KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Danas mediji pišu o brizi zbog poplave odlikaša - prije 40 godina sve je brinula činjenica da četvrtina učenika pada razred!

Danas mediji pišu o brizi zbog poplave odlikaša - prije 40 godina sve je brinula činjenica da četvrtina učenika pada razred!

Vremena su se promijenila i na drugi, još nezgodniji način, pa dok su nekada učenici kući odlazili sa strahom kada su đačke knjižice bile pune loših ocjena, danas zbog nevjerojatnog pritiska roditelja loše ocjene sa strahom - daju učitelji i učiteljice.

Posljednjih dana u medijima se ponovno aktualizirala rasprava o ocjenama koje se u školama dijele "šakom i kapom" što najviše škodi samim učenicima, kasnije nespremnim za studentske i životne obaveze. Vremena su se promijenila i na drugi, još nezgodniji način, pa dok su nekada učenici kući odlazili sa strahom kada su đačke knjižice bile pune loših ocjena, danas zbog nevjerojatnog pritiska roditelja loše ocjene sa strahom - daju učitelji i učiteljice. 

Tekst iz 1980. godine govori da je darivanje ocjena prije četrdesetak godina bilo znatno manje izraženo, a kada ga je i bilo uglavnom se događalo u seoskim područjima i u osnovnim školama. Problemi s kojima smo se tada suočavali bili su drugog tipa - previše je bilo ponavljača i onih koji su od škole jednostavno odustajali. Danas su više od polovice učenika i učenica odlikaši, a tada je četvrtina otpadala već u prvom razredu srednje škole!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Svaki četvrti - ostao u prvom!", Večernji list, 12. veljače 1980.

U karlovačkoj regiji danas djeluje devet srednjoškolskih centara, od čega pet u Karlovcu, a po jedan u Dugoj Resi, Topuskom, Slunju i Vojniću. U svim centrima imaju program pripremnog stupnja srednjoškolskog obrazovanja, a u tom stupnju obrazovanja u posljednje dvije godine javlja se osipanje učenika. Velik je to problem za njihov dalji razvoj, jer se u pripremnom stupnju učenici pripremaju za izbor prvog zanimanja konkretnim povezivanjem  s udruženim radom i drugim društvenim djelatnostima. 

Na području karlovačke regije bio je upisan u centre 2.151 učenik u školskoj godini 1977/78, a od tog broja 448 učenika, ili 20,83%, ispisani su u toku školske godine ili upućeni na ponavljanje razreda. Taj podatak za školsku godinu 1978/79 još je lošiji, jer od 2.108 učenika prvi razred nije završilo 526 ili 25 posto! Stanje u drugim razredim pripremnog stupnja ipak je povoljnije, jer školovanje ne završava u prosjeku 13 posto učenika. 

Osim toga, velike su razlike između centara što najbolje ilustrira podatak da je školske godine 78/79 u Topuskom prvi razred završilo 62,5 posto, a u Vojniću 94 posto učenika. Iste godine u Topuskom je drugi razred završilo 77,6 posto učenika, a u Vojniću 100 posto. Uzroci tako velikih razlika treba da budu predmet posebnih istraživanja SIZ-ova odgoja i usmjerenog obrazovanja. Razlozi tako velikog osipanja učenika su mnogostruki. Na prvom mjestu svakako je nedovoljno zalaganje, potcjenjivanje programa pripremne faze obrazovanja s jedne strane i precjenjivanje vlastitih mogućnosti s druge strane. Osim toga, različiti kriteriji u vrednovanju znanja učenika razlog su što u pojedinim centrima obrazovanje završava vrlo mali broj učenika.

foto: kafotka.net

Ta problematika bit će i predmet rasprave na proširenoj sjednici Predsjedništva Konferencije SSOH Zajednice općina Karlovac.

Izdvojeno


Reci što misliš!