KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Prije 40 godina iz "Josipa Kraša" je u svijet svakih šest mjeseci izlazilo pola milijuna pari cipela - sad kroz „Lidl“ izlaze samo hrvatske kune iz džepova potrošača

Prije 40 godina iz
KAfotka.net

Tvornica kože, obuće i gumenih proizvoda „Josip Kraš“ iz Karlovca ostvarila je je u prvom polugodištu najbolje izvozne rezultate u karlovačkoj komuni.

U redu, propast nekad propulzivne karlovačko/dugoreške tekstilne industrije ima svog logičnog opravdanja jer je dalekoistočna konkurencija jeftinim materijalima, još jeftinijim radom uz zadovoljavajuću kvalitetu ipak bila previše nelojalna za naše standarde. Uostalom plahte, poplune i rublje nije lako brendirati, kupcima je važno da je trajno i jeftino, nema tu nikakvog prestiža.

Ali, cipele su nešto drugo. Iako se i u toj industriji većina proizvodnje (iako mnogo manje nego u tekstilnoj industriji), preselila na Daleki istok, većina brendova koje su izgradile ime od polovice 20. stoljeća naovamo i dalje drmaju ovim poslom. Na kraju, i u ratu devastirano Borovo živo je, doduše, diše na škrge većinu vremena, ali njihovi originalni proizvodi i dalje nalaze kupce i izvan granica Hrvatske.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Karlovac je, kao što znamo, također imao svoje Borovo, tvornicu „Josip Kraš“ koja je do 1990. imala dovoljno znanja i kreativnosti da svoju cipelu ne prodaje samo nezahtjevnom tržištu Rusije, Poljske ili Mađarske već su cipele s Dubovca nalazile put i na zapadna tržišta o čemu svjedoče danas nevjerojatne brojke iz teksta objavljenog 1981. godine u lokalnom tjedniku. „Kraš“ je tada bio dovoljno dobar i da proizvodi Adidasove „univerzalke“ i „toptenke“. A onda su došle 90-e. 

„Josip Kraš“ ostaje paradigma sve bijede hrvatske pretvorbe, primjer beskrupuloznog gledanja uskih privatnih interesa prije negoli naivne nesposobnosti aktera uključenih u eutanaziju nekad uspješnog poduzeća. S tim na umu, plac na Dubovcu gdje se nekad stvarala nova vrijednost, s ogromnim parkiralištem i neuglednim hangarom gdje strani vlasnik prodaje uglavnom stranu robu iznova podsjeća da nije potrebna puška da bi se porobila neka zemlja. Para buši tamo gdje burgija neće. 

„Josip Kraš najbolji karlovački izvoznik“, Karlovački tjednik, 27. kolovoza 1981.

Tvornica kože, obuće i gumenih proizvoda „Josip Kraš“ iz Karlovca ostvarila je je u prvom polugodištu najbolje izvozne rezultate u karlovačkoj komuni. Na inozemno tržište plasirano je robe za ukupno 228 milijuna i 851 tisuća dinara, što je oko 65 posto više nego u istom razdoblju 1980. godine. Ovi izvozni rezultati ostvareni su baš u godini kada se izvoz postavlja kao imperativ u smirivanju negativnih ekonomskih kretanja i smanjivanju deviznog deficita naše zemlje.

U prvome polugodištu na inozemno tržište izvezeno je oko 456 tisuća pari obuće, odnosno oko 30 posto više nego 1980. godine. Od ove sume na konvertibilno zapadno tržište izvezeno je oko 182 tisuće pari cipela, a ostatak na klirinško tržište. 

Tvornica kože, obuće i gumenih proizvoda „Josip Kraš“ u prvom polugodištu ove godine načinila je vrlo značajan prodor na klirinško tržište gdje je izvezeno robe u vrijednosti od 159 milijuna i 650 tisuća dinara, ili gotovo dva i pol puta više nego godinu dana ranije. Na konvertibilnom tržištu ostvareno je oko 70 milijuna dinara, odnosno oko 4 posto više nego lani.

Izdvojeno


Reci što misliš!