SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Mogu li nogometaši i rukometaši ostvariti svoje želje, evo koje su kombinacije

Mogu li nogometaši i rukometaši ostvariti svoje želje, evo koje su kombinacije

Dakle, uzavrelo će biti narednih dva tjedna u Karlovcu i Metkoviću te Umagu i Križevcima gdje se igraju utakmice dokvalifikacija.

Ovaj vikend bit će određena budućnost za dva karlovačka sporta, kluba koja nose ime grada – nogometni i rukometni klub. Nakon što su plavo-bijeli propustili šansu zauzeti treću poziciju na ljestvici 3. HNL Središte pa sad o plasmanu u novoformiranu ligu ovise o raznim drugim kombinacijama. Rukometaši su se doveli u situaciju da moraju dodatnim kvalifikacijama kroz dvije utakmice s rukometašima iz Metkovića osigurati  premijerligaški status ili će ispasti. 

Kombinacija je svakojakih a sami prosudite kakvi su izgledi omiljenim karlovački klubovima, NK Karlovac 1919 i HRK Karlovac,  da ostvare svoje želje planirane još na početku ovogodišnje prvenstvene sezone.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

NK KARLOVAC 1919 

Prema postojećim propozicijama sljedeće godine će se treći rang natjecanja u nogometaša zvati Druga liga i brojat će 16 klubova. Ako se želi poštivati regularnost onda se ne bi smio mijenjati broj klubova, jedino bi se nešto moglo promijeniti ako se uhvate za COVID mjere koje su već ukinute. Novu ligu koja će se zvati Jeidnstvena druga liga i brojat će 16 klubova popunjava 5 klubova koji ispadaju iz sadašnje Druge lige. U tih 5 klubova već jesu druge ekipe Dinama i Osijeka. Kako Dinamo II nije prijavio ekipu za treći rang natjecanja, a Osjećani jesu, ispadaju 4 kluba - Opatija, Sesvete, Osijek II i još se jedan traži između Solina ili riječkog Orijenta. Dakle, ostaje još 12 mjesta za popunu a to popunjavaju po 2 predstavnika iz svake od 5 sadašnjih trećih liga, što je ukupno 14 klubova. S obzirom da lige Središta Zagreb i Osijek imaju po 18 klubova, 15. i 16. klub bili bi treći predstavnik iz te lige.  Međutim, ovakva kombinacija nema uporište jer uobičajeno je da je rang s 12 ili 18 klubova, ili imao on 30 predstavnika – rang je nešto što treba akceptirati. I još nešto za kraj – bitni su uvjeti. 

Kad je NK Karlovac 1919 u pitanju onda je ovakva situacija. Ako NK Zagorec iz Krapine prođe kvalifikacije i osvoji 1. mjesto u novoj 1. HNL što je drugi rang, Karlovac 1919 tada sigurno ulazi u viši rang. Međutim, ako Krapinci ne uđu u novu Prvu ligu nejasno je kako bi karlovački plavo-bijeli mogli zaigrati u novoformiranoj ligi. U tom slučaju im jedino ostaje šansa da Hrvatski Dragovoljac ode ustečaj i ispadne u županijski rang, a to je gotovo pa nemoguće. 

HRK KARLOVAC 

Imamo rasplet u domaćem prvenstvu rukometaša. Za prvaka igraju Zagreb i Nexe, Europu će igrati Sesvete i Gorica. U finalu hrvatskog Kupa, PPD Zagreb je pobijedio Nexe i s tim osvojio 28. trofej Kupa Hrvatske. Četvrto mjesto ne jamči mjesto u Europskoj ligi, već ono ovisi o rezultatima kupa. Iz lige su ispali Dubrovnik - očekivano, i Spačva - neočekivano, nakon 11 godina premijerligaškog statusa. U kvalifikacije će i Karlovac - iznenađujuće, jer je izgubio u Kutini, a prestigao ga je Rudar s pobjedom u Rijeci. U Premijer ligu umjesto Dubrovnika i Spačve, kao prvaci Prvih liga ulaze Ribola Kaštela (Jug) i Osijek (Sjever).

Ponovimo, Karlovac je porazom u posljednjem kolu Lige za ostanak u Kutini pao na 7. mjesto ljestvice, što ga je gurnulo u dodatne kvalifikacije za ostanak u elitnom društvu hrvatskog muškog rukometa. Dvije najslabije ekipe Lige za ostanak ispadaju iz Paket24 Premijer lige, a klubovi koji su osvojili 7. i 8. mjesto moraju u dodatne kvalifikacije za ostanak s drugoplasiranim klubovima 1. HRL Jug i Sjever. U dodatnim kvalifikacijama za "premijerku" igrat će, dakle, Umag i Karlovac iz Lige za ostanak te drugoplasirani sastavi Prvih liga - KTC iz 1. HRL Sjever te Metković iz 1. HRL Jug.

U Poreču je izvučen ždrijeb dodatnih kvalifikacija. U prvoj utakmici HRK Karlovac u nedjelju 29. svibnja na parketu dvorane kraj Korane (19 sati) igra s Metković Mehanikom. Uzvrat je za tjedan dana u Metkoviću. U drugom susretu sastaju se Umag i križevački KTC. Prva utakmica igra se u subotu u Umagu a uzvrat za tjedan dana u Križevcima. Nećemo unaprijed otpisati karlovačku momčad ali možemo žaliti što se HRK Karlovac doveo u ovakvu situaciju a objektivno imaju kvalitetu bolju od nekih drugih i imali su priliku lagodno osigurati ostanak. 

Dakle, uzavrelo će biti narednih dva tjedna u Karlovcu i Metkoviću te Umagu i Križevcima gdje se igraju utakmice dokvalifikacija.

PPD Zagreb je u Kutiji Šibica slavio pobjedu nad Nexeom rezultatom (31:26) i tako došao na 4 boda i 2 boda ga dijele od obrane naslov. Prvak Hrvatske bit će momčad koja prva skupi 6 bodova. Nema sumnje kako će atmosfera i u srijedu u Našicama biti uzavrela, dvorana ispunjena, nadamo se samo kako će sve proći u sportskom tonu bez ružnih scena, pa neka bolji pobjedi. 

DINAMO

Završilo je ovosezonsko izdanje Prve HNL. Dinamo je trijumfalno završio prvenstvo pobjedom protiv Hajduka (3:1). Vidjelo se da je Dinamovim igračima bilo je jako važno pobijediti Hajduk u zaključnom derbiju, iako su naslov prvaka matematički osigurali još u Šibeniku …  Dugo takva atmosfera nije viđena na Maksimiru, pogotovo u posljednjem kolu. Zadnjih godina Dinamovi igrači proslavili bi naslov pred širom obitelji. Ovaj put proslava je bila dostojna prvaka Hrvatske. Emocije su prštale Maksimirom. Samo po proslavi golova vidjelo se koliko je Dinamovim igračima bilo važno zaključiti sezonu pobjedom protiv najvećeg rivala. 

Torcida nije ni ušla na stadion, 1600 navijača Hajduka protestiralo je jer im nisu dali unijeti transparente. Kad su se vraćali kući nastao je krš i lom. Kompletna autocesta između Lučkog i Karlovca bila je zatvorena. Ovo dakako nema veze s utakmicom i fair play igrom koju su prikazali igrače obje momčadi, ali zato ima veze sa zdravom pameću. 

Izdvojeno


Reci što misliš!