KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Priča o bazenu u javnom prostoru cirkulira već 65 godina, a Karlovac je i dalje jedini među 20 najvećih hrvatskih gradova bez plivačkog bazena

Priča o bazenu u javnom prostoru cirkulira već 65 godina, a Karlovac je i dalje jedini među 20 najvećih hrvatskih gradova bez plivačkog bazena
KAfotka.net

Ideja o bazenu u Karlovcu je vrlo stara, a potreba vrlo argumentirano predočena

Imaju ga, naravno, veliki Zagreb, Split, Rijeka, Osijek. Imaju ga i manji Slavonski Brod i Velika Gorica. I od Karlovca manji Sisak, Varaždin, Bjelovar, Vinkovci, Koprivnica, Đakovo, Požega, Čakovec… O bazenu je riječ. Ružno i tužno zvuči podatak da među 22 najveća grada u Hrvatskoj po popisu stanovništva iz 2011. jedino Karlovac nema barem 25 metarski sportski plivački bazen. Wellness bazenčić u MV Trendu od 17,6 x7 metara sa stupovima u sredini, jacuzzi masažnim efektima i klupama pod vodom ne spada u tu kategoriju. Listu gradova s bazenom (osim 9. po veličini Karlovca), prekida tek Zaprešić na 23. mjestu koji je ionako predgrađe Zagreba. Kad se pogleda ta lista s Karlovcem kao jadnim izuzetkom, pada u vodu ona stara mantra kako je Karlovac grad na četiri rijeke pa mu je bazen na neki način suvišan. To je kao da kažete da svi danas imaju velike LCD televizore u stanu pa onda ne treba ni kina u Karlovcu (kao što valjda ni ne treba sudeći prema još jednoj tužnoj karlovačkoj realnosti i ravnodušnosti našeg političkog vodstva). Dakle, i Slavonski Brod je na Savi, Sisak na Kupi, Varaždin na Dravi, a Šibenik, Pula, Zadar, Kaštela… su na moru, pa su smogli pameti, sposobnosti i novca da sazidaju bazene i to olimpijskih dimenzija u većini slučajeva.

Bilo je karlovačkih političara koji su ne tako davno u predizbornim kampanjama najavljivali izgradnju ne jednog, nego dva bazena, pa se to pokazao kao pomalo jeftini i posvema bezobrazni predizborni trik za lakovjerne karlovačke ovce. Bio je Karlovac i u fazama određene odlučnosti po tom pitanju i stvari su dolazile do razine gotovih projekata, ali s novom vlašću u pravilu je brisana stara, a počinjala nova povijest od početka. Kao što je vidljivo iz nastavka, ideja o bazenu u Karlovcu je vrlo stara, a potreba vrlo argumentirano predočena. Kao što se vidi, priča o potrebi bazena olimpijskih ili barem 25-metarskih dimenzija u karlovačkom javnom prostoru cirkulira već 65 godina. Odnosno, cirkulirala je, sad je više nitko od političara ni ne spominje, ni vlast ni oporba. Izgleda da je to ad acta, Karlovac je grad bez bazena i bez kina. I točka. Kad se pogleda lista tridesetak najvećih gradova u Hrvatskoj i tko što ima i tko što nema, moramo se ozbiljno zapitati: koji je vrag s ovim gradom?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Ništa bez bazena“, Karlovački tjednik, 24. veljače 1956.

Razgovor o karlovačkom plivanju mogo bi ispuniti čitav broj našega lista, pa je teško na ovom skučenom prostoru iznijeti sve ono što bi trebalo reći. Ima kod nas ljudi, koji svaki razgovor o plivanju započinju uzdisanjem za prošlim vremenima, za velikim brojem plivača nekada, pričanjem o gradu na četiri rijeke, kojem nije potreban bazen... Počinjemo i mi s te strane samo malo drukčije.

Tehnički rezultati poslijeratnih karlovačkih plivača gotovo u svim disciplinama bolji su od onih prijeratnih. No danas smo ipak sa svim tim rezultatima mnogo slabiji od onih, koji su nam prije bili ravni ili čak slabiji. Dovoljno se sjetiti odnosa Zagreb Karlovac prije i sada. Mi imamo isti objekt kao i prije 20 godina, a ostali? Zamislite konkurenciju dviju tvornica koje trebaju proizvoditi istu robu: jedna stara sa zastarjelim strojevima, a druga nova moderno opremljena. Kada bi količina vode (četiri rijeke) danas bila odlučna za uspjehe u plivačkom sportu onda ne bi Riječani i Dubrovčani plakali za plivačkim bazenima, niti bi Splićani imali već tri ljetna i jedan zimski. Jasno je da bazen ne rješava sve, ali evo: sezona bi se produžila barem za četiri mjeseca, školsku omladinu moglo bi se organizirano i masovno privoditi tom sportu, postojala bi mogućnost održavanja značajnijih priredaba, a financijski efekt bio bi sasvim drugačiji nego što je danas. Znam da u Karlovcu ima prečih potreba nego što je plivački bazen, ali ipak spomenuli bi da su u posljednje vrijeme izgrađeni olimpijski bazeni u Križevcima, Đakovu, Slavonskoj Požegi, Sinju, a da i ne govorimo o drugim gradovima diljem naše zemlje….

Izdvojeno


Reci što misliš!