SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Hommage Miroslavu Blaževiću

Hommage Miroslavu Blaževiću

Trener svih trenera Ćiro Blažević bit će pokopan u Aleji velikana na zagrebačkom groblju Mirogoj, u srijedu 15. veljače u 13 sati, tamo gdje su posljednja počivališta i Ene Begović, Dražena Petrovića, Ivice Račana, Akija Rahimovskog, Rajka Dujmića, Kiće Slabinca … Preminuo je dan prije 88. rođendana u Zagrebu.

Djetinjstvo Miroslava Blaževića obilježili su glad, neimaština i neizvjesnost. Svjestan obiteljske stigme, Ćiro se ni iz čega nastojao uzdići sportom. I pritom, kad je riječ o nogometnoj struci, bio apsolutno uspješan.

ŽIVOT MU JE BIO KALVARIJA
 
"Kad rezimiram cijeli svoj život, onda imam potrebu zatvoriti se u svoja četiri zida i plakati - toliko da nikad ne prestanem. Ništa me nije mimoišlo! Dva raka sam imao, a sad se, evo, pojavio i treći. U djetinjstvu sam bio takva sirotinja da sam gaće na štapu nosio, a kasnije u mladosti, kad sam se već i oženio, supruga i ja nismo znali hoćemo li imati za ručak ili prisilno postiti. Da, život mi je bio obična kalvarija i trebalo je sve to izdržati. Ni ovaj trenerski posao, koji možda izvana izgleda drukčije, nije ništa drugo nego jako malo satisfakcije, a puno razočaranja" - napisao je Ćiro u jednoj od svojih posljednjih objava.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Njegov znanac sa stažem od 45 godina bio je Branko Stipković (69), izvjestitelj i kolumnist Sportskih novosti koji je s Karlovcem povezan brojnim dodirnim točkama. Glavna specijalnost bila mu je nogometna reprezentacija. Zahvaljujući statusu jednog od vodećih reportera izvještavao je iz 70 država sa svih 6 kontinenata. Prvi je lansirao sintagmu „trener svih trenera“? Kako? Na to pitanje odgovorio nam je krajem prošle godine u KAŠ-evom intervjuu tjedna:  

TRENER SVIH TRENERA

„U uredu HNS-a, Ilica 31, izbornika Blaževića intervjuirao sam za Božićni broj 1998. Pitao  kako je bilo na upravo završenom kongresu izbornika svih europskih reprezentacija u Düsseldorfu. 'Krasno', odgovorio je pa podvukao: 'Meni je posebno imponiralo kad je za govornicu došao Aime Jacquet, selektor Francuske, da bi zahvalio na nagradi za trenera godine. Tada je istaknuo da razumije zašto je dobitnik on, lider novog svjetskog prvaka, ali da se ruka maga najviše ocrtavala u nastupima Hrvatske! Veći kompliment nisam mogao ni sanjati'. Zaustio sam 'Ispada, Šefe, da ste vi trener svih trenera!?' Blažević, legenda koja hoda zvan Atila Bič Božji, u hipu je zagalamio: 'Tako je, nego što sam!' namjerno se čudeći napomeni.

Trener svih trenera autor je jednog od najvećih uspjeha hrvatskog sporta. Sjajni strateg osvojio je s uistinu velikim Vatrenima  brončanu medalju na spomenutom Coupe du Mondeu i zauvijek će ostati upisan u povijest hrvatskog sporta, ne samo nogometa. Proglašen je Dinamovim „Trenerom stoljeća“ u izboru Večernjaka, kao stručnjak koji je nakon 24 godine donio Plavima naslov državnog prvaka (1982.) i doživio neslućenu popularnost ogrnut koliko glasovitim toliko i famoznim bijelim šalom.
 
