GRAD KARLOVAC

DOBRO DOŠLA POMOĆ

Grad Karlovac pomaže poslovanje mikro i malih poduzetnika! Najviše mogu dobiti oni u Zvijezdi zbog otežanog poslovanja uslijed radova

Grad Karlovac pomaže poslovanje mikro i malih poduzetnika! Najviše mogu dobiti oni u Zvijezdi zbog otežanog poslovanja uslijed radova
foto ilustracija KAportal/Pixsell

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić je izrazio uvjerenje da će bit velik interes za ovaj javni poziv.

Grad Karlovac je raspisao javni poziv mikro-poduzetnicima i malim poduzetnicima s registriranim sjedištem u Karlovcu, to jest onima koji imaju do deset, odnosno do 50 zaposlenika. Otvoren je do 30. studenog, odnosno do isteka novca, a ukupno je osigurano 133.000 eura.

Mikro-poduzetnici i mali poduzetnici koji djeluju u Zvijezdi, a nemaju registrirano sjedište u Karlovcu se također mogu javiti na javni poziv, što se čini isključivo elektroničkim putem.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Odustalo se od subvencija kamata jer lani za to nije bilo interesa. Javni poziv sadrži tri mjere – za jačanje konkurentnosti, za sufinanciranje troškova zakupa poslovnog prostora i za sufinanciranje troškova energenata poslovnog i/ili proizvodnog prostora te za poslovne procese, a pritom se misli na energente plin, električna energija, nafta, lož-ulje, drva i peleti.

- Najveći iznos svih potpora koje poduzetnik može dobiti je do 6.637 eura, a najveći intenzitet potpore u iznosu od 80 posto ukupno prihvatljivih troškova vezan je za poduzetnike-početnike i za poduzetnike unutar Zvijezde. Najmanji iznos koji poduzetnik može ostvariti kao potporu za zakup poslovnog prostora 1.328 eura, a najveći 3.318 eura za jačanje konkurentnosti, rekla je danas pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Daniela Peris je navela da je najveći iznos svih potpora koje poduzetnik može dobiti do 6.637 eura.

Najveći intenzitet potpore u iznosu do 80 posto ukupno prihvatljivih troškova vezan je za poduzetnike - početnike i poduzetnike u Zvijezdi, kojima se želi olakšati poslovanje uslijed radova na konstrukcijskoj obnovi zgrada i rekonstrukciji vodovoda i kanalizacije.

- Najmanji iznos koji poduzetnik može ostvariti kao potporu za zakup poslovnog prostora 1.328 eura, a najveći 3.318 eura za jačanje konkurentnosti, rekla je D. Peris.

Nastavila je da je lani "kroz sustav potpora" pristiglo 124 zahtjeva, a od tog broja je odobreno 119, "što je značilo da je u ulaganjima poduzetnika Grad sudjelovao s 30 posto potpore".

- Najviše zahtjeva je pristiglo za jačanje konkurentnosti i za sufinanciranje troškova poslovnog prostora. Sredstva su se znatno koristila i za podmirenje inicijalnih troškova pokretanja gospodarske aktivnosti poduzetnika-početnika, međutim tu su bile i druge potpore koje su korištene za edukaciju, sudjelovanje na sajmovima, digitalizaciju, kao i za sufinanciranje troškova vezanih za kovid-19. Grad Karlovac vrši kontrolu i do sada nije bilo problema – sredstva su utrošena namjenski, dodala je D. Peris.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić je izrazio uvjerenje da će bit velik interes za ovaj javni poziv.

- Potpore usmjeravamo po komunikaciji s Udruženjem obrtnika Karlovca i s Obrtničkom komorom Karlovačke županije. Nastojimo da budu korisne i da oslikavaju potrebe obrtnika i malih poduzetnika. Ta naša komunikacija prema njima daje rezultat u njihovom poslovanju. Ističem posebnost oko obrtnika i malih poduzetnika u Zvijezdi. Pomažemo im zbog otežanog poslovanja. Vjerujem da ćemo za godinu ili godinu i pol dana imati stabilnu situaciju da se može nesmetano poslovati u jezgri grada. Otvoreni smo za sugestije, prijedloge i kritike, rekao je Mandić i dodao da je osnovni problem obrtnika i malih poduzetnika kvalificirana radna snaga i da se nudi više radnih mjesta no što je onih koji traže zaposlenje.

Izdvojeno


Reci što misliš!