kada govorimo o izvoru ulaganja, 15 posto se odnosi na strana koja zapošljavaju više od dvije tisuće radnika. Ukupan iznos ulaganja u opremanje i razvoj poduzetničkih zona u Karlovcu do 2022. iznosila je 37,2 milijuna kuna, od čega je Grad uložio 25,5, a ostatak Republika Hrvatska. Posljednje veliko ulaganje je bilo 2019. i 2020. kada je nastajala poduzetnička zona Gornje Mekušje koja je za pandemije u rekordnom roku rasprodana. Grad Karlovac je izradio UPU Selce. Sad se rješavaju imovinsko-pravni odnosi, kazala je pročelnica Peris.

Navela je kako se pri određivanju mjera Grad Karlovac uvijek savjetuje s Hrvatskom obrtničkom komorom, Udruženjem obrtnika Karlovac i Hrvatskom gospodarskom komorom.

- Početkom lipnja će biti trodnevni sajam obrtništva s radionicama za osnovnoškolce ne bi li im se osvijestila mogućnost upisa u obrtnička i deficitarna zanimanja te za one koji su zainteresirani za ulazak u poduzetničke vode, najavila je D. Peris i nastavila kako Grad Karlovac djeluje kao poveznica između vlasnika privatnih nekretnina i poduzetnika te podsjetila da stopa prireza u Karlovcu iznosi devet posto, a najviša moguća je 15, dok stopa komunalnog doprinosa u proizvodnji iznosi nula kuna/eura.

Grad Karlovac je ove godine odredio 132.000 eura za potpore u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

- Javni poziv za dodjelu potpora će također biti najkasnije u travnju. Cilj je pomoći razvoju ruralnog prostora povećanjem i modernizacijom poljoprivredne proizvodnje. Važno nam je zadržati mlade na selima. Stoga mladi poduzetnici dobivaju prioritet. Mogu se ostvariti potpore za mehanizaciju, biljnu i stočarsku proizvodnju, pčelarstvo, poljoprivredne radove, analize, certificiranje... Uveli smo ekološke mjere, pa dajemo poticaje posebno, ako se proizvodi pakiraju u ekološki prihvatljive ambalaže, rekla je Peris, a kao indikator uspjeha te politike navela je uvećanje broja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na području Karlovca od 2016.

Zakon o upravljanju poljoprivrednim zemljištem daje jedinicama lokalne samouprave poljoprivredna zemljišta državnom vlasništvu na raspolaganje, no kako su donijete nove izmjene tog zakona, morat će se prilagoditi i gradski pravilnik prije nastavka raspolaganja.

- Na području Karlovca je oko 700 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, a 526 katastarskih čestica je u nekom obliku raspolaganja po zadnjem natječaju. Grad je vlasnik više od 50 hektara poljoprivrednog zemljišta. Pretprošle godine smo donijeli odluku o zakupu poljoprivrednog i neiskorištenog građevinskog zemljišta. Stalno dobivamo upite poljoprivrednika. Na mrežnoj stranici Grada je popis tih čestica, dodaje još pročelnica.

Lokalna akcijska grupa Vallis Colapis je do 2020. dodijelila 10,8 milijuna kuna potpora poljoprivrednicima na područjima općina i gradova koje obuhvaća, a četvrtinu tog iznosa dobili su karlovački poljoprivrednici, rečeno je.

Ujedno, na Gazi su sada slobodna dva gradska vrta.

- Tijekom godine se dogodi da netko odustane od parcele, pa se onda one dodijele sljedećim zainteresiranim građanima. Ako je potrebno, mogu se i dodatne parcele staviti u funkciju, navodi još pročelnica.

U gradskoj upravi su zadovoljni razvojem turizma, što pripisuju programima kao što je "Zeleni cvijet", ali i manifestacijama kao što su Ivanjski krijes, Zvjezdano ljeto i Advent u Karlovcu. U svibnju će nakon stanke od nekoliko godina biti održana i biciklijada.

- Sve veći je broj turista, pa i smještajnih kapaciteta – u domaćinstvima rast od 15 posto u odnosu na 2021. Preklani je ukupan broj posjetitelja uvećan za 52 posto, a stranih za 61. U 2022. je 40 posto više noćenja nego 2021., a gosti su uglavnom iz Njemačke, Češke, Austrije, Mađarske, Slovačke, Bosne i Hercegovine, a vraća se i Koreja na naše tržište. Tome doprinose manifestacije, prirodna bogatstva i lokacije, ocijenila je D. Peris.

Izdvojeno


Reci što misliš!