KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

U vrućem kolovozu 1960. godine "čuvar našeg grada" Stari grad Dubovac dobijao je izgled po kojem ga znamo i danas

U vrućem kolovozu 1960. godine

Kada pročitamo sve na čemu se radilo, možemo reći da smo u slučaju dubovačke gradine bili dobri "gospodari", ali ne potpuno i što se tiče njegove okoline.

Vrući kolovoški dani 1960. godine bili su u znaku velike obnove i uređenja Starog grada Dubovca, koji je upravo tada najvećim dijelom dobio izgled po kojem ga prepoznajemo i danas. 

Kada pročitamo sve na čemu se radilo, možemo reći da smo u slučaju dubovačke gradine bili dobri "gospodari", ali ne potpuno i što se tiče njegove okoline. Stari grad je imao faze kada bi malo "zaspao" ali uvijek bi se i budio i sama gradina je i danas dobro iskorištena i ponovno popularno odredište i Karlovčana, ali i gostiju pogotovo od otvaranja restorana Kastel, koji redovito dobija jako dobre recenzije na turističkim stranicama. Pokrenuto je i nekoliko tradicionalnih manifestacija koje su malo zamrle u vrijeme pandemije, ali nadamo se da će se vratiti u punom sjaju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ipak, u samom okolišu ipak je vidljivo da se malo što učinilo od 1960. godine. Istina, neposredan prilaz Starom gradu sada je lijepo uređen, no put od nekadašnje pivovarske restauracije do Starog grada vrlo je dotrajao i iako i ne treba previše zadirati u prirodu određeno mu osvježenje i uređenje ipak treba. Iz teksta se da naslutiti i da je u blizini gradine tada postojala autobusna stanica, iako je pošteno reći i da je danas ipak bitno drugačija situacija što se tiče "motoriziranosti" naših sugrađana pa većinom do Starog grada možemo i automobilom, iako je, dakako, puno zdravije i ljepše to učiniti pješice.

"Gradina mijenja izgled", Karlovački tjednik, 25. kolovoza 1960.

Ovih dana na Starom gradu Dubovcu je vrlo živo. Oko 150 radnika dan i noć radi na rekonstrukciji gradine nastale krajem 13. stoljeća. Uskoro će se otvoriti vrata zrinsko-frankopanskog zamka i primiti prve goste. Karlovac će uređenjem gradine dobiti nov ugostiteljski objekt i turističku atrakciju. 

Tri kule (od četiri, koliko ih ima Stari grad) već se nalazi u završnoj fazi rekonstrukcije. Ulaz u tvrđavu izgledat će kao što je bilo prije nekoliko stoljeća. Na zapadnoj strani gradine nalazit će se ugostiteljski objekt. Prvi kat na toj strani zauzima društvena dvorana, a na drugom katu nalazi se nekoliko vrlo lijepo uređenih soba s kupaonicama. I prvi i drugi kat imaju već uređene trijemove.

Muzealni dio dubovačke gradine nalazit će se u glavnoj četvrtastoj kuli, gdje će se smjestiti dio eksponata iz Gradskog muzeja. Još jedna atrakcija glavne kule je svakako vidikovac na vrhu. 

Za rekonstrukciju još ostaje treća kula koja je još gotovo nedirnuta. U dvorištu će se rekonstruirati bunar koji je prije postojao u tvrđi, ali je zatrpan.

I okolina grada se promijenila. Malo umjetno jezero napunjeno je vodom. Upravo se uređuju prilazi kuli. U blizini jezerca nalazit će se parkiralište automobila koje će moći zadovoljavati potrebe. Prilaz za pješake od autobusne stanice bit će vrlo lijepo uređen. Od terase restauracije pivovare do vrha Starog grada napravljene su kamene stepenice i popločen pod s uređenom kanalizacijom za vodu. Svi prilaz bit će dobro rasvijetljeni. Oko kule uređuje se park i postavljaju klupe. Čitava tvrđava bit će izvana osvijetljena reflektorima, a unutrašnjost vrlo ukusnim sijalicama od kovanog gvožđa u stilu starih svijećnjaka.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!