ĆIRO U KARLOVCU

O Ćiri se zna sve. Volio je pričati o svemu; o karijeri, obitelji, estradi, poglavito o svojim učenicima i suparnicima. O evoluciji nogometa glede koje, recimo, nije priznavao sustav igre, tvrdeći da za nj ne postoji, da ga formira od prilike do prilike, ovisno o profilu kadra. Za razliku od kolega, naprimjer Tomislava Ivića, koji bi odredio sustav to jest raspored (4-4-2 ili 4-2-3-1, ili 3-5-2) pa onda birao aktere… Ne zaboravimo da je Blažević bio izbornik čak četiri nacionalne selekcije – Švicarske, Hrvatske, Irana te Bosne i Hercegovine, plus olimpijske vrste Kine (igrači do 23 godine). Savršeno je poznavao moć medija. Bilo da je govorio o nogometnim promišljanjima ili pak o osobnim diskrecijama, on je sve velikodušno plasirao u javnost. Bio je majstor PR-a! Njegovu ste pojavnost mogli voljeti ili prezirati, ali ona nikoga nije ostavljala ravnodušnim. Ljudi su obožavali takvu iskrenost i izravnost. 

Nije bilo kraja u Lijepoj našoj u kojem nije dobrodošao, gdje ga nisu poštovali. Tako je i u Karlovcu imao bezbroj prijatelja i često je znao dolaziti. Došao je u vrtić Grabrik podržati humanitarnu akciju Karlovačke banke „Štedim i darujem“ kad se prikupljao novac za izgradnju novog vrtića na Turnju. Obilazio je nogometaše na stadionu uz Koranu. Njegov sin Miroslav u Mekušanskom polju je izgradio prvo nogometno igralište s umjetnom travom. Tata je stizao i na karlovački malonogometni turnir...  Sretan sam jer mi pripala povlastica i čast upoznati tog čovjeka. I dva sata ga intervjuirati na Radio Jaski, stanici na kojoj sam sredinom 90-ih bio dvije i pol godine urednik sportske emisije srijedom nakon što me ondašnja politička garnitura više nije htjela na Radio Karlovcu...  

KAKO UZVRATITI VELIKANU 

Da stadion u rodnom Travniku ponese ime Miroslava Blaževića podržali su tamošnji gradski čelnici. On je to zaslužio i svi su složni - Ćiro i Ivo Andrić dva su ponosa. Dinamo se posljednjih godina oprostio od nekoliko svojih legendi, poput Zlatka Kranjčara, Slavena Zambate, Stjepana Lamze, Krasnodara Rore, Zlatka Škorića, Otta Barića ... Nekima je Dinamo ukazao čast da po njima nazove pomoćne terene. Prijedlog da Cico Kranjčar dobije ulicu u Zagrebu čami kod komisiji gotovo dvije godine, a slučaj Josipa Kužea još od 2017. Isto kao i prijedlog Hrvatskog zbora sportskih novinara da se u Zagrebu pronađu ulice koje bi nosile imena sportskih novinara Tomislava Židaka i Milke Babović

Kakve počasti će Ćiro dobiti u Hrvatskoj? I premda su još neki velikani zaslužili takvu čast, vjerojatno nitko ne bi imao ništa protiv da novi stadion nosi Ćirino ime. O tome može odlučiti jedino vlasnik, Grad Zagreb. 

„Svakako će nešto dobiti, to mora biti nešto veliko i zato je prerano konkretno govoriti“, rekao je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

KARLOVAC I SPORTSKE IKONE

U Hrvatskoj ime (lokalnog) velikana tog sporta nose stadioni u Puli (Aldo Drosina), Koprivnici (Ivan Kušek Apaš), Karlovcu (Branko Čavlović Čavlek), Omišu (Anđelko Marušić)... Trgovi se zovu po velikanima poput Dražena Petrovića i Krešimira Ćosića. Dosta ulica nosi imena sportskih asova: od trenera Ante Pandakovića i automobilista Ferdinanda Budickog preko Matije Ljubeka do Bernarda Vukasa, Luke Kaliterne, odnedavno i Mate Parlova.

U Karlovcu po tom pitanju stojimo solidno: imamo Šetalište Zdravka Švegara, novinara i publicista, Perivoj Leonarda Lene Šoštarića, Sportski centar Vladimir Tvrdinić-Tvrdi u Gornjem Mekušju i spomen ploču ocu modernog sporta u Hrvata dr. Franji Bučaru u Gimnaziji u kojoj je  predavao tjelovježbu. Na Korani, pored starog atletskog stadiona na Foginovom kupalištu, postavljena je sportsko-turistička ploča olimpijcima Jelici Pavličić-Štefančić i pokojnom Kreši Račiću.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!