KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Izvještaj gradskog redarstva od prije točno 100 godina - tijekom mjeseca uhićeno 28 građana, najviše zbog besposlene skitnje!

Izvještaj gradskog redarstva od prije točno 100 godina - tijekom mjeseca uhićeno 28 građana, najviše zbog besposlene skitnje!

Zanimljiva je i kazna izgona iz grada, što bi za teže i nepopravljive prijestupnike zasigurno mnogi poželjeli i danas.

Prelistavajući stari karlovački tisak (podsjećamo još jednom da i vi to možete učiniti na stranici digitalna.gkka.hr - trenutačno su na raspolaganju "Hrvatska sloboda", "Svjetlo" i "Karlovački tjednik"), naišli smo na zanimljivu vijest od prije ravno 100 godina, iz listopada 1922. godine.

Riječ je o izvještaju tadašnjeg redarstva o prekršajima u listopadu, koji govori o nekim prekršajima koji su uobičajeni i u današnje vrijeme, ali i o mnogima koji iz današnje perspektive djeluju čudno, pa čak i šaljivo, poput uhićenja zbog "besposlene skitnje". Iako bi u današnje vrijeme to ipak bilo nešto nepoćudno i nedemokratski, zanimljiva je i kazna izgona iz grada, odnosno uhićenje zbog nedozvoljenog povratka u grad, što bi za teže i nepopravljive prijestupnike zasigurno mnogi poželjeli i danas.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Djelovanja redarstva", Hrvatska sloboda, 27. listopada 1922. godine

U vremenu od 16. do 28. ovog mjeseca podnesla je redarstvena straža u svemu 59 prijava i to:

Radi kradje 9, radi izgona 10, zabranjene igre na karte 1, nezatvaranja uličnih vrata 7, prekršaj oglasa o suzbijanju bjesnoće pasa 5, neovlašteno nošenje oružja 4, prekoračenje redarstvene ure 3, zlobne odštete tudjeg vlasništva 1, prekršaj tržnog reda 1, narušavanje noćnoga mira 1, cestoredarstveni prekršaji 6, pogibeljna pretnja 3, bacanje vode kroz prozor 1, izgubljeni novac 1, pokušaj samoubojstva 1, teška tjelesna ozleda 1, nadjeni predmeti 3.

Uhičenja bilo je u to vrijeme svega 28 osoba i to: radi besposlenog skitanja 11, napadaj na redarstvenu stražu 1, nepovlasni povratak u grad 1, radi pijanstva 1, radi kradje 1, neovlašteno nošenje oružja 8, radi izgreda 1, pokušaj samoubojstva 1.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